E-kirjojen pitkän tähtäimen tekninen kehitys ottaa uuden askeleen

Laajalti käytetty e-kirjojen tiedostomuoto EPUB (kaikki muut paitsi Amazon käyttävät sitä) on syntynyt vuosia sitten alan organisaatiossa nimeltä IDPF (International Digital Publishing Forum). Pari vuotta sitten IDPF sai valmiiksi multimedian ja interaktiivisuuden sisältävän e-kirjojen standardin EPUB3, mutta harva sitä on käyttänyt. Nyt IDPF on ilmoittanut yhdistyvänsä World Wide Webin standardeja kehittävän organisaation W3C:n kanssa. Mitä tästä seuraa e-kirjoille?
ipad, flipboard-lukuohjelma
Jos olet ostanut jostakin suomalaisesta verkkokaupasta e-kirjan, se on suurella todennäköisyydellä EPUB-muotoinen. Ladattavien e-kirjojen standardi EPUB on tekniseltä taustaltaan lähellä World Wide Webiä, sillä myös EPUBit tehdään HTML ja CSS -koodauksella. EPUB ei vain osaa niin paljon hienoja ja näyttäviä asioita kuin edistyneimmät web-sivut, mutta yhteen asiaan EPUB sopii erinomaisesti: se on yksi paketti, jonka lataaminen ja tallentaminen omalle koneelle tai puhelimeen on suunniteltu joustavaksi. Paketti sisältää yhden kirjan tekstin, kuvat, piirrokset ja layoutin. Lukuohjelma, kuten Bluefire, Elisan lukusovellus tai Adobe Digital Reader sovittaa kirjan juuri sille näytölle, jota satut käyttämään.

Koska EPUB ei ole kovin kaukana HTML ja CSS -maailmasta, kahden organisaation teknisen kehityksen voimien yhdistamisessä voi olla paljonkin iloa pitkällä tähtäimellä. Lyhyellä tähtäimellä on tiedossa organisaatioiden välistä valtataistelua, nahistelua kuka tekee mitäkin ja kuka edustaa ketä milläkin foorumilla.

EPUB-muotoisten kirjojen ostamista, lukemista ja julkaisua voi joka tapauksessa jatkaa kuten tähänkin asti. Nykyisten EPUB-kirjojen teknisestä yhteensopivuudesta tulevien EPUB- ja HTML -standardien kanssa on ohjelmistojen julkaisijoiden ja laitevalmistajien helppo pitää kiinni.

Ilman IDPF- ja W3C-organisaatioiden yhdistymistäkin pitkällä tähtäimellä EPUB-standardi olisi joka tapauksessa kehittynyt johonkin suuntaan. Ehkä olisi jatkettu nykyisellä ladattavan kirjan mallilla, tai valittu toinen tie. Koska EPUB-kehitysorganisaatio jatkossa on osa verkkostandardien HTML- ja CSS-kehitysorganisaatiota, uudenlaisen verkkokirjan eteenpäin vieminen voi ajan mittaan saada enemmän huomiota ja resursseja. Verkkokirjalla (tällä hetkellä) tarkoitan selaimella luettavaa kirjaa, jota ei aina ladata omalle koneelle.

IDPF tiedotti organisaationsa siirtyvän osaksi W3C:tä tammikuuhun 2017 mennessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *