Vuoden 2017 parhaat e-kirjojen lukulaitteet (amerikkalaisen maun mukaan)

Vuosi 2017 on itse asiassa juhlavuosi e-kirjojen ja lukulaitteiden lyhyen historian aikana. Tasan 10 vuotta sitten verkkokauppa Amazon ryhtyi markkinoimaan sähköisiä kirjoja hintaan 9.99 dollaria. Samalla yhtiö alkoi myydä itse kehittämäänsä e-kirjojen lukulaitetta nimeltään Kindle. Konsepti sai heti edelläkävijöiden suosion Pohjois-Amerikassa, eikä kestänyt kuin kolme-neljä vuotta niin suuri (englanninkielisten maiden) lukeva yleisö omaksui uuden tavan lukea. Stieg Larssonin trilogia, muu dekkarikirjallisuus ja romantiikka aloittivat uuden aikakauden lukemistavoissa.

Näin jälkikäteen katseltuna ensimmäiset Kindle-laitteet näyttävät melkoisilta härveleiltä. Niissä on näppäimistö, vaikka kyseessä pitäisi olla lukulaite. Silloin jotain on väkisinkin pielessä käyttöliittymän suunnittelussa. Eikä aikaakaan kun kilpailijoita ilmaantui, ensimmäiset kosketusnäytölliset laitteet ilmestyivät, ja vihdoin myös itse näyttönsä valaisevat lukulaitteet saatiin valmiiksi.

10 vuotta onkin tietotekniikan kehityksessä pitkä aika. Tämän päivän sähköisten kirjojen lukulaitteet ovat käyttömukavuudeltaan huomattavasti kehittyneet alkuajoista. Mielenkiintoista on myös huomata miten laitteita suunnittelevat yhtiöt ovat tarttuneet pitkälti samoihin epäkohtiin ja korjanneet niitä, joita esimerkiksi Harri Heikkilä tuoreessa väitöskirjassaan Tämä ei ole kirja on vuosien varrella havainnut.

Seuraavat kuusi lukulaitetta ovat osoittautuneet teknologiajulkaisu Cnetin testeissä parhaiksi alkuvuoteen 2017 mennessä. Koska kyseessä on Yhdysvalloissa toimiva julkaisu, on Amazonin osuus testattavien tuotteiden valikoimassa huomattavan painokas, mutta tuotteiden laadulla on varmasti myös tekemistä asian kanssa.

Tässä Cnetin parhaiksi arvioimat lukulaitteet:
Kobo Aura One, e-kirjojen lukulaite
6. Kobo Aura One.
Kobo on e-kirjakauppa, joka on jo vuosia markkinoinut myös lukulaitteita. Keski- ja Etelä-Euroopassa Kobon laitteita on saatavilla myös kivijalkakirjakaupoissa. Kobo Aura One -laitteessa on kaksi erikoisuutta: suuri näyttö 7.8 tuumaa ja se on vedenpitävä. Kobo ymmärtää EPUB-kirjoja, eli sillä voi lukea kotimaisista kaupoista hankittuja e-kirjoja. Hinta laitteella noin 200.

5. Amazon Kindle vuosimalli 2016.
Perus-Kindle on kelpo laite kohtuuhintaan noin 80 dollaria.

4. Barnes & Noble Nook Glowlight Plus.
Edullinen lukulaite, joka on myös vedenpitävä. Barnes & Noble on yhdysvaltalainen kirjakauppaketju, joka ei myy e-kirjoja Suomeen, mutta laitetta voi yrittää tilata Amazonista hintaan 80 dollaria. Tarkoitettu EPUB-kirjojen lukemiseen, eli sopii siinä mielessä suomalaiseen e-kirjamaailmaan.
Amazon Kindle Paperwhite lukulaite
3. Kindle Paperwhite.
Hinta/laatusuhteeltaan rationaalinen valinta mikäli haluaa laadukkaan Kindle-lukulaitteen. Kaikki tarpeelliset ominaisuudet hintaan noin 120 dollaria (Amazon.com).

2. Kindle Voyage.
Erinomainen lukulaite, jonka näytöllä on 300 pistettä tuumalla, eli erittäin tarkka näyttö. Hintaa noin 200 dollaria Amazon.comissa.

1. Kindle Oasis.
Laite, jossa on kaikki mahdolliset ominaisuudet tyylikkäästi toteutettuna, mukaanlukien laitteen akun lataavat kannet. Hintaa onkin sitten sellaiset 300 dollaria.

Amazon KIndle Oasis lukulaite
Laitteita voi hankkia ainakin Verkkokauppa.com ja Pixmania.fi -kaupoista. Kindle-tuotteet ovat tilattavissa Amazon.com-kaupasta Yhdysvalloista.

Myös Euroopassa suunnitellaan lukulaitteita (todennäköisesti nekin tosin valmistetaan Kiinassa), mutta esimerkiksi Onyx, Pocketbook, Letto (Adlibris) ja Tolino (saksankieliset alueet) ovat saatavilla omista myyntikanavistaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *