Konepajan ninja näyttää miten paksu sanakirja räjäytetään atomeiksi

Jokaisella kirjojen ystävällä on oma mielipiteensä paperille painettujen ja sähköisten kirjojen merkityksestä ihmiskunnan tulevaisuudelle, mutta tosiasia on, että painetut tietosanakirjat ja vieraiden kielten sanakirjat ovat hävinneet kirjakaupoista ja aikaa sitten. Verkosta tai omalle tietokoneelle asennetusta sovelluksesta sanat löytyvät ristiviittausten kera nopeasti ilman painavien sanakirjojen liikutteluun vaadittavaa kuntosaliharjoittelua.

Itse olen päässyt eroon tilaa vievistä kirjahyllyistä ja niissä säilytetyistä kirjoista kierrättämällä vanhoja teoksia sinne minne ne ovat kelvanneet. Niin paljon eivät kodin tilaa vieneet paperikirjat ole harmittaneet, että niitä olisi tarvinnut polttaa tai räjäyttää, mutta jotkut ottavat kaiken ilon irti vanhojen kirjojensa hävittämisestä.

Suomalaisen konepajan ninja on keksinyt oivan tavan viihdyttää YouTube-yleisöä: hän murskaa kaikenlaisia esineitä painepuristimessa. Hän on Hydraulic Press -kanavallaan antanut kyytiä legoille, kumiankoille, keilapalloille ja hedelmäsalaatille. Videoilla on miljoonayleisö. Uusin video, jossa hän räjäyttää paksun sanakirjan palasiksi on kerännyt parissa päivässä 4 miljoonaa katselukertaa.

Katso Suomi-Englanti-Suomi -sanakirjan murskaamisvideo tästä:

Vanhojen paperikirjojen kierrätys kunniallisesti ei ole 2000-luvulla enää niin helppoa kuin se oli ennen digitaalisen median aikakautta. Jokainen, joka on käynyt antikvariaatissa viime vuosina on huomannut miten niissä hyllyt notkuvat kirjoja, ja kauppiaat ovat varsin haluttomia ottamaan myyntiin enää yhtään lisää teoksia (paitsi tietysti harvinaisuuksia tai muuten kysyttyjä nimikkeitä).

Kirpputoreja on usein syytetty tästä käytettyjen kirjojen alennusmyynnistä ja ylitarjonnasta. Tässä on varmasti paljon totta. Itsekin kirpputorilla vanhoja hyllystä poistettuja kirjoja myyneenä voin todeta, että euron tai kahden tuotteet menivät jotenkuten kaupaksi. Muut jäivät laatikkoon.

Mitä sitten tehdä kirjoilla, joista haluaisi päästä eroon, mutta jotka eivät kelpaa divariin eivätkä kirppisasiakkaille? Valitettavasti vaihtoehdot alkavat olla vähissä. Itse olen tällaiset kirjat säilönyt vielä pahvilaatikkoon ja piilottanut komeroon odottamaan, jos joku ihme ne pelastaisi. Jollei ihmettä ole vuoden aikana tapahtunut, on vain päätettävä niiden elinkaari esimerkiksi kierrättämällä paperi uusiokäyttöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *