Ihmisen ja ympäristön käännekohtia, Soile Varis

Ihmisen ja ympäristön käännekohtia – Ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksen keskeiset vaiheet esihistoriasta globalisaatioon

E-kirja: Ihmisen ja ympäristön käännekohtia

EI SAATAVILLA

Kirjoittaja: Soile Varis
Kustantaja: Klaava 
Julkaistu: Toukokuu 2012
ISBN:
978-952-5901-31-3 (EPUB)
978-952-7074-03-9 (Amazon Kindle)

Ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksen keskeiset vaiheet esihistoriasta globalisaatioon.

Ihminen on koko olemassaolonsa ajan käyttänyt luonnonvaroja toimeentulonsa lähteenä. Samalla ihminen on paikoitellen aiheuttanut peruuttamattomia muutoksia ympäristöön. Yhteiskuntarakenteiden kehittyminen, elämäntapojen muutokset ja väestönkasvu ovat seurausta ihmisen ja ympäristön välisen vuorovaikutussuhteen kehityksestä. Vasta nykyaikana on oivallettu ihmisen ja luonnon riippuvuussuhteen merkitys osana kestävää kehitystä.

Ihmisen ja ympäristön käännekohtia –kirja lähtee liikkeelle esihistoriasta, jolloin varhaiset ihmiset elivät pyyntikulttuurissa. Ihmisen siirtyessä viljelemään maata syntyivät ensimmäiset korkeakulttuurit, aiheuttaen myös ensimmäiset varsinaiset ympäristökatastrofit.

Kirjassa käsitellään talous- ja ympäristövaikutuksia eri aikakausilta, kuten antiikin ajalta. Muut keskeiset teemat ovat keskiajan talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, löytöretkien seuraukset, maailmanlaajuisen talouden syntyminen, teollistuvan maailman yhteiskunta- ja ympäristövaikutukset sekä globaalin kulutusyhteiskunnan synty. Aikakaudet yhdistävänä teemana teoksessa käsitellään naisten aseman muuttumista ja keskeisiä teknisiä innovaatioita.

Kirjan sisällysluettelo

1. Esihistoria ja pyyntikulttuurin aika
2. Maanviljely ja korkeakulttuurien synty
3. Välimeren talousalue antiikin aikana
4. Keskiajan talous- ja yhteiskuntajärjestelmät
5. Löytöretket
6. Teollistuva maailma
7. Globaali kulutusyhteiskunta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *