Muutto Roomasta Suomeen opetti Pohjolan omituiset tavat ja kyseenalaisti myös italialaisen kulttuurin

Irene De Benedictis muutti Roomasta Suomeen opiskelemaan unelma-ammattiaan fysioterapiaa. Vuosien mittaan hän tutustui paitsi opiskelijaelämään myös työelämään monessa eri paikassa. Hänen oivalluksiaan suomalaisesta kulttuurista osattiin hyödyntää myös kansainvälisen kasvatuksen luennoilla, joita hän piti Suomessa. Nyt hän on kirjoittanut kirjan Spaghetti & Sauna Suomen poikkeuksellisesta kulttuurista, jota hän vertaa toiseen perinpohjin tuntemaansa ainutlaatuiseen kulttuuriin: Italiaan.

Kirjailija on työskennellyt useassa Euroopan maassa, ja on vakaasti sitä mieltä, että hänen kokemuksensa mukaan Euroopan kulttuurilliset ääripäät ovat Italia ja Suomi. Monella suomalaisella on ehkä valmis mielipide mitä ne suuret eroavaisuudet ovat, mutta käytännön elämässä ne ovat usein varsin yllättäviä asioita, kuten:

– Miten Suomessa tulee suhtautua säähän, ja miksi Italiassa sadekuuro voi olla suuren draaman aihe?
– Mitä italialaisella työpaikalla työntekijöiden on syytä varoa, ja mitä suomalainen esimies tarkoittaa sanoessaan määrättyjä asioita?
– Miksi suomalaiset eivät usko osaavansa mitään, mutta italialaiset tietävät varmasti osaavansa mitä tahansa?

Kirja Spaghetti and Sauna – Discovering the Rational Finnish Culture through the Eyes of an Emotional Italian on ilmestynyt englanniksi ja on saatavissa verkkokaupoista. Lisää tietoa kirjasta ja näyteluvut nähtävillä täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *