Kiitos EU:n, myös Amazon joutuu kilpailemaan kohtuullisin ehdoin Euroopan e-kirjamarkkinoilla

EU:n komissio on saanut päätökseen tutkinnan koskien verkkokauppa Amazonin väitettyjä kilpailua rajoittavia ehtoja kustantajien kanssa. 4.5.2017 julkaistu päätös vahvistaa EU:n hyväksyneen Amazonin ehdottamat uudet sopimusehdot kirjakustantajille. Tärkein muutos koske e-kirjojen hinnoittelua: Amazonin on postettava vaatimus siitä, että se saa aina muita kauppoja halvemman hinnan.
amazon kindle voyage paperwhite lukulaitteet
EU:n komissio hyväksyi seuraavat EU:n kilpailusäännöstön mukaiset ehdot, joihin Amazon on nyt sitoutunut:

Amazon ei pakota kustantajia tarjoamaan sille vähintään samoja hintoja ja muita ehtoja kuin Amazonin kilpailijoille. Kustantajien ei enää tarvitse ilmoittaa muille kaupoille annettuja hintoja ja ehtoja.
Kustantajat voivat lopettaa jakelusopimuksen, jos siinä on kilpailevaan kauppaan linkitetty hinnoitteluehto.
Amazon ei enää laita näitä ehtoja uusiin sopimuksiin.

Tässä on luonnollisesti ollut koko ajan kyse rahasta ja vallankäytöstä. Amazon on käyttänyt johtavaa markkina-asemaansa määrätessään ehtoja jakelusopimuksiinsa kustantajien kanssa. EU on nyt lopettanut yhden tavan rajoittaa kilpailua johtavan e-kirjakaupan ja muiden kauppiaiden välillä.

Maailman suurimman verkkokaupan liiketoiminnan pyörittäminen on kovaa peliä, mutta samalla täytyy muistaa, että juuri Amazon investoi ison läjän rahaa ja käytännössä loi e-kirjojen markkinat. Kaikki alkoi 10 vuotta sitten Amazonin esitellessä ensimmäisen Kindle-lukulaitteen ja 9.99 dollaria maksavat e-kirjat (katso Kindlen historia tästä). Se oli alku kehitykselle, jonka ensi askeleita vieläkin otamme.

EU:n komission päätös löytyy tästä. Amazonin e-kirjakaupan toimia ryhdyttiin tutkimaan vuonna 2015.