Minkälainen sähkösyöppö se uusi tablet tai älypuhelin oikein onkaan?

Hintojen laskiessa tablet-laitteita kertyy moneen perheeseen useita kappaleita ja puhelimia vaihdetaan jatkuvasti uusiin malleihin, joissa on yhä suurempi näyttö. Laitteita ladatessa voi miettiä miten paljon energiaa on taas tullut tuhlattua, mutta onneksi totuus on toisenlainen. Tabletit ja puhelimet kuluttavat nimittäin varsin vähän sähköä.

Apple iPad, kirjapino

Forbes keräsi yhteen pienten ja suurten laitteiden sähkönkulutustietoja, jotka rauhoittanevat monen ahkeran mobiililaitteen käyttäjän mieltä.

Tablet: Apple iPad
Joka toinen päivä tyhjästä akusta täydeksi ladattava iPad kuluttaa noin 12 kWh sähköä vuodessa. Energiaviraston sahkonhinta.fi-palvelun päivän hinnan mukaan vuoden energia iPadille maksaa noin 2,10 euroa.

Puhelin: iPhone
Jos iPhone-älypuhelimen akun lataa joka päivä tyhjästä täydeksi asti, vuoden kulutus on 2 kWh. Vuoden sähköt puhelimelle maksavat 35 senttiä.

Kannettava tietokone
Keskitason kannettavan tietokoneen keskimääräisen käytön arvioidaan kuluttavan noin 72kWh vuodessa. Tietokoneen sähköjen hinta 12,74 euroa vuodessa.

Vertailun vuoksi: lamppu
60 watin hehkulampussa on se hyvä puoli, että se lämmittää talvella, mutta sähköä kuluu 220kWh vuodessa 10 tunnin päiväkäytöllä. Vuoden sähköille kertyy hintaa 39 euroa. Noin 100 iPhone-puhelinta voidaan pitää latauksessa yhden ainoan hehkulampun sähkönkulutuksella. Saman tehon LED-valo kuluttaa vuodessa 37 kWh, joka tekee 6,55 euroa. LED-valon kulutus riittäisi pitämään 18 iPhonea latauksessa.

Onko niin, että laitteet, jotka toimivat akuilla tai paristoilla ovat yksinkertaisesti kertaluokkaa energiatehokkaampia kuin muut laitteet? Vertaillaanpa perinteistä autoa ja vasta ensimmäisiä askeleitaan ottavaa akuilla toimivaa sähköautoa. Forbesin laskelmien mukaan keskimääräinen polttomoottoriauto kuluttaa energiaa noin 2200 dollarin edestä vuodessa. Sähköauto Tesla puolestaan kuluttaa energiaa noin 450 dollarin edestä samalla ajomäärällä.

Apple iPhone, video

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *