15 klassikkokirjaa joita kustantajat eivät millään tahtoneet julkaista

Yhdysvaltalainen IO9-verkkolehti on kerännyt listan 15 science fiction-klassikkosta, joille oli todella vaikea löytää kustantaja. Moni näistä klassikoista, kuten Wells ja Orwell ovat näin jälkikäteen tarkasteltuna olleet kenties aikaansa edellä.

Palaute on ajottain ollut aika karua kirjailijoille, joita tänä päivänä pidetään maailman huippuina. Jopa Harry Potterin käsikirjoitus sai aika monta hylkäystä, mutta Stephen Kingin 30 bumerangia on käsittämätön määrä.

1) Maailmojen sota, H.G. Wells (1897)
Yksi käsikirjoituksen hylänneen kustantajan kommentti: ”Älä lue tuota karmeaa kirjaa”. Kustantaja Pearsonin aikakauslehti lopulta julkaisi kirjan jaksottain lehdessä.

2) Eläinten vallankumous, George Orwell (1945)
Neljä kustantajaa hylkäsi Orwellin klassikon ennen kuin hän maailmansodan jälkeen löysi rohkean kustantajan. Tämäkään kustantaja ei julkaissut Orwellin sananvapautta käsittelevää esipuhetta.

3) Fahrenheit 451, Ray Bradbury (1953)
Bradbury löysi kustantajan kirjalleen, mutta 1950-luvulla hittikirjat syntyivät aikauslehdissä julkaistuista kirjan luvuista. Halukkaita julkaisijoita ei löytynyt ennen kuin Hugh Hefner aloitti Playboy-lehden ja Fahrenheit 451 pääsi sen sivuille.

4) The Once and Future King, T. H. White (1958)

5) A Wrinkle In Time, Madeleine L’Engle (1962)

6) Dyyni, Frank Herbert (1966)
23 kustantajaa hylkäsi tämän klassikon ennen kuin auton korjauskirjoja kustantava yritys julkaisi sen. Kirjaa on myyty noin 40 miljoonaa kappaletta.

7) Nova, Samuel R. Delany (1968)
Musta mies ei kelvannut päähenkilöksi kustantajille.

8) Pimeyden vasen käsi, Ursula K. Le Guin (1969)
Kustantajan palaute kirjailijalle: ”koko kirja on niin kuiva, hengetön ja vailla sykettä, että mitä tahansa draamaa tai jännistystä kirjassa onkin, sen syrjäyttää valtava määrä yksityiskohtia ja turhaa informaatiota”.

9) The Forever War by Joe Haldeman (1974)
18 kustantajaa hylkäsi kirjan ennen julkaisua.

10) Carrie, Stephen King (1974)
Kun 30 kustantajaa oli hylännyt Kingin ensimmäisen kirjan, hän heitti käsikirjoituksen roskiin. Vaimo pelasti sen ja rauhoituttuaan King päätti vielä yrittää. Ei ihme, sillä tällaista palautetta hän sai: ”Emme ole kiinnostuneita negatiivisia utopioita käsittelevistä Sci-fi kirjoista. Ne eivät myy.” Carrie myi neljä miljoonaa kappaletta.

11) The Female Man, Joanna Russ (1975)

12) Kindred by Octavia Butler (1979)

13) Harry Potter ja viisasten kivi, J.K. Rowling (1997)
Ilmeisesti 12 kustantajaa palautti ensimmäisen Harry Potterin käsikirjoituksen Rowlingille. Hänen agenttinsa hoiti kustantajasuhteita, joten kirjailija ei ole varma lukumäärästä.

14) Farthing, Jo Walton (2008)

15) This Immortal, Roger Zelazny (1966)

Englanninkielinen lista lisätietoineen löytyy alla olevasta linkistä IO9-julkaisusta.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *