70 prosenttia venäläisistä kirjallisuuden ystävistä lukee e-kirjoja

Venäjällä kirjoja lukevat kansalaiset ovat ottaneet e-kirjat omakseen: 70% kertoo lukeneensa e-kirjan. Yleisin lukulaite on tietokone, mutta kovin kauas suosiossa eivät jää lukulaitteet, älypuhelimet eivätkä tabletit. Samaan aikaan painettujen kirjojen myynti on jyrkässä laskussa: vuodesta 2011 vuoteen 2012 myynti laski 12% ja vuodesta 2000 tähän vuoteen 33%.

Venäjä, e-kirjat ja lukulaitteet
Katso koko infographics-kuva.

Venäjällä havaittu trendi on melkoisen yleismaailmallinen: painettujen kirjojen myynti laskee tai pysyy samana e-kirjojen myynnin kasvaessa. Venäjän online-kustantajien yhdistyksen mukaan e-kirjojen myynti vuonna 2012 oli noin 8 miljoonaa dollaria. Sillä lohkesi yhden prosentin osuus maan koko kirjamarkkinoista.

Jos 70% lukemista harrastavista on lukenut e-kirjan, mutta sähköisten teosten myynti on vain 1% kaikkien kirjojen myynnistä, niin minkälainen yhtälö tämä oikein on? Yhtälön puuttuva muuttuja onkin piratismi:
– 92% e-kirjan lukeneista latasi sen ilmaiseksi verkosta.
– 36% kopioi e-kirjan kaverilta.
– 15% osti sähköisiä sisältöjä.

Ilmaisen e-kirjan lataaminen voi tarkoittaa aivan tarkoituksella ilmaiseksi jakeluun laitetun teoksen kopioimista, mutta venäläiset asiantuntijat pitävät nimenomaan piratismia vakavana ongelmana.

Venäläisen kustantajan Eksmon edustaja arvioi jopa 95% e-kirjoista olevan piraattikopioita. Kustannusalaa seuraava analyytikko Andrei Yurchenko puolestaan pitää suurimpana syynä hurjaan piratismiin laillisen valikoiman heikkoutta: ”… laillisten vaihtoehtojen puuttuminen ja niiden kilpailukyky käyttöehtojen, tuotevalikoiman ja hintojen suhteen. Kun hyviä vaihtoehtoja on tarjolla, piratismiongelman pitäisi helpottua.”

Venäjän e-kirjamarkkinoista raportoi Publishingperspectives.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *