Ruotsissa ennätysvahva e-kirja- ja äänikirjamyynti veti koko kirja-alan kasvuun vuonna 2017

Ruotsissa sähköiset kirjat ovat tehneet läpimurron suuren yleisön tuotteiksi vuonna 2017. Hiljaisten vuosien jälkeen ennätysmäisen nopea muutos tapahtui pitkälti e-kirjoja ja äänikirjoja tarjoavien tilauspalveluiden ansiosta (unohtamatta Ruotsin kirjastolaitosta, joka on vuosia tehnyt pioneerityötä). Vuonna 2017 sähköiset kirjat lisäsivät myyntiä niin vahvasti, että ne nostivat kuningaskunnan koko kirja-alan pieneen kasvuun.

Ruotsin kustannusyhdistys ja kirjakauppiasyhdistys (Svenska Bokhandlareföreningen ja Svenska Förläggareföreningen) ovat koonneet tuhdin tilastopaketin vuosien 2016 ja 2017 kirjamyynnistä valtakunnassa. Tilaston tekijät uskovat saaneensa laskettua kolme neljännestä valtakunnan kaikesta kirjamyynnistä mukaan.

Seuraavassa pari poimintaa raportista, jotka antavat hiukan kuvaa kehityksen nopeudesta kun se kerran on liikkeelle lähtenyt.

Rahalla mitattuna koko kirja-alan myynti kasvoi vuonna 2017 4,16 miljardiin kruunuun, jossa on lisäystä 4,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Myynti kirjakaupoissa (-4,5%) ja marketeissa (-11,2%) laski. Myynti internet-kaupoissa (+5,0%) ja digitaalisissa tilauspalveluissa (+50,1%) kasvoi. Verkkopalvelujen myynnin voimakas kehitys riitti nostamaan koko Ruotsin kirjamyynnin kasvuun.

Ruotsin kirjamyynti 2016,2017.Lähde: Boken 2018 – marknaden, trender och analyser.

Liikevaihdolla mitattuna perinteiset kirjat ja niiden myyntikanavat ovat edelleen edellä verkkokanavia ja sähköisiä formaatteja.

RUotsi kirjamyynti kruunuja 2016 ja 2017Myynti tuhansia kruunuja. Lähde: Boken 2018 – marknaden, trender och analyser.

Vielä dramaattisemmaksi kehityksen nopeus paljastuu kun katsomme kirjojen kappalemääräistä myyntiä.

kpl kirjojen myynti Ruotsi 2016, 2017Lähde: Boken 2018 – marknaden, trender och analyser.

Digitaalisten tilauspalveluiden kappalemääräinen myynti on jo ohittanut kirjakauppojen kappalemääräisen myynnin. Äänikirjojen suosio on ensisijainen tekijä Ruotsin nopeaan kehitykseen. Verkkokirjakaupat ja digitaaliset tilauspalvelut myivät suunnilleen yhtä monta kirjaa, kirjakauppiaat kolmanneksi eniten ja marketit vähiten.

Ruotsin kappalemääräinen kirjamyynti 2016,2017Myynti tuhansia kappaleita. Lähde: Boken 2018 – marknaden, trender och analyser.

Digitaaliset tilauspalvelut ovat kuukausimaksullisia palveluita, joihin liittymällä voi yleensä lukea ja/tai kuunnella niin monta kirjaa kuin ehtii tai niiden määrää on rajoitettu johonkin kohtuulliseen ylärajaan. Ruotsissa suosittuja palveluita ovat Storytel, Bookbeat ja Nextory. Storytel ja Bookbeat toimivat myös Suomessa ja suomeksi.

Etenkin start-up yritys Storytelin taivalta on seurattu tarkkaan, sillä nopeasti kasvava yhtiö on jo ostellut perinteisiä ruotsalaisia kustannustaloja itselleen, ja se on avannut tilauspalvelunsa monessa Euroopan maassa. Vertailukohta musiikin Spotify-palveluun tulee monelle mieleen, mutta kirjailijalle äänikirjojen ja e-kirjojen tilauspalvelut, kuten Storytel ovat pankkitiliystävällisempiä kuin Spotify.

Tässä linkit Ruotsin kirjatilastojen alkuperäisiin dokumentteihin: Kustannusyhdistyksen tiedote ja koko tilastopaketti (PDF).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *