Mikä ero on tablet-laitteen ja lukulaitteen välillä jos luen sillä vain e-kirjoja?

Tablet-laitteet ja e-kirjojen lukulaitteet on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin. Eroista huolimatta niissä on yksi ominaisuus, joka kummallakin vimpaimella toimii hienosti: sähköisten kirjojen lukeminen. Jos kirjojen lukeminen on pääasiallinen tarve laitteelle, tässä muutama vinkki kumpi olisi sopiva valinta. Esimerkkinä tässä käytetään Amazon Kindle lukulaitetta ja Fire tabletia, mutta täsmälleen samat asiat koskevat kaikkia muitakin merkkejä.

amazon fire hd 8, 3 tablet colors

Amazonin tuotteita käytetään esimerkkinä, koska niissä tulevat esiin myös hinnoittelun erikoisuudet. Kesäkuussa 2017 Amazon päivittää kaksi suosituinta tablet-malliaan teknisesti ja hinnoiteltultaan. Fire 7 ja Fire HD 8 -tabletien hinnat Yhdysvalloissa ovat $49 (7 tuuman näytöllä) ja $79 (8 tuuman näytöllä). Koska molempia voi mainiosti käyttää kirjojen lukemiseen, herää väkisinkin kysymys: miksi ostaa kalliimpi lukulaite kirjoja varten?

Amazon KIndle Oasis
Unohdetaan kuitenkin hinnoittelu hetkeksi ja katsotaan mitkä ovat ne ratkaisevat erot tabletien ja lukulaitteiden välillä.

1. Näyttö.
Lukulaitteen näyttö on suunniteltu vastaamaan paperi-muste lukukokemusta. Tästä syystä näytöt ovat mustavalkoisia, eivätkä pysty toistamaan videota. Hämmästyttävä ominaisuus niissä on, että auringonvalossa lukulaitteen näytöltä on parempi lukea kuin paperilta. Vedenpitäviä malleja on saatavilla. Tekstin kokoa voi muuttaa mieleisekseen. Yleisin lukulaitteiden näytön koko on kuusi tuumaa. Tabletien näytöt puolestaan ovat värillisiä, osaavat toistaa kaikenlaisen mediasisällön, mutta auringonvalossa niistä ei oikein ole mihinkään. Yleisimmät näytön koot ovat 7, 8 ja 10 tuumaa.

2. Yhden tarkoituksen tuote vastaan monikäyttölaite.
Lukulaitteella voi vain lukea e-kirjoja (ja muita sähköisiä dokumentteja) ja useimmiten myös kuunnella äänikirjoja. Laitteen suorituskyky ja resurssit ovat sen mukaan mitoitettuja, eli varsin rajallisia. Tablet puolestaan on monikäyttöinen tietokone, jota voi käyttää melkein kuten kannettavaa tietokonetta. Tästä päästään yhteen ydinkysymykseen: jos tulet käyttämään laitetta vain kotona ja tiedät mihin sitä käytät, voit helposti valita oikein. Jos sen sijaan otat laitteen mukaan matkoille, täytyy pohtia laitteen käyttötarkoitus ja miten paljon tavaraa voi mukaan ottaa.

3. Akun kesto.
Tyypillisesti lukulaitteen akku kestää käyttöä viikkoja yhdellä latauksella. Tablet kuluttaa akun latauksen yleensä parissa päivässä. Akun kesto on luonnollisesti täysin riippuvainen siitä miten laitetta käytetään, mutta lukukäytössä energian kulutus on tuota luokkaa. Kummankin laitteen voi ladata kannettavasta tietokoneesta USB-kaapelilla, verkkolaitteella tai kannettavasta vara-akusta.

Sitten se hinta. Käytetään Amazonin tuotteita esimerkkinä:

Kindle-lukulaitteiden hinnoittelu lähtee 79 dollarista yltäen 300 dollariin. Kaikissa malleissa on kuuden tuuman mustavalkonäyttö.
Fire-tabletit on hinnoiteltu 49 dollarista reiluun 100 dollariin. Valinnanvaraa on seitsemän ja kahdeksan tuuman näytöistä.

Kotimaan kaupoissa löytyvät tablet-tuotteet tulevat yleensä samoilta valmistajilta kuin tietokoneet ja puhelimet, joten pääasiassa asiallisia laitteita on tarjolla. Muita lukulaitemerkkejä ovat esimerkiksi Kobo, Cybook ja Onyx.

Amazon Fire HD 8 tablet, 2017 model

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *