Retretin kesätaide koostuu suomalaisista taiteilijapariskunnista aina Carl Barksin Ankkalinnaan

Taidekeskus Retretti on avoinna kesällä 2011 1.6.-28.8. välisen ajan. Kesän päänäyttely on Taiteilijapareja, joka tutkii taiteilijapariskuntien elämää ja tuotantoa. Keskenään avioliitossa elävien taiteilijoiden elämä ei yleensä ole normielämää, joten pariskunnan vuorovaikutus näkyy heidän taiteensa painopisteissä. Muut kesän näyttelyt ovat luolaston nykytaide ja muotoilu, Tove Janssonin Muodon vapaus ja Carl Barksin Ankkalinna-aiheinen näyttely.

Taiteilijapareja-näyttely koostuu Werner Holmbergin, Victor Westerholmin, Juho Rissasen, Elin Danielson-Gambogin ja Alvar Cawénin tuotannosta. Heidän vähemmän tunnettujen puolisoidensa Anna Gladin, Hilma Alanderin, Hilda Flodinin, Raffaello Gambogin ja Ragni Cawénin teoksia on myös esillä. Näyttelyssä on lähes 150 teosta, jotka kertovat ensi kertaa laajasti taiteilija-avioliitoista Suomessa. Samalla se luo näkymän Suomen taiteen kehitykseen 1800-luvun puolivälin romantiikasta vuosisadan vaihteen kultakaudesta kautta modernismiin.

Perinteisen maalaustaiteen lisäksi mukana on myös veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa ja kirjataidetta. Antoinette Råström ja Ville Vallgren,Julia Stigzelius ja César de Cock, Venny Soldan jaJuhani Aho, Eva Mannerheim ja Louis Sparre, Eeva Bremer ja Eemu Myntti, Lyyli ja Matti Visanti, Meri Genetz ja Carl Wargh, Lyyli ja Yrjö Ollila, Ragni Holmberg-Cawén ja Alvar Cawén, Eva Törnwall-Collin ja Marcus Collin, Signe Hammarsten-Jansson ja Viktor Jansson, Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä ovat töitään esille saaneita taiteilijapariskuntia.

Luolastossa puolestaan on esillä nykytaidetta ja muotoilua. Taiteilijoita ovat Heli Ryhänen ja Matti Kalkamo, Marja Pirilä, Petri Nuutinen, Helena Tynell, Nanny Still, Aimo Okkolin, Elina Luukanen, Miina Äkkijyrkkä ja muotoilija Karim Rashid.

Muodon vapaus-näyttelyssä pääosissa ovat Tove Jansson ja Tuulikki Pietilä. Jansson tunnetaan parhaiten Muumista, mutta hän oli monipuolisesti lahjakas taiteilija: kirjailija, taidemaalari, kuvittaja, sarjakuvataiteilija ja pilapiirtäjä. Hän piti itseään ensisijaisesti taidemaalarina. Näyttelyssä pääpaino on hänen maalaustaiteessaan. Tuulikki Pietilältä on näyttelyssä esillä grafiikkaa.

Ankkalinna-aiheinen näyttely Retretissä kiinnostaa muitakin kuin lapsia, sillä esillä on Aku Ankka –sarjakuvan piirtäjän Carl Barksin töitä. Barksin sarjakuvasankarit ovat esillä öljymaalauksina, litografioina, piirroksina ja mukana on myös kaksi alkuperäismaalausta.

Kesän 2011 näyttelyt ovat avoinna päivittäin 1.6.-28.8. kello 10.00-18.00. Sisään pääsee tuntia ennen sulkemisaikaa. Retretti löytyy Punkaharjulta Itä-Suomesta. Tarkat ohjeet miten perille pääsee löytyvät Retretin sivuilta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *