Author Archives: markkinointi

Kymmenen klassikkokirjoihin perustuvaa peliä

2018-03-15

Hyvä kirja inspiroi ihmistä monella tavalla. Jos sattuu olemaan pelisuunnittelija, kirjan hahmoja ja tapahtumia voi siirtää peliin. Olemme koonneet tähän artikkeliin 10 videopeliä, jotka on luotu klassikkoromaanien innoittamina. Nettikasinotsuomalaisille.com sivustolta löydät lähes kaikki mainituista peleistä ja saat niistä lisää tietoa.
kirjan kansikuva: Lord of the Rings
1. The Lord of the Rings
J.R.R.Tolkienin Taru Sormusten Herrasta on upea tarina, joka vie lukijan Frodon ja Samin mukana Tuomiovuoren huipulle. Saman nimisen kolikkopelin kiekoilla pyörivät Hobbitien lisäksi Gandalf, Aragorn sekä muut sormuksen ritarit. Pelissä edetään kirjan juonen mukaisesti. Mitä pidemmälle pelaaja pääsee, sitä isompia bonuksia on luvassa. Peli on myös progressiivinen, sillä siinä on neljä eri suuruista jättipottia, joita pääsee tavoittelemaan sattumanvaraisesti käynnistyvän onnenpyörän avulla.

2. A Christmas Carol
Charles Dickensin Joulutarinan päähenkilö Ebenezer Scrooge on pääosassa A Christmas Carol -pelissä. Sen kiekoilla pyörivät romaanista tutut joulujen henget, kuten scatter ja wild-symbolit, kolikoita, lahjoja, kalkkuna sekä Scroogen pankin logo. Scatterit ja wildit antavat pelaajalle ilmaiskierroksia ja jokaisen peruspelin voiton jälkeen voi yrittää tuplata voittonsa kruuna tai klaava -pelissä.

3. Captain Nemo
Jules Vernen Sukelluslaivalla maailman ympäri tutustutti lukijat salaperäiseen kapteeni Nemoon ja hänen Nautilus-sukellusveneeseensä. Captain Nemo -slotti vie lukijan romaanin vedenalaiseen maailmaan. Pelin bonustasolla pelaaja valitsee sukellusveneen tutkan näytöltä kohteen, joka voi pitää sisällään suurenkin voiton. Peli on progressiivinen: jackpotista pelataan erityisten kiekkojen avulla ulkoa sisälle päin.

4. Willie Wonka
Willie Wonka -kolikkopeli vie pelaajan Roald Dahlin Jali ja Suklaatehdas -romaanin karamellitehtaalle. Pelissä on yhdeksän bonusominaisuutta, jotka käynnistyvät, kun kolme lasihissiä on yhtä aikaa kiekoilla. Pelaaja matkaa sen mukana ylös, jossa häntä odottaa sattumanvaraisesti määritelty bonusominaisuus. Yhdessä bonusjaksossa matkataan suklaajokea alaspäin veneen keikkuessa puolelta toiselle. Pelissä on jättipotti, ja jokaisen bonuskierroksen päätteeksi pääsee pelaaja kokeilemaan, josko yhdessä kolmesta kultaisesta lipuista olisi jättipotti. Jättipotin suuruus kasvaa jokaisella bonuskierroksella.

5. Robin Hood – Shifting Riches
Tarinaa Robin Hoodista, joka varasti rikkailta ja antoi köyhille, kerrottiin jo myöhäisellä keskiajalla. John Finnemore laittoi tämän tarinan kansien väliin, ja se ilmestyi suomeksi vuonna 1926. Robin Hoodista on tehty elokuvia, tv-sarjoja sekä kolikkopeli Shifting Riches. Tässä pelissä eivät vaihdu vain rikkaudet ja niiden omistaja, vaan myös kiekot vaihtavat paikkaa. Jokaisen peruspelin voiton jälkeen oikeanpuoleinen kiekko häviää ja sen tilalle tulee vasemmalta uusi kiekko, joka moninkertaistaa mahdolliset voitot. Tämä toistuu niin kauan kuin voittoja tulee. Voitot moninkertaistetaan viisinkertaiseksi asti.
kirjan kansi: Game of Thrones
6. Ivanhoe
Sir Walter Scottin kirjoittama romaani Ivanhoe on innoituksena kolikkopelille, jonka taustana on turnajaiskohtaus romaanin alusta. Itse peli koostuu kolmesta rivistä ja kolmesta kiekosta. Sen symbolit ovat pääasiassa perinteisiä kolikkopelien symboleja, kuten seiskat, erilaiset hedelmät sekä Bar. Kiekoilla pyörii lisäksi kruunu, jolla on olennainen rooli tarinassa. Pelin ilmaiskierrokset etenevät viidessä vaiheessa romaanin tapahtumia mukaillen. Nämä ovat ”Ambush” eli väijytys, ”The Joust Part One” eli turnajaiset osa 1, ”Robin’s Rescue” eli Robinin vapautus, ”The Joust Part 2” eli turnajaiset osa 2 sekä ”Return of the King” eli kuninkaan paluu.

7. The Game of Thrones
George R.R. Martinin kirjasarja ”A Song of Fire” on pohjana ”Game of Thrones” -nimiselle tv-sarjalle joka on myös romaanisarjan ensimmäisen kirjan nimi. Videopelin kiekoilla pyörivät neljän suvun symbolit: Stark, Lannister, Baratheon ja Targaryen. Mukana on myös rautavaltaistuin, joka pelin scatterina myös käynnistää ilmaiskierrokset. Pelaaja voi valita neljästä paketista, jotka pitävät sisällään eri määrän ilmaiskierroksia, voiton moninkertaistajia sekä kasautuvia symboleita. Ne on nimetty sukujen mukaan. Pelissä voi myös yrittää tuplata voittonsa jokaisen peruspelin voiton jälkeen navigoimalla oikeiden valintojen avulla tarinan petollisessa maailmassa.

8. Sherlock Holmes
Arthur Conan Doylen romaanisarja salapoliisi Sherlock Holmesista teki tästä erikoisesta hahmosta maailmankuulun. Sherlock Holmesista ei kuitenkaan voida puhua ilman Tohtori Watsonia, jolla on olennainen rooli Sherlock Holmesin seikkailuissa. Heistä on tehty monta tv-sarjaa, elokuvaa ja lukuisia videokolikkopelejä, joista Sherlock Holmes The Hunt for Blackwood-slotti perustuu Robert Downey Jr:n ja Jude Lawn tähdittämään elokuvaan. Kolikkopeli Sherlock Holmes and the Lost Stones taas vie pelaajan etsimään varastettuja timantteja.

9. Frankenstein
Mary Shelleyn romaani Frankenstein kertoo tarinan Victor Frankensteinista, joka laboratoriossaan luo ihmisen. Tuloksena on hirviö, joka karkaa luojaltaan, mutta oppii kuitenkin puhumaan ja lukemaan. Vaikka romaani julkaistiin jo vuonna 1818, saa tämä kauhutarina yhä aikaan väristyksiä lukijoidensa selkäpiissä. Frankenstein-peli vie pelaajan tähän maailmaan, erityisesti tiedemiehen laboratorioon. Kiekoilla pyörivät tiedemies, Frankenstein, hirviö, palvelija Fritz sekä aivot lasimaljassa. Bonuksina saa tässä pelissä ilmaiskierroksia, joiden erikoisuutena ovat voiton moninkertaistajat.
klassikkokirjan kansi: three musketeers
10. Three Musketeers
Alexandra Dumasin kirjoittama Kolme Muskettisoturia julkaistiin vuonna 1844, jonka jälkeen Dumas kirjoitti vielä jatko-osia teokseen. Kirjat sijoittuvat 1600-luvun Ranskaan pääasiassa hovijuonitteluiden maailmaan. Rohkeat muskettisoturit D’Artagnan, Athos, Porthos ja Aramis ovat inspiroineet monta elokuvaa, tv-sarjaa sekä peliä. Romaanin hahmot ovat erinomaisia ja heidän seikkailunsa vauhdikkaita, joten ei ihme, että monet pelistudiot ovat luoneet omat peliversionsa kirjoista.

Quickspin-pelistudion versio on uskollinen tarinan ranskalaisuudelle. Sen grafiikat ovat viehättäviä ja laajenevat wildit lisäävät jännitystä. Red Tiger -pelistudion peli on sen sijaan sarjakuvamaisempi. Jokaisella kolmesta muskettisoturista on oma bonusominaisuutensa. Soturit tervehtivät pelaajaa ranskaksi osuessaan kiekoille.

Parhaat pokerikirjat: opi suositun pelin niksit alan mestareilta

2018-01-15

Pokerin suosio on kasvanut nopeasti 2000-luvulla, eikä vähiten netin käytön yleistymisen ansiosta. Vaikka nettipokeri onkin nykyään suosittua ympäri maailman, ovat myös liveturnaukset ja käteispelit saaneet oman osansa kasvaneesta pelaajakunnasta.

Nämä kaksi pelityyppiä poikkeavat paljon toisistaan. Livepeleissä näet vastustajasi ja voit arvioida heidän reaktioitaan eri tilanteisiin. Nettipokerissa peliä tulee sen sijaan lukea vain muiden pelaajien tekemien ratkaisujen perusteella.
Harrington, kirjan kansi
Pokerista on kirjoitettu lukemattomia kirjoja, joissa monet ammattipelaajat ovat avanneet menestyksensä saloja. Joukkoon mahtuu paljon teoksia sekä nettipokerista että livepeleistä. Opittuja taitoja voi totta kai hyödyntää pelin molemmissa muodoissa.

Pokeri on paljon muutakin kuin pelkkä Texas Hold`em, joten myös pokerikirjojen joukossa on paljon pelin eri alalajeihin keskittyviä opuksia. Aloittelijoiden on syytä lukea pelin perusteista kertovia kirjoja, joiden avulla säännöt ja perusstrategia ovat hallussa ennen pelipöytään menemistä.

Kokeneille konkareille on tarjolla edistyneitä strategioita ja taktiikoita avaavia teoksia, joiden avulla oman pelin voi viedä uudelle tasolle. Panosten noustessa myös voitot kasvavat, ja kukapa ei haluaisi voittaa sitä yhtä isoa turnausta edes kerran elämässään?

Pokerikirjojen kantavana teemana on kuitenkin oman pelin kokonaisvaltainen kehittäminen, jonka seurauksena hyvät tulokset eivät jää vain yhteen pelisessioon tai turnaukseen. Tutustu alle listattuihin teoksiin, kehitä peliäsi, ja seuraa vastustajiesi hämmentyneitä ilmeitä, kun poistut seuraavalla pelikerralla pöydästä heidän pelimerkit taskussasi.

Parhaat kirjat livepokerista

Negreanu, kirjan kansi
Mike Caron vuonna 1984 julkaistu ”The Body Language of Poker” on alan merkkiteos, joka tarjoaa kirjaimellisesti kultaakin kalliimpia vinkkejä vastustajien lukemiseen. Kirjassa kerrotaan mitä on pääteltävissä esimerkiksi vastustajan asennosta, kasvojen liikkeistä ja äänestä.

Tämän kirjan luettuasi saatat ymmärtää, ettei salaisuus voittamiseen välttämättä piilekään korteissasi, vaan vastustajan lukemisessa. Kirjan kuvat ja yksityiskohtainen kerronta tekevät lukemisesta yhtä nautintoa, ja tulet tämän teoksen jälkeen varmasti katsomaan vastapelaajiasi täysin uudella tavalla.
Malmuth, kirjan kansi
Daniel Negreanu on pokerimaailman elävä legenda, joka on niittänyt mainetta niin suurissa liveturnauksissa kuin nettipokerissakin. Lempinimellä ”KidPoker” tunnettu Negreanu avaa kirjassaan poikkeuksellista pelityyliään, jonka avulla voi oppia voittamaan suuriakin potteja mitättömillä korteilla.

Mason Malmuthin ”Hold`em Poker for Advanced Players” vie asiat hieman pidemmälle, ja kuten nimestäkin voi päätellä, tämä kirja sopii nimenomaan edistyneille pelaajille. Kirjassa käsitellään pääasiassa Hold`emin limit-versiota, jonka suosio on tosin ollut laskussa. Tämän kirjan oppien avulla voi pärjätä niin limit- kuin no limit –pöydissäkin.

Näiden kirjojen avulla nettipokerin mestariksi

Sklansky, kirjan kansikuva
Vaikka David Sklanskyn ”The Theory of Poker” onkin julkaistu vuonna 1994, vuosia ennen nettipokerin suosion räjähdysmäistä kasvua, on se ajankohtainen tänäkin päivänä. Kirjassa käsitellään pelin teoriaa ja perusstrategiaa yksittäisten käsien tai tilanteiden sijaan.

Dan Harringtonin ”Harrington on Hold`em” on yksi kaikkien aikojen myydyimpiä pokerikirjoja. Itse kirjailija on voittanut pokerin maailmanmestaruuden 1995, joten kyseessä on yksi pokerimaailman arvostetuimmista nimistä.
Harringtonin kirja on niin suosittu, että se on saanut jo useita jatko-osia. Hold`emiä käsitteleviä kirjoja on yhteensä kolme, joiden lisäksi herra on kirjoittanut myös yksinomaan käteispelejä käsittelevän oppaan.

Missä kokeilla pokerikirjojen oppeja?

Kun olet lukenut muutaman pokerin perusteoksen ja oppinut haluamasi pokeripelin salaisuuksia, on aika suunnata itse pelin pariin. Pokerihuonetta valitessa on syytä kiinnittää huomiota erityisesti muutamaan avainkohtaan:

• Onko tarjolla haluamasi pokerivariantti?
• Tarjoaako pokerihuone sekä käteispelejä että turnauksia?
• Minkälaisia kampanjoita voit hyödyntää pelatessasi?

NordicBetin nettipokeri on loistava paikka aloittaa, sillä tarjolla on todella paljon erilaisia pelityyppejä, voit pelata sekä käteis- että turnauspelejä sekä ottaa ilon irti vaihtuvista pokeritarjouksista.

Pelaaja määrä on suuri ja kansainvälinen, joten pelit pyörivät NordicBetillä kellon ympäri. Tämän ansiosta aamuvirkut pääsevät pelien pariin heti herättyään, mutta pelit jatkuvat myös keskellä yötä mikäli aamuherätykset tuntuvat vieraalta ajatukselta.

Portugalin Algarven parhaat kohteet ja tekemiset niille, jotka jaksavat nostaa päänsä rantahiekasta

2018-01-05

Portugalin etelärannikon maakunta Algarve on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde, mutta kuinka moni lomailija on todella tutustunut Portugaliin oman rannan ja hotellin ulkopuolella? Englanninkielinen matkaopas Algarve, Southern Portugal vie lukijan runsaasti kuvitetulle ja kartoitetulle matkalle etelärannikon parhaisiin kohteisiin.

Seuraavassa Algarven matkaoppaasta suomennettuja poimintoja sellaisen lomailijan kannalta, joka hakee etelästä aurinkoa, luontoa, historiaa ja kulttuuria – ehkä juuri tässä järjestyksessä.

Paras lomakohde

Albufeira, Algarve, Portugali
Albufeira. Alhaalla vanhaa kaupunkia, ylhäällä turisteille majapaikkoja.
Mikäli haluaa paikkaan, jossa on kaikkea mahdollista lähellä ja helposti saatavilla, pärjää englannin kielellä joka paikassa, ja joka on sijainniltaan keskeinen, niin Albufeira on ykkönen. Laaja vanha kaupunki on säilynyt, ja on vilkkaassa turistikäytössä ravintoloineen ja pienine kauppoineen. Hiekkarantoja on useita. Turisteja on paljon, joista valtaosa brittejä, mikä takaa runsaan palveluvalikoiman englanniksi. Mikäli taas etsii rauhaa lomakohteelta, niin todella hiljainen (siis tosi rauhallinen) ja viihtyisän oloinen pienehkö turistikylä voisi olla Luz.

Paras beach

Lagos, Algarve, Portugalin etelärannikko
Lagosin länsipuolella olevan niemen rantaa.

Hiekkarantoja on Algarvessa pääasiassa kahta lajia: pitkiä hiekkadyynirantoja ja jyrkkien kallioiden rajaamia (yleensä) pieniä rantoja. Eniten oheistoimintaa, kuten välinevuokrausta, veneretkiä ja ravintoloita on suurten lomakohteiden, kuten Portimaon, Albufeiran ja Lagosin keskustaa lähellä olevilla rannoilla. Hiljaisemmilla rannoilla makaillaan, kävellään ja laskuveden aikaan paikalliset keräävät meren eläviä ruokapöytään. Jyrkkien kallioiden reunustamista rannoista tunnetuin on Portimaon Praia da Rocha, mutta Lagosin länsipuolen niemi on varmasti näyttävin. Pitkiä hiekkadyynirantoja löytyy esimerkiksi Villamourasta ja Salgadosista.

Paras näköalareitti

Vuoristomaisemia Monchiquen pikkuteillä Algarvessa..

Monchique on Algarven korkein vuori. Kylä nimeltään Monchique on vuorella noin 300 metrin korkeudessa. Kylästä kun lähtee seuraamaan Foia-kylttejä, niin on matkalla 902 metrin korkeudessa sijtaisevalle huipulle. Maisemat paranevat mitä ylemmäs vuoristotie kohoaa. Viimeiset kilometrit, jossa tieltä näkyy Atlantti sekä Portugalin länsirannikolla että etelärannikolla on melkoinen nähtävyys.

Paras “aito” portugalilainen kylä

Alte kylä sisämaassa, Algarve, Portugal, Europe
Alte-kylän kirkkoaukio.
Alte-kylää mainostetaan Algarven tai jopa Portugalin hienoimmaksi aidoksi kyläksi. Kylä muodostuu mäen rinteeseen rakennetuista valkoisista taloista ja kapeista kujista. Käsityöliikkeet ja ravintolat houkuttelevat turisteja, joita kylään ajetaan bussilasteittain. Alte on hienolla paikalla ja paljon siistimpi kylä kuin keskimääräinen portugilainen kylä. Siellä on myös vähemmän irtokoiria kuin muissa kylissä (joissa turistit harvoin käyvät).

Paras “aito” portugalilainen kaupunki

Loule, Algarve, PortugaliLoulen vanhan kaupungin kuja.
Tämän sarjan voittajaksi ehdokkaita voisivat olla Lagoa, Loule ja Faro. Kaikki ovat kaupunkeja, joihin ei ole erityisesti turisteja varten rakennettu suuria kaupunkia muuttavia rakennuksia. Toki turismia palvelevia kahviloita, pikkupuoteja ja ravintoloita niissä on, mutta tuskin kukaan näissä kaupungeissa viikon tai kahden lomaa viettää. Loule on näistä ehdokkaista luontevin valinta. Siellä on kiertokäynnin ansaitseva vanha kaupunki, jonka laidalla kauppahalli ja pääkatu. Pääkadun varrella turistit ja paikalliset mahtuvat vielä hyvin samoihin kahviloihin ja tarjonta on hyvin paikallista.

Paras historiallinen kohde

Castro Marim, Algarve, Portugal.
Castro Marim. Vanhan linnoituksen ampuma-aukosta näkyy kylä alla ja uudempi linnoitus viereisellä kukkulalla.
Castro Marim on kahdella vierekkäisellä kukkulalla sijaitsevalla linnoituksellaan sen verran erityinen paikka, että sille menee ykkössija. Tätä nykyä pieni unelias kylä katselee rajajoen toisella puolella sijaitsevaa Espanjaa ja toisaalta meren suuntaan. Kummastakin suunnasta tulijoita Castro Marimissa vastaan on ollut tarve puolustautua. Sisämaakaupunki Silves saa kunniamaininnan, sillä se on vilkas kaupunki, jossa vanhan kaupungin läpi noustaan kukkulalle, jonka laella on katedraali ja linnoitus. Joka tapauksessa vanhoja kirkkoja, linnoitusten raunioita ja museoita Algarvessa on runsaasti.

Paras nähtävyys

Sagres, maailman loppu
Sagres.
Sagres on ehdottomasti Algarven ja ehkä koko Portugalin erikoisin paikka. Maailma loppuu Cabo de Sao Vicenten niemenkärkeen aivan niin kuin se loppuu Nordkappiin pohjois-Euroopassa. Kalliomuodostelmat, rannat, niemet, linnut, kalastajat ja surffaajat tekevät Sagresin alueesta taatusti mieleenpainuvan kokemuksen.

Paras luontoalue

Salgados suistoalue
Algarve on sisämaassa mäkistä, kuivaa seutua, mutta jokia sieltä virtaa alas rannikolle useita. Jokien suistoalueet ovat monessa paikassa suojeltuja kohteita, sillä niissä viihtyvät paikalliset linnut, muuttolinnut ja muut eläimet. Salgades on Alcantarilha-joen suistoalue, joka sijaitsee Armacao de Pera, Gale ja Pera (sisämaassa) -taajamien muodostaman kolmion sisällä. Upea alue, jossa pääsee tutkimaan hiekkadyynejä, rantoja, jokea ja suistoaluetta.

Tavira saa vielä erityismaininnan, sillä se on erittäin miellyttävä kaupunkiretkikohde. Tavira on etelärannikon vanha pääkaupunki, mutta nykyään viehättävä historiallinen pikkukaupunki, jossa riittää tutkittavaa. Joen rannoille rakennetun kaupungin kujilla ja kaduilla voi kuljeskella rauhassa vaikka kuinka kauan. Matalan mäen laella löytyvät rauniot jäljellä vanhasta linnoituksesta, katedraali ja näkymät kattojen yli kaupunkiin.

Tavira, Algarven historiallinen pääkaupunki
Tavira. Jokirantakahvila.
atkaopas kirjan kansikuva: Algarve, Southern Portugal
Algarve, Southern Portugal matkaopas löytyy esimerkiksi näistä kaupoista: Adlibris, Amazon, Google Play, Apple iBooks, ja Kobo.

Parhaat kirjat uhkapelaamisesta

2017-09-28

Uhkapelit ovat jännittävä aihe, josta on runsaasti kuvauksia kaikissa medioissa. Elokuvat ja tv-sarjat ovat olleen erityisen suosittuja. Kaiken heittäminen pelisilmän ja onnen varaan jaksaa viehättää yleisöä yhä uudestaan ja uudestaan. Kasinot ovat onnistuneet luomaan itsestään varsin elegantin kuvan, joka sopii todella hyvin monien tarinoiden taustaksi.

Aihe on niin syvällä kulttuurissamme, että siitä on kirjoitettu myös paljon kirjoja. Tietokirjoista löytyy monia pelivinkkejä, korttitemppuja, pelistrategioita ja pelaamisen etikettiä kuvaavia opuksia. Fiktiosta löytyy tuhansittain tarinoita 1800-luvun brittien eksoottisista kasinokokemuksista aina vauhdikkaisiin James Bond -seikkailuihin.

Uhkapelaaminen on ollut viime aikoina nousussa, kun ilmaiskierroksia tarjoavat kasinot ovat ryhtyneet tarjoamaan palveluitaan yhä aggressiivisemmin myös netin kautta. Ihmisten kuva uhkapelaamisesta eleganteissa kasinoissa tai vaikkapa R-Kioskin Tuplapotin äärellä on murroksessa.

Olemme keränneet tähän artikkeliin joukon suosittuja kirjoja, jotka kertovat uhkapelaamisesta. Niiden avulla voit luoda oman käsityksesi tästä kiistellystä ja aina yhtä charmikkaasta aiheesta.

The Biggest Game in Town – A. Alvarez

The biggest game in town, Al Alvarez. Kirjan kansikuva
Onnen ja taidon yhdistelmänä tunnettu korttipelien kuningas tunnetaan nimellä pokeri. Tästä ammentaa tarinansa myös A. Alvarezin The Biggest Game in Town, joka on ehdottomasti yksi klassikoista uhkapelikirjallisuudessa. Se kertoo juuri siitä itsestään, eli huuruisesta ja pakkomielteisestä pokerin lätkimisestä syntien kaupungissa Las Vegasissa.

Kirjan tärkein viesti on siinä, että todellisen pelaajan mielestä vain pelaaminen ja kaiken häviäminen on heti seuraavaksi paras asia – pelaamisen ja voittamisen jälkeen. Kirja keskittyy fanaattisimpaan pelaajakuntaan ja kaupunkiin kasvaneeseen underground-kulttuuriin, johon normaalipelaajilla ei ole pääsyä.

Kirjan tunnelmaa ja sen eksentrisyyttä on kehuttu moneen otteeseen. Kertomus ei noudata sääntöjä, vaan laskeutuu syöksykierteellä suoraan asian ytimeen. Kaikki eivät ole hyviä häviäjiä, jotka oppivat virheistään, vaan ovat valmiita heittämään kaiken yhden kortin varaan yhä uudestaan ja uudestaan, vaikka kaikki on jo mennyt. Onnea ei voi koskaan ostaa puolelleen.

Al Alvarez itse on hyvä lähde aiheeseen. Hän on englantilainen runoilija, kriitikko ja ennen kaikkea innokas pokerinpelaaja itse. Hän lensi lähes 30 vuotta sitten Las Vegasiin kokeilemaan kaupungin tunnelmia. Miehen kokemukset julkaistiin alun perin kaksiosaisena artikkelina New Yorker-lehdessä vuonna 1983.

The Biggest Game in Town ei keskity vain pokerin yhteen puoleen, vaan se on kattava kokonaiskuva kirjoittajan kokemuksista. Se on mainio läpileikkaus myös pelaajien mieliin – mukana on esimerkiksi analyysi Jack Straussin kyvystä lukea muiden pelaajien eleitä lähes yliluonnolliselta vaikuttavalla taidolla.

Kirja on loistava esimerkki uhkapelaamisen kaksipuolisesta luonteesta. Toisaalta sen aiheuttama jännitys ja siihen liittyvä strategia viehättävät, toisaalta se voi viedä pelaajat mennessään. Pelin ja riskien hallinta on ikuista rodeota, kuin vaaralla ratsastamista, jossa pelaajat voivat missä tahansa vaiheessa pudota kyydistä.

Blackbelt in Blackjack: Playing Blackjack as a Martial Art – Arnold Snyder

Toinen korttipeli, jonka löytää jokaiselta merkittävältä kasinolta, on blackjack. Pelin viehätys ei liity muiden pelaajien lukemiseen, vaan puhtaaseen todennäköisyyksien laskentaan. Tässä pelissä on kaikista peleistä pienin talon etu, joten taitavat pelaajat voivat päästä tilanteeseen, jossa voittaminen on yhtä todennäköistä kuin häviäminenkin.

Tämä peli vaatii kuitenkin aina strategian ja erilaisten pelitaktiikoiden hallinnan. Näennäisen yksinkertainen idea sisältää valtavan määrän asioita, jotka täytyy ottaa huomioon, jotta blackjack olisi pelaajan kannalta edullinen. Tässä apuun tulee Blackbelt in Blackjack, jossa yksi pelin legendoista, Arnold Snyder, jakaa oppejaan.

Tätä kirjaa ovat suositelleet myös monet Las Vegasin kasinoiden jakajista niille pelaajille, jotka haluavat pelata tosissaan ja saada reilun mahdollisuuden voittoon. Se kertoo keinoja, joilla pelaaja voi hahmottaa voittomahdollisuudet pelin eri vaiheissa. Jokaiseen mahdolliseen tilanteeseen löytyy oikea toimintatapa riippuen jaettujen pakkojen määrästä.

Korttien laskeminen onnistuu tämän kirjan opeilla ilman varsinaista valtavaa matemaattista osaamista tai edes hyvää muistia. Se paneutuu myös vaativampiin tekniikoihin, joiden avulla peli on mahdollista päihittää hyvällä todennäköisyydellä. Blackjack onkin edelleen monien kasinoiden huolenaihe juuri sen takia, että pätevät pelaajat pystyvät käyttämään hyväksi sen omaa systeemiä.

Fear and Loathing in Las Vegas – Hunter S. Thompson

Fear and loathing in Las Vegas, Hunter S Thompson. Kirjan kansikuva
Mikään lista Las Vegasin peleistä ja tunnelmasta ei olisi tädellinen ilman gonzo-journalismin isähahmon Hunter S. Thompsonin tunnetuinta mestariteosta. Fear and Loathing in Las Vegas on savun, hien, eetterin ja monien muiden kemikaalien kyllästämä puoliksi todellisuuteen perustuva tarina epäonnisista tapahtumista.

Teoksen tekee erikoiseksi se, että Thompson pisti tosissaan itsensä likoon kokemuksia hakiessaan. Kieli poskella rakennettu tyyli saa lisää pontta siitä, että teoksen tapahtumat ovat pääosin totta.

Tämä kirja on usein mainittu myös yhdeksi tämän vuosisadan merkittävimmistä amerikkalaisista teoksista. Se on käytännössä ollut mukana luomassa omaa genreään ja on samalla hillitön katsaus uhkapelaamisen epämääräiseen puoleen. Monille tarina on tuttu Johnny Deppin tähdittämästä elokuvatulkinnasta.

Thompsonin romaani keskittyy Las Vegasin huumekulttuurin ylettömyyteen ja muihin uhkapelaamisen ympärille rakentuneeseen enemmän tai vähemmän rikolliseen toimintaan. Se ei kursaile, vaan tarjoaa koko paketin kaikessa likaisuudessaan ja röyhkeydessään. Kirjoittajan asenne ja lähestymistapa aiheeseen herättävät väkisinkin kunnioitusta.

Tarinan voi kiteyttää Hunter S. Thompsonin omiin sanoihin: “Las Vegas ei ole hyvä paikka psykedeelisille huumeille, koska todellisuus on jo valmiiksi liian kieroutunut”. Teosta voisikin jo sanoa yleissivistykseksi kaikille niille, jotka sanovat tuntevansa uhkapelien maailman. Kirjan sisällöstä ei kannata kuitenkaan innostua liikaa ottamaan vaikutteita omaan elämäänsä.

Roll the Bones – David G. Schwartz

Historian ja uhkapelien ystävien kannattaa kääntää katseensa David G. Schwartzin kokoamaan kirjaan Roll the Bones, joka on yksi parhaista koosteista uhkapelien jännittävästä ja monivaiheisesta menneisyydestä. Kirjoittaja on onnistunut ottamaan mukaan monien eri mantereiden ja kulttuurien kehityksen uhkapelien saralla.

Miten uhkapelit kehittyivät Amerikassa, Länsi-Euroopassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa? Asiaa puidaan aikajärjestyksessä ja loogisesti, mikä tekee kirjasta helpon lukea, vaikka aihe ei olisikaan tuttu. Lähes kaikki uhkapelaamisen muodot ovat mukana.

Roll the Bones käsittelee ajanjaksot aina kivikaudesta tulevaisuuteen. Mielenkiintoinen kirjasta poimimamme yksityiskohta kertoo miksi ässä on kuningasta vahvempi korttipakassa. Syy löytyy 1700-luvun Ranskan vallankumouksesta ja sen aikaisesta monarkian vihasta. Vaikka David Schwarzin keskittyminen aina välillä herpaantuukin, satunnaiset triviatiedot jaksavat viihdyttää myös rönsyilevien kohtien ylitse.

Kirjan lopussa otetaan myös kantaan uhkapelaamisen nykyaikaisiin ilmiöihin ja tarjotaan tietoa uhkapelaamisen tärkeydestä ja asemasta moderneissa yhteiskunnissa. Myös spekulaatiota alan tulevaisuudesta ja siihen povatuista mullistuksista löytyy. Kyseessä on siis todella laaja kuvaus aiheesta.

Roll the Bonesia on helppo suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneet uhkapelin historiasta yleensä. Käsiteltyjen uhkapelimuotojen kirjo on niin laaja, että lähes minkä tahansa lajin ystävät luultavasti löytävät itseään kiinnostavia tiedonmurusia. Hienosti kirjoitettu teos on joka tapauksessa ainakin testilukaisun arvoinen, jos aihe yhtään kiinnostaa.

Mikään syväluotaava teos ei kuitenkaan ole kyseessä. Se ei paneudu itse pelaamisen kulttuuriin ja sen vaikutuksiin kovinkaan yksityiskohtaisesti. Se kannattaakin lukea mieluummin rönsyilevänä kokonaisesittelynä kuin tarkasti aiheeseen paneutuvana tietolähteenä.

Voiko pelejä, kuten pokeria, oppia kirjoja lukemalla?

2017-06-30

Etenkin ennen internetin ja älypuhelinten laajaa yleistymistä monet asiat pystyi ottamaan haltuun lähestulkoon vain joko kirjoja lukemalla tai menemällä asiaan liittyville oppitunneille.
kirjan kansikuva: Every Hand Counts
Mutta kaikkea ei vieläkään tarvitse lukea ja opiskella netistä, sillä kirjan lukeminen tunnetusti stimuloi aivoja ja niiden oppimiskeskusta eri tavalla kuin digitaalisen näytön tuijottaminen. Kirjaa lukiessa myöskään erilaiset sosiaalisten medioiden tapahtumista, saapuvista sähköposteista tai tykkäyksistä ilmoittavat viestit eivät häiritse keskittymistä ja uuden oppimista.

Yksi suosituimmista, tai kenties suosituin, strategiapeli pokeri juontaa juurensa kauas menneisyyteen. Pokerin suosituin muoto, Texas Hold’em, on peräisin 1920-luvulta, jolloin se syntyi muunnelmana tuon aikaisesta suosikkipeli hold’em darlingista. Miksi peliä siis pitäisikään oppia näytöltä lukien, kun asiaan voi perehtyä kaikessa rauhassa kirjan ääressä? Tottahan toki pokeria sekä siihen liittyviä temppuja voi opiskella myös netistä käsin. Esimerkiksi PokerStars -sivustolta voi lukea perustietoa pokerista sekä sen useista eri muodoista. Joitakin ammattilaisen ohjeita sekä vinkkejä kuitenkaan ei löydy välttämättä netistä ilman ammattitasoista googlausta.

Pokerin tähtipelaaja Daniel Negreanu on kirjoittanut postauksen aiheesta ja hän muistuttaa, että pokeria voi ehdottomasti oppia myös kirjoista lukemalla. Hänen mukaansa kirjan ostoa suunnittelevan on kuitenkin oltava tarkkana kirjan valinnassa. Kuten monessa muussakin asiassa, myös pokerikirjallisuuden laatu vaihtelee laidasta laitaan.

– Kuka tahansa voi kirjoittaa pokerikirjan ja väittää olevansa aiheen asiantuntija. Markkinoilla on nykyisin kirjoja, jotka voivat itse asiassa tehdä sinusta entistäkin huonomman pelaajan, Negreanu sanoo.

Kirjaa valitessaan Negreanu suositteleekin ensin perehtymään kirjan kirjoittajaan sekä hänen taustaansa aiheen parissa. Eri kirjat myös pitävät sisällään erilaisia strategioita, joten on hyvä tehdä taustatutkimusta sen suhteen, onko kirjoittaja itse edes menestynyt taktiikassa, josta kirja on kirjoitettu. 

– Jos kirjailija ei pysty todistamaan olevansa itse hyvä opettamassaan metodissa eikä se tunnu enää ajankohtaiselta, olisi typeryyttä luottaa moisiin neuvoihin, Negreanu vinkkaa.

Mutta mitkä ovat sitten niitä parhaimpia sekä luotettavimpia kirjoja pokerin oppimiselle?

Moorman’s Book of Poker by Chris Moorman and Byron Jacobs -kirjasta on kerrottu olevan runsaasti hyötyä sekä lukuisia vinkkejä pokerissa paremmaksi mieliville. Aiheesta kirjoittavilla sivustoilla on muun muassa sanottu, että kirja tulee ahmittua hetkessä läpi ja sen oppeja hyödynnettyä menestyksellä lähes välittömästi pokeripöydässä.

Kolmiosainen Harrington on Hold’em by Dan Harrington -kirjasarja on myös yksi Hold’emin ystävien legendaarisista suosikkiteoksista. Vaikka kirjan neuvot saattavat olla isoissa pelipöydissä jo hieman vanhentuneita, pokerin harrastelijapelaajat saavat niistä yhä vinkkejä ja inspiraatiota pienten panosten pöytiin.

Every Hand Revealed by Gus Hansen -kirjalla on puolestaan hauska ja myös erittäin toimivaksi todettu tarina. Kirjan kirjoittaja Gus Hansen osallistui vuonna 2007 Aussie Millions -turnaukseen, voitti sen, ja kuittasi samalla 1,5 miljoonaa dollaria. Jo ennen pelipöytään istuutumista Hansen oli päättänyt laittaa muistiin jokaisen pelin aikana vastaantulevan – ja varsin voitokkaan – käden. Hansen tunnetaan aggressiivisesta pelityylistään joka ei välttämättä sovellu kaikille, mutta kirja on ehdottoman kiinnostavaa luettavaa ja antaa myös näkökulman erilaisiin tapoihin toimia pelipöydässä.

The Mental Game of Poker on Jared Tendlerin and Barry Carterin yhteistyössä kirjoittama teos, joka pureutuu ehkäpä kaikista kirjoista parhaiten pokerin henkiseen, mielenlujuutta sekä sitä kuuluisaa pokerinaamaa vaativaan puoleen. Jos olet jo kokenut pokerin pelaaja, joka on myös kärsinyt turhautumisesta, motivaation puutteesta sekä kokenut että kehittymistä ei tapahdu, on tämä kirja sekä sen jatko-osa takuuvarman inspiroivaa ja motivoivaa luettavaa.

PlayStation VR -virtuaalilaseissa on hyvää ja huonoa

2016-11-18

PlayStation VR on viimeinkin julkaistu. Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) valtaa pikkuhiljaa pelimaailmaa. Kaikki alan yritykset haluavat olla etunenässä kokemassa ja kehittämässä tätä mahtavaa uutta teknologiaa. PlayStation VR ehti markkinoille ensimmäiseksi pelkästään pelikonsoleille tarkoitetuiksi virtuaalilaseiksi, ja odotukset ovat suuret. Vastaako PlayStation VR toiveisiin?
sony playstation vr, tuotepaketti

Ensin hyvät uutiset

PlayStation VR on tällä hetkellä markkinoiden halvin virtuaalilasisetti ja se sopii suoraan nykyiseen PlayStation 4 -konsoliisi. PlayStation VR -yhteensopivia pelejä on jo mukavasti tarjolla ja lisää julkaistaan viikoittain. Virtuaalikokemuksen taso on jo verrattavissa parhaimpien PC:ssä toimivien virtuaalituotteiden tasoon. PlayStation 4:lle on myös saatavilla paljon PC-pelejä.

Paitsi seikkailua pelien virtuaalimaailmassa, PlayStation VR -virtuaalilasisetillä pääsee kokemaan virtuaalitodellisuutta myös elokuvissa ja TV-sarjoissa PlayStation Storen kautta. PlayStation Storen pelikirjaston ja muun mediatarjonnan jatkuvasti laajetessa ei kestä enää pitkään, kun PlayStation VR:llä voidaan kokea ja pelata jo kaikkea mahdollista. Käynnissä on jopa kehitysprojekti, jossa virtuaalitodellisuuslaitteen kautta pääsisi käymään kasinolla vaikka Casino Euron kautta, tai niillä pystyisi jopa vierailemaan elokuvissa ikään kuin paikan päällä.

…ja sitten ne huonot uutiset

Vaikka PlayStation VR lähestyy PC:lle tarkoitettujen virtuaalilasien tasoa, siinä ei kuitenkaan ole samanlaista suorituskykyä kuin Oculus Riftillä tai HTC Vivellä. Koska PlayStation VR tähtää markkinoiden halvimmaksi virtuaalilasisetiksi, sen laatu ei ole yhtä korkea kuin kilpailijoilla. Turhan monet pelkästään PlayStation VR:lle suunnitelluista peleistä pelaavat liian varman päälle ja sortuvat kunnianhimon puutteeseen.

Suurin purnauksen aihe on kuitenkin se, että myyntiväitteistä huolimatta PlayStation 4:n omistajat tarvitsevat sittenkin lisälaitteen, jotta PlayStation VR -virtuaalilasisettiä voi konsolissa käyttää. Tämä aiheuttaa suurta itkua ja hammastenkiristystä innokkaille pelaajille, jotka luulevat pääsevänsä saman tien hyppäämään virtuaalitodellisuuteen, mutta joutuvatkin sen sijaan uudelleen ostoksille.
sony playstation vr, virtuaalilasit

Onko nyt hyvä hetki hankkia Playstation VR?

PlayStation VR on mainio ostos, mikäli sinulla ei ole peli-PC:tä ja haluat kokea virtuaalitodellisuutta. Yhteensopivia pelejä on paljon saatavilla, joskin osa niistä on turhan tavanomaisia. Jos olet ostamisen suhteen kahden vaiheilla, kannattaa vielä odottaa hetki. Tulevan vuoden aikana laitteistot kehittyvät edelleen, ja uusia pelejä julkaistaan.

Ensimmäiseksi konsoleiden virtuaalitodellisuuslaitteeksi PlayStation VR on kuitenkin hieno tuote.

Lukeminen kannattaa aina

2016-07-12

Jörn Donnerin kuuluisat sanat ovat ajankohtaisempia nyt jos koskaan. Kirjojen myyntiluvut ovat laskeneet jo lähes kymmenen vuoden ajan, mutta viime vuonna kirjamyynti kasvoi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2008, kertoo Mikko Aarne Rivien Välistä-blogissaan.

mies kirjapino edessään
Ihmisten ajankäyttöä hallitsevat tietokoneet ja mobiililaitteet, joiden kautta varsinkin sosiaalinen media on noussut ykköseksi monien ihmisten ajankäytön suhteen, mutta lukeminen pitää kuitenkin pintansa suosittuna harrastuksena.vYhtenä syynä voidaan pitää e-kirjoja ja -lukulaitteita, jotka pitävät huolen siitä, että kustannusala on mukana kehittyvän teknologian aallonharjalla. Lukukeskus.fi on julkaissut “10+1 faktaa lukemisesta” -tiedotteen, joka kertoo joka kolmannen (36%) suomalaisen lukevan kirjoja. Tiedotteen mukaan naiset (43%) lukevat miehiä (29%) enemmän.

Tilastokeskus on julkaissut tutkimuksen suomalaisten ajankäytöstä, josta käy ilmi tietokoneen käytön hurja kasvu. Vuonna 1999 pelaaminen ja muu tietokoneen käyttö vei aikaa alle 60 minuuttia 10-24-vuotiaiden miesten luokassa, hieman yli 10 minuuttia 25-44-vuotiailla miehillä, ja noin viisi minuuttia päivässä 45-64-vuotiailla miehillä. Naisilla luvut olivat murto-osia miesten tilastoiduista ajoista.

nainen pitelee kirjoja sylissään
Tutkimuksen mukaan kymmenen vuotta myöhemmin, syksyllä 2009, ajat olivat kasvaneet moninkertaisiksi. Nuoret 10-24-vuotiaat miehet käyttivät lähes 120 minuuttia päivässä koneen ääressä, ja vanhemmat ikäluokat ovat nostaneet ajankäyttöään yli viisinkertaiseksi. Naisten ajankäyttö tietokoneella on noussut samassa ajassa jopa enemmän.

Kun otamme huomioon sen, että tutkimus on jo seitsemän vuotta vanha ja esimerkiksi suosituin sosiaalinen media, Facebook, oli tuolloin Suomessa vasta nousemassa suosioon nuorison keskuudessa, puhumattakaan vanhemmista ikäluokista, on ajankäyttö tietokoneiden ja mobiililaitteiden parissa kasvanut hurjaa tahtia.

MTV julkaisi vuoden 2015 lopussa TNS Atlas –intermedia-tutkimuksen, josta käy ilmi, että 15-69 -vuotias suomalainen viettää keskimäärin noin 7,5 tuntia vuorokaudessa median (internet, televisio, netti-tv, mobiili-internet, radio, sanoma- ja muut lehdet) parissa. Printtimedia vei 44 minuuttia per vuorokausi, televisio keskimäärin 149 minuuttia päivästä, radio 90 minuuttia, ja internet eri välineillä käytettynä 160 minuuttia, eli reilun kolmanneksen. Internetin käyttö on kasvanut lähes 50 minuuttia vuodesta 2010.

Vaikka suomalaisten ajankäyttö onkin muuttunut viimeisten 20 vuoden aikana, ja etenkin viimeisen vuosikymmenen aikana todella huomattavasti, ei kirjojen suosio ole laskenut merkittävästi. Luvut näyttävät toki huolestuttavilta kustantamoiden ja kirjailijoiden näkökulmasta, sillä myynti sakkaa viime vuoden pienestä noususta huolimatta. Suomalaiset lukevat yhä enemmän haluamaansa sisältöä internetin kautta. Tämä tarkoittaa sekä uutisia, tietokirjallisuutta, että viihdekirjallisuutta. Onkin selvää, että kustantamot ja kirjailijat eivät voi levätä laakereillaan ja jatkaa kuten tähän asti, vaan on keksittävä uusia keinoja yleisön tavoittamiseksi. E-kirjat kasvattavat suosiotaan, mutta on käsittämätöntä, että niitä verotetaan rankemmin kuin paperikirjoja.

Olkoon media mikä tahansa, suomalaiset lukevat paljon eikä tähän ole näkyvissä muutosta. Moni on huolissaan suomen kielen kehityksestä, sillä netissä kieli muuttuu aiempaa nopeammin. Tämä näkyy sekä nuorten puheessa että kirjoituksessa. Kieli on kuitenkin muuttuva ja kehittyvä asia, ja näin on aina ollut. Muutos ei ole pahasta, ja suomen kieli kehittyy kansan tahdon mukaisesti. YLE kysyi vuonna 2014 lukuviikon kunniaksi muutamia lukemiseen liittyviä kysymyksiä kirjojen ja kirjoittamisen kanssa tekemisissä olevilta henkilöiltä ja esimerkiksi Harry Potter -sarjan kääntäjänä tunnetuksi tullut Jaana Kapari-Jatta uskoo lukemisen kulkevat aaltoina ja tulevat taas pian muotiin. Suomalaiset ovat lukukansaa.

Vinkit vedonlyöntiin alan klassikko-opaskirjoista

2016-06-29

Vedonlyönnin luonne on muuttunut paljon viime vuosina, varsinkin sen jälkeen vedonlyönti tuli mahdolliseksi verkon kautta. Vedonlyönti on monille mukava harrastus, kun toisille se on elämäntyyli. Aiheesta on maailmalla kirjoitettu lukemattomia kirjoja, mutta suomeksi niitä löytyy vielä vähän.
opaskirjojen pelivinkit

Suomenkielistä veikkauskirjallisuutta

Kenties tunnetuin suomalaisista teoksista on Esko Heleniuksen vuonna 2009 kirjoittama Vedonlyönnin käsikirja. Aloittelijalle kirja voi avata monia mysteerejä, kuten mitä tarkoittavat missin pusu tai salettiasema, ja minkälaisia matemaattisia yhtälöitä käytetään vedonlyönnin todennäköisyyslaskennassa. Kirja löytyy esimerkiksi Minerva Kustannuksen omasta verkkokaupasta tai e-kirjana Booky.fi:stä.

Toinen tunnettu suomalainen teos on Petri Pietilän Suuri Rahapelikirja. Kirja on kirjoitettu 1990-luvun alussa, joten online-veikkaajalle siitä on lähinnä hyötyä yleisellä tasolla. Kirja antaa kuitenkin hyviä neuvoja siitä, kuinka pelaaja voi parantaa voittoprosenttiaan ja mikä merkitys on kotikenttäedulla. Kirjassa käydään läpi yleisett vedonlyöntikohteet ja siinä kerrotaan myös muista rahapeleistä. Kirjaa on hankala löytää, mutta sen saattaa löytää vaikkapa Huuto.netistä tai kirjastosta.

Luultavasti paras suomenkielinen teos on kuitenkin Jorma Vuoksenmaan Urheiluvedonlyönti – voittajan opas. Hämeenlinnasta kotoisin oleva Vuoksenmaa tunnetaan urheiluveikkauksen ammattilaisena ja pokerinpelaajana. Vuonna 1999 ilmestynyt kirja selvittää lukijalle vedonlyönnin perusteet juurta jaksain. Sisältö on sitä korkeaa laatua, mitä vedonlyöntigurulta voikin odottaa. Kirjan painos on loppu, mutta teosta voi hakea kirjastoista tai antikvariaateista.

Paljon vedonlyöntitietoutta löytää nykyisin myös internetistä suomenkielellä. Kertoimet.com -sivusto mainittakoon eräänä tasaisesti päivitettynä vedonlyöntivihje ja -tietosivustona. Sivustolla on myös käsitelty, jokseenkin niukasti, veikkauskirjallisuutta.

Kirjoja englanniksi

Mikäli kielitaito riittää englanninkielisten kirjojen lukemiseen, niin vedonlyöntikirjallisuuden tarjonta laajenee huomattavasti. Aloittelevalle raviveikkaajalle on kirjoitettu huumoripitoinen Betting on Horse Racing For Dummies ja jalkapalloveikkaajalle kattava teos The Definitive Guide to Betting on Football.

Saatavilla olevat vedonlyöntikirjat antavat lukijalle paljon sellaisia veikkausohjeita, jotka eivät paljoa ole ajan mittaan muuttuneet. Vedonlyönnin perusasiat ovat pysyneet samoina, vaikka tapoja osallistua on tullut runsaasti lisää nettiveikkauksessa.

Vedonlyöntiin löytää paljon ohjeita ja vinkkejä verkosta, joten jos asiaa käsittelevää kirjallisuutta ei löydy, niin hakukoneet ohjaavat tiedon jäljille. Parhailla nettiveikkauspalveluilla on myös usein ilmaisia neuvoja, ja niiden lähes vuorokauden ympäri avoinna olevat asiakaspalvelut auttavat teknisissä kysymyksissä.

Kasarirock on nyt niin suosittua, että bändeistä tehdään pelejä

2016-04-15

Elokuvien ja kirjojen kustantajat ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä tietokonepelien kehittäjien kanssa, jonka vuoksi esimerkiksi Nälkäpelit on paitsi kirja ja elokuva, niin myös videopeli – Harry Potterin monista kirjoista, elokuvista ja peleistä puhumattakaan. Guitar Hero -peliä lukuunottamatta musiikkiala on (vielä toistaiseksi) enimmäkseen katsellut sivusta pelimaailmaa. Monta kymmentä vuotta megaluokan suosiota nauttineet rockbändit ovat kuitenkin niin kova maailmanlaajuinen vetonaula, että niiden nimiä on ryhdytty hyödyntämään myös peleissä.

Kun Kuuban rajat aukesivat Yhdysvalloille vuoden 2016 alussa, niin milläs muulla asiaa Havannassa juhlittiin kuin rock-musiikilla. Jo 1960-luvulla uransa aloittanut (brittiläinen) Rolling Stones soitti ilmaiskeikan Kuuban pääkaupungissa, ja ilmoitti menevänsä levytysstudioon tekemään uuden albumin.
ac/dc, brian johnson agnus young
Vielä kertaluokkaa Rollareita suurempaa suosiota nauttiva – 1970-luvulla aloittanut – bändi Australiasta AC/DC puolestaan oli jälleen kerran maailmankiertueella maaliskuussa 2016, kun lääkäri käski laulaja Brian Johnsonia lopettamaan välittömästi esiintymisen pelastaakseen kuulonsa. Kiertue ilmeisesti viedään loppuun lainalaulajan kanssa.

AC/DC:n suurin hitti, vuonna 1990 julkaistu Thunderstruck on melko epätavanomainen menestyskappale, mutta näyttää kestävän aikaa erinomaisesti. Ylen radio-ohjelma Hitin kaava purki hyvin asiantuntevasti Thunderstruckin menestystekijät jokaiselle rock-fanille auki: poikkeuksellisen vaikeasoittoinen mutta mieleenjäävä kitarariffi, yleisönhuudatusta muistuttava lauluosuus ja loistavasti rytmitetyt rumpu- ja kitarakompit. Hitin kaava -ohjelman voi kuunnella täältä.

Moneen kertaan lopettanut yhtye Guns N’ Roses on huhtikuussa lähtenyt kiertueelle, jossa mukana ovat bändin tärkeät keulahahmot. Rolling Stone -lehti keräsi kiertueen avajaiskonsertista Las Vegasista koosteen ja arvion (mukaanlukien videoklippejä) tänne.

Guns N’ Roses -bändin johtohahmot Axl Rose ja Slash ovat useasti maininneet Hanoi Rocksin suureksi vaikuttajakseen. Hanoi Rocks on moneen kertaan palannut keikoille 1980-luvulle päättyneen varsinaisen uransa jälkeen. Michael Monroe on bändin jäsenistä aktiivisin musiikin tekijä, joka kiertää oman ryhmänsä kanssa ajoittain esiintymässä niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Hänestä on lisäksi tullut Suomessa TV:stä tuttu hahmo usean vuoden The Voice of Finland tuomarin työn ansiosta. Myös Sam Yaffa on onnistunut televisiossa tuomaan uutta ja erilaista musiikkia kansan korviin, sillä hän on toimittanut musiikkiaiheista ohjelmia. Peliä ei (vielä) tiettävästi Hanoi Rocksista kuitenkaan ole tehty.

Elokuva peliyrityksen alkutaipaleesta näyttää miten satunnaisiin hitteihin perustuva koko ala on

2016-03-17

Yle näytti äskettäin televisiossa mainion elokuvan, jonka nimi on Dokumenttiprojekti: Swing Game. Elokuva seurasi oikean suomalaisen startup-yrityksen taivalta pelimarkkinoille. Kertomus esitetään kahden päähenkilön, Kotka Games –yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan kautta. Molemmat ovat kyynärpäitä myöten mukana päivittäisessä pienen yrityksen työssä pienine onnistumisineen, mutta jatkuvan epävarmuuden kaivertaessa mieltä.

Swing Game -tarinan opetus on: tietokone-, tablet- ja puhelinpelit ovat hitteihin perustuvaa globaalia liiketoimintaa, jossa onnistumisen mahdollisuus on loppujen lopuksi erittäin pieni.
swing game, kotka games
Kotka Gamesin kehittämä Swing Game –peli on, vaikka yrityksen johto ei tästä vertauksesta pidäkään, omaperäinen ja uniikki muunnelma Angry Birds –pelin ideasta. Swing Gamesin pelaajan tehtävänä on saada keinussa heiluva hahmo singahtamaan keinusta sopivasti ilmaan. Pelin helposta alusta huolimatta Swing Game menee Angry Birdsin ohi vaativuudessa monilla henkilöhahmoilla ja ongelmanratkaisua vaativilla tasoilla.

Elokuvassa näytetään yhtiön johdon käynti Lontoossa hakemassa rahoitusta pelille alan tapahtumasta. Mielenkiintoisinta oli seurata, miten suurten pelikustannusyhtiöiden edustajat näkivät Swing Gamen ansaintamallin ja sen mahdollisuudet. Koko pelialan rulettiluonteesta kertoi se, että alan parhaina pidetyt globaalit liiketoimintaosaajat näkivät sekä liiketoimintamallin että mahdollisuudet hyvin eri tavoin ja ristiriitaisesti.

Nämä kansainväliset rahoittajat näkivät pelin ikään kuin yhtenä pelinä muiden joukossa. Vain harva puhelinpeli tuottaa voittoa, mutta kun hitti osuu kohdalle sijoitus kattaa myös epäonnistuneet pelit. Kyse ei ole siitä, onko peli hyvä vai huono – Swing Games on saanut hyvät arvostelut Apple App Storessa, vaan siitä lähteekö maailmanlaajuinen huomioaalto liikkeelle, joka saa ihmiset lataamaan pelin.

Rahoituksen niukkuudesta huolimatta Kotka Games sai Swing Gamesin markkinoille vuoden 2014 puolessa välissä. Peli on alusta lähtien ollut maksullinen. Tällä hetkellä sen hinta 0.99 senttiä.

Elokuvassa näytetään se, miten vaisusti pelin myynti käynnistyi. Ilmeisesti myynti ei ole siitä hurjaan kasvuun lähtenyt, sillä lukuja yhtiö ei kotisivuillaan esittele.

Rahoitusta on kuitenkin löytynyt uudelle pelille P-Rally, joka on saatavilla maaliskuun lopussa 2016. Uuden pelin lähtötilanne on suomalaisnuorison suosima kortteliralli, eli p-ralli. Globaalille markkinalle olisi siis tarkoitus mennä suomalaiseen nuorisokulttuuriin kuuluvalla konseptilla, jota välttämättä ei monessa muussa maassa tunneta lainkaan. Kenties kortteliralli on eksoottinen ilmiö, johon esimerkiksi New Jerseyssä asuva nuori haluaa tutustua, tai hän ei ymmärrä sitä lainkaan eikä jaksa perehtyä mistä siinä on kyse.

Elokuvaa katsoessa herää kysymys miksi yhtiöllä oli valtavasti intoa markkinoida Swing Gamea ja järjestää sille medianäkyvyyttä Suomessa. Tuote on englanninkielinen, markkinat ovat globaalit (vain kansainvälisiltä markkinoilta voi saada riittävän laajan asiakaskunnan kattamaan kehityskulut ja mahdollisesti voittoa), mutta yhtiö markkinoi peliä vahvasti Suomessa, suomalaisille ja suomeksi. Tätä samaa taisi Rovio-yhtiön Peter Vesterbacka ihmetellä elokuvassa, vaikka ei sitä näin suoraan sanonut.

Katso elokuva Swing Game –pelin tekemisen vaiheista tästä.