Ranska ja Luxemburg joutuvat nostamaan e-kirjojen arvonlisäveroa

Monessa maassa on erikoinen käytäntö: kun kirja julkaistaan sähköisenä tuotteena, rankaistaan sitä korkeammalla arvonlisäverolla kuin vastaavaa painettua kirjaa. Ranska ja Luxemburg päättivät kaksi vuotta sitten laskea e-kirjojen veron samalle tasolle paperikirjojen kanssa. Maaliskuussa 2015 EU:n tuomioistuin määräsi kuitenkin maita nostamaan veron takaisin korkeammalle tasolle.

Edistääkseen kirjallisuuden kehitystä Ranska laski kaksi vuotta sitten e-kirjojen arvonlisäveron 5.5 prosenttiin. Luxemburg laski oman veroasteensa kolmeen prosenttiin. Luxemburg on mielenkiintoinen tapaus, sillä esimerkiksi Amazon ja Apple toimittavat EU:n alueen asiakkaille sähköiset tuotteet Luxemburgista.

EU:n tuomioistuin käski Ranskaa ja Luxemburgia nostamaan sähköisten kirjojen veron takaisin todeten: ”tuomioistuin katsoo, että ALV direktiivi sulkee pois mahdollisuuden soveltaa matalaa ALV-tasoa elektronisesti toimitettuihin palveluihin”. EU komissio on kuitenkin työstämässä koko ALV-järjestelmää koskevaa uudistusta, joten asia voi vielä lähivuosina muuttua.

Suomessa e-kirjojen arvonlisävero on 24% ja painettujen kirjojen 10%, vaikka itse tuotteen sisältö onkin yleensä täsmälleen sama.

Reuters raportoi.

One thought on “Ranska ja Luxemburg joutuvat nostamaan e-kirjojen arvonlisäveroa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *