Klaava e-kirjat

Talvisota 1939 - 1940 (iPad-kirja)

Tässä voit lukea kirjan näytesivuja.
Lisää tietoa kirjasta esittelysivulla.

  1

  Jännite kehittyy

Siemenet toiseen maailmansotaan katsotaan usein kylvetyn jo ensimmäisen maailmansodan päätösvaiheessa. Vuonna 1919 solmittu Versaillesin rauha oli riisunut Saksalta sen aseellisen mahdin. Saksa tuomittiin aluemenetyksiin ja ankariin sotakorvauksiin, sillä sen katsottiin olleen pääsyyllinen vuosina 1914 – 1918 riehuneeseen maailmansotaan. Kansakunta koki itsensä nöyryytetyksi.

Saksa alkaa hakea revanssia

Sodan jälkeen Eurooppa oli raunioina ja sitä ravisteli ankara lama. Saksassa taloudellinen ja poliittinen sekasorto johti kansallissosialistien valtaannousuun vuonna 1933. Adolf Hitleristä tuli Saksan valtakunnankansleri ja johtaja, der Führer. Samana vuonna Saksa erosi Kansainliitosta, joka oli perustettu Versaillesin rauhan yhteydessä. Rauhanjäjestön tarkoitus oli turvata rauha ja estää ensimmäisen maailmansodan kaltaiset tuhoisat konfliktit.

Adolf Hitler

Adolf Hitler (1889-1945) alkoi valtaannoustuaan laajentaa Saksaa järjestelmällisesti Suur-Saksaksi.

Kansallissosialistien valtaannousun jälkeen Versaillesin häpeärauhaksi kutsuttua sopimusta alettiin avoimesti rikkoa.

Saksassa alkoi kiihkeä jälleenvarustautuminen. Maahan julistettiin yleinen asevelvollisuus, ja vuonna 1936 saksalaiset miehittivät Versaillesin rauhassa menetetyn Reininmaan. Itävalta liitettiin painostuksen jälkeen Saksaan