Tämän tilaston mukaan Yhdysvalloissa verkkokirjakaupat myivät enemmän e-kirjoja kuin paperikirjoja vuonna 2017

Vuonna 2017 tuli kuluneeksi 10 vuotta e-kirjajärjestelmä Amazon Kindlen markkinoille tulosta. Huhtikuusta 2017 vuoden 2017 loppuun Yhdysvaltojen verkkokirjakaupoista kerätyn myyntitilaston mukaan e-kirjat ohittivat kappalemyynnissä painetut kirjat, vaikka perinteiset kirjat edelleen tuottivat enemmän liikevaihtoa kuin e-kirjat. Samalla äänikirjat ovat kasvaneet merkittäväksi liiketoiminnaksi.

author earnings ebook statistics 2017
Lähde: Author Earnings. Vasemmalla kappalemääräinen myynti: e-kirjat sininen viipale, painetut kirjat punertava, äänikirjat oliivi.

Huhtikuusta 2017 vuoden loppuun Author Earningsin arvioima verkkokirjakauppojen kokonaisliikevaihto Yhdysvalloissa oli
– E-kirjat 1.3 miljardia dollaria
– Äänikirjat 490 miljoonaa dollaria
– Painetut kirjat 3.1 miljardia dollaria.

Liikevaihto laskettu kuluttajien maksamista hinnoista. Vertailun vuoksi: Suomen koko kirjamarkkinan myynti kuluttajahinnoin vuositasolla (2016 pientä kasvua edelliseen vuoteen) oli Tilastokeskuksen arvion mukaan 604 miljoonaa euroa.

Kappalemääräisestä myynnistä laskettuna digitaaliset kirjat ovat kuitenkin ohittaneet Yhdysvalloissa kirkkaasti painetut kirjat. Kehitys on Pohjois-Amerikassa ollut varsin nopea, kuitenkin hieman hitaampi kuin siirtyminen digitaaliseen musiikkiin. Suurten englanninkielisten markkinoiden (Britannia, Australia, Kanada) ulkopuolella sähköinen kirjallisuus etsii vielä tietään suuren yleisön tuotteeksi.

Author Earningsin tilastot sisältävät ainoastaan verkkokirjakauppojen myynnistä arvioidut luvut, ei siis perinteisten kirjakauppojen myyntiä, joka luonnollisesti on kokonaan paperikirjamyyntiä. Yhdysvalloissa kirjat ostetaan kuitenkin valtaosin jo verkkokaupoista, joten mitään jytky-luokan muutosta kivijalkakauppojen myynnin mukaan saaminen näihin tilastoihin ei varmaankaan aiheuttaisi. Nielsen Bookscan tilastojärjestelmä kertoi 45.5% Yhdysvaltojen painettujen kirjojen myynnistä kertyvän yksinomaan Amazonin verkkokaupasta.

Author Earningsin tilastojen keruu- ja laskentamenetelmä on esitelty tässä artikkelissa. Menetelmää on aiemmin käytetty ilmeisen menestyksellisesti mobiilipelien latausmäärien arvioinnissa. Se perustuu automaattiseen tiedon keräämiseen verkkokirjakauppojen julkisilta sivuilta. Esimerkiksi Amazon päivittää jatkuvasti jokaisen kirjan sijoitusta parhaiten myyvien kirjojen listalla. Tästä ja muusta kirjaan liittyvästä tiedosta tilastointiohjelma päättelee kirjojen myyntivolyymin.

Tämä on melkoisen erikoinen tapa kerätä tilastoja, mutta menetelmän uskottavuutta on lisännyt tieto siitä, että kustantajat ovat alkaneet maksaa Author Earningsille yksityiskohtaisista tilastoista.

Entä omakustanteet, joita on pidetty tärkeänä tekijänä e-kirjojen menestykselle englanninkielisillä markkinoilla?

author earnings, self-publishing, indie publisher statistics
Lähde: Author Earnings

Englanninkielisistä maista on kuulunut joitakin huimia menestystarinoita omakustanteita julkaisseista kirjailijoista. Jotkut määrätyt genret, kuten romantiikka, dekkarit, sci-fi ovat menestyneet poikkeuksellisen hyvin omakustanteina.

Suurin omakustannehuuma lienee taittunut myös Yhdysvalloissa, mutta Author Earningsin mukaan itse julkaistujen e-kirjojen markkinaosuus kasvaa yhä loivasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *