Author Archives: klaava

E-kirjan lukulaitteet kehittymässä kirjailijan, tutkijan ja opiskelijan apuvälineiksi

2019-06-14

Perusominaisuuksilla varustettu e-kirjojen lukulaite on oikeastaan aika yksinkertainen vekotin. Pieniä, hyvinkin edullisia kuuden tuuman kokoisia laitteita esimerkiksi Amazon myy Kindle-nimellä läjäpäin joka päivä, kuten myös Kobo. Ovatko nämä merkit siis tekniikan terävintä kärkeä? Eivät ole. Lukulaitteiden kehitystä johtavat kiinalaiset yritykset, kuten Onyx ja Boyue. Onyx on nyt kehittänyt puheen tekstiksi muuntavan ominaisuuden tuotteisiinsa.

Lukulaitteita tehdään kahteen käyttötarkoitukseen

onyx boox lukulaite luennolla
Kyse on lukulaitteiden kahdesta käyttötarkoituksesta. Alun perin lukulaitteet nimensä mukaisesti olivat vain sähkökirjojen lukemista varten. Tästä syystä niissä ei tarvita suoritustehoa eikä ominaisuuksia kuten esimerkiksi tableteissa. Juuri nämä hyvin yksinkertaiset laitteet 50-150 euron tai dollarin hintahaarukassa ovat kaikista suosituimpia.

Pari vuotta sitten muutama yritys ajatteli laajentaa lukulaitteen käyttöaluetta muistiinpanojen tekemiseen, asiakirjojen kommentointiin ja kierrättämiseen, piirrosten ja kaavioiden hahmottamiseen ja luonnostekstien kirjoittamiseen. Etunenässä kulki Sony, joka tähtäsi erityisesti toimistoihin. Perässä tulivat kiinalaiset ja norjalainen Remarkable.

Samalla kehittyneiden laitteiden koko kasvoi tavallisesti 10 tuumaan, jotta ruudulle pystyy kirjoittamaan ja katselemaan esimerkiksi PDF-dokumentteja mukavasti. Näissä laitteissa tarvitaan suorituskykyä, muistia ja ohjelmistoa jo kohtuullisen tablet-laitteen verran. Hintataso on tällä hetkellä 350-600 euron tasolla.

Puheen muunto tekstiksi lukulaitteissa

Onyx on saanut Boox-lukulaitteisiin valmiiksi ison ohjelmistopäivityksen, jonka keskeinen ominaisuus on puheen tunnistus ja sen muuntaminen tekstinkäsittelyohjelmaan sopivaksi tekstiksi. Ohjelmiston voi ladata kaikkiin Boox-laitteisiin, joissa on mikrofoni.

Omia huomioita, ideoita, ja muistiinpanoja voi siis puhua lukulaitteelle, joka tallettaessaan kääntää sen myös muokattavaksi tekstiksi. Onyx Boox edellyttää langattoman Wi-Fi yhteyden internetiin olevan aktiivinen, jotta ominaisuus toimii. Tämä viittaa siihen, että varsinainen puheentunnistus käy jossain keskustietokoneella prosessoitavana, josta se palautuu tekstinä lukulaitteeseen.

Ebook Reader –blogi ehti ensimmäisenä testata puheentunnistusominaisuutta ja löysi kaksi kieltä – kiinan ja englannin – laitteesta. Muitakin kieliä laite todennäköisesti tuntee, mutta Suomi ei ehkä ole ensimmäisenä listalla kun kiinalainen valmistaja pohtii millä kielialueilla on seuraavaksi laajin potentiaalinen asiakaskunta.

Siitä huolimatta, puheen tunnistus on merkittävä ominaisuus, joka täydentää kehittyneen lukulaitteen käyttömahdollisuuksia monipuolisena apuvälineenä esimerkiksi kirjailijoille, tutkijoille ja opiskelijoille.

Monta tapaa tehdä muistiinpanoja Onyx Boox –laitteissa

onyx boox ja stylus
Onyx Boox -laitteet tuntevat näytölle ilmestyvän näppäimistön ja puheen tunnistuksen lisäksi kolme muuta tapaa tehdä muistiinpanoja:

– Bluetooth-näppäimistö, joka langattomasti kytketään lukulaitteeseen ja teksti naputellaan kuten millä tahansa tavallisella näppäimistöllä.
– Käsinkirjoitetun tekstin muunto tietokonetekstiksi. Kun erikoiskynällä kirjoittaa harakanvarpaita Onyx Boox –laitteen näytölle, se osaa kääntää sanat tekstiksi. Englanti on oletuskieli, mutta 59 kieltä on ladattavissa käyttöön.
– Kädessä pidettävä skanneri. Kynän muotoinen skanneri, jolla voi skannata esimerkiksi osia kirjan sivusta talteen. Lukulaite muuttaa skannatun kuvan muokattavaksi tekstiksi.

Tätä Applen tabletin uusi iPadOS-ohjelmisto tarkoittaa kirjoittajille ja e-kirjojen lukijoille

2019-06-07

Apple on hyödyntänyt samaa iOS-nimellä kulkevaa käyttöjärjestelmäohjelmistoa sekä iPhone-puhelimissa että iPad-tableteissa. Nyt raja on kuitenkin tullut vastaan, sillä Apple on päättänyt suunnata tabletin käyttöjärjestelmän kehitystä entistä enemmän tietokoneen ominaisuuksia kohti. Tabletien kehitys lähtee nykyisestä Applen mobiiliohjelmistosta, mutta haarautuu omaksi ohjelmistokseen, jonka vuoksi se on myös saanut oman nimen: iPadOS.

iPad-tabletit ovat olleet e-kirjojen lukijoiden suosiossa alusta alkaen, sillä laitteen mukana tuleva Books-lukusovellus (aiemmin iBooks) on erinomainen ja tabletin näyttö korkealaatuinen. Monet kirjailijat puolestaan ovat kiinnostuneet iPad Pro –tableteista niiden kynällä kirjoitusmahdollisuuden ja näppäimistön vuoksi. Hinta niille tosin on applemaisen korkea, mutta pienehkön ja kevyen tabletin mukana kuljettaminen on huomattavasti vaivattomampaa kuin kannettavan tietokoneen.
Apple iPad tablet ja iPadOS näppäimistöPienen näppäimistön voi siirtää ruudulla mihin vain.

Kaikkia iPadin käyttäjiä hyödyttävät ominaisuudet iPadOS-ohjelmistossa

USB. iPadOS osaa hakea ja tallentaa tiedostoja tabletin USB-porttiin liitetylle laitteelle. Esimerkiksi USB-tikulle tai muistikortille voi nopeasti tehdä varmuuskopion tai tuoda videoita editoitavaksi. Myös suurikapasiteettisen kiintolevyn voi kytkeä USB-porttiin.

Apple on kehittänyt oman kirjautumisjärjestelmänsä nimeltään Apple ID, joka tekee sunnilleen samaa kuin esimerkiksi Facebook tai Googlen käyttäjätunnuksilla kirjautuminen muihin palveluihin. On sitten toinen juttu, tuleeko Apple ID:stä yhtä yleinen kirjautumisvaihtoehto kuin jo olemassa olevista.

Yksityisyyden suojaa on tiukennettu. Esimerkiksi mikäli jokin sovellus taustalla yrittää paikallistaa laitteen sijaintia, iPadOS ilmoittaa siitä käyttäjälle, joka voi joko sallia tai kieltää sen.

Valokuvia ja videoita voi editoida tabletissa varsin monipuolisesti ennen niiden jakamista.

Ääniohjaus. iPadOS-laitetta voi ohjata koskettamisen sijaan puheella, mutta toistaiseksi vain englanniksi. Apple lupaa kaiken äänen tunnistamiseen tarvittavan teknologian olevan tabletissa itsessään, eikä puhetta lähetetä mihinkään prosessoitavaksi ja mahdollisesti kuunneltavaksi.

Apple iPad tabletti, iPados dark modeDark mode.

E-kirjojen lukemista helpottavat uudet ominaisuudet

Kirjasimet. iPadOS sallii uusien fonttien asentamisen yksittäisiin sovelluksiin. Esimerkiksi Books-lukuohjelmaan voi asentaa mieluisia kirjasintyyppejä suoraan App Storesta.

Tumma tausta (dark mode). Joissakin valaistusolosuhteissa tabletin näytön värien kääntäminen tummasävyisiksi siten, että teksti näkyy vaaleana tummalla taustalla helpottaa lukemista. Tätä varten iPadOS sisältää oman komennon millä värien vaihto hoituu helposti.

iPadOS:n mukana tuleva Books-lukuohjelma sisältää toiminnon, jolla voi asettaa itselleen päivittäisen lukuaikatavoitteen. E-kirjaa lukiessa tai äänikirjaa kuunnellessa minuutteja kertyy laskuriin, joka seuraa tavoitteen täyttymistä.

Kirjoittajia palvelevat iPadOS-ominaisuudet

Tekstinkäsittely. Leikkaa, liimaa –toiminnot ja tekstin siirtely on mahdollista sormin opettelemalla muutama kahdella ja kolmella sormella tehtävä liike. Näiden lisäksi iPadOS tottelee kaksois-, kolmois- ja peräti neljän näpäytyksen komentoja.

Näytöllä naputeltava näppäimistö on saanut vaihtoehtoisen ilmenemismuodon: sen voi pienentää ja siirtää mihin kohtaan tahansa näytöllä. Helpottaa muistiinpanojen tekemistä ja työskentelyä usean ikkunan kanssa.

Monen sovelluksen samanaikainen käyttö. Näytöllä voi pitää näkyvillä useaa sovellusta, joista jokainen hoitaa omaa tehtäväänsä. Esimerkiksi tekstiä ja kuvia voi sormin tai kynällä siirtää sovelluksesta toiseen. Lisäksi erityisiä pieniä liukuvia ikkunoita voi pitää valmiina näytön reunassa jos sovelluksia tarvitsee usein.

Pilvipalvelut. iPadOS sisältää Safari-verkkoselaimen, jossa on tietokoneella käytettävän selaimen ominaisuudet. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pilvipalvelut kuten Google Docs toimivat kunnolla myös tabletissa.
tiedostonhallinta ipados-ohjelmistossa iPad-tabletissaTiedostonhallinnan avulla voi navigoida kansioissa ja tutkia USB-porttiin liitettyjen tallennuslaitteiden sisältöä.
Tiedostonkäsittely. Aiemmin iPad-tableteissa ei ollut erillistä tiedostonhallintaa lainkaan, vaan kaikki asiakirjat, kuvat ja musiikki haettiin oikea sovellus käynnistämällä. Uusi tiedostonhallintasovellus avaa näkymän kansioihin, asiakirjoihin ja mediatiedostoihin vastaavanlaisesti mihin tietokoneissa on totuttu. Tiedostoja voi siirrellä kotitietokoneelle (myös Windows) langattomasti kunhan kotiverkko on aktivoitu ja sallii yhteydet (SMB-protokolla).

Hiiri. Apple ei ole vahvistanut tietoa, että iPadOS-laitteeseen voisi liittää hiiren ja ohjata sitä hiirellä, mutta näin Applea tiiviisti seuraavat asiantuntijat uskovat.

Paljon muutakin uutta iPadOS tuo mukanaan. Kaikki yksityiskohdat löytyvät Applen laatimasta pitkästä ominaisuuslistasta.

Näihin iPad-tableteihin voi uuden iPadOS-ohjelmiston asentaa

iPadOS-ohjelmisto on saatavilla syksyllä 2019 ilmaisena päivityksenä seuraaviin tableteihin:

12.9 tuuman iPad Pro
11 tuuman iPad Pro
10.5 tuuman iPad Pro
9.7 tuuman iPad Pro
iPad (6th generation)
iPad (5th generation)
iPad mini (5th generation)
iPad mini 4
iPad Air (3rd generation)
iPad Air 2

Kuvat: Apple.

Claudio Juliano on onnistunut asentamaan iPadOS beta 1 -ohjelmiston iPad Pro -tabletiinsa. Hän esittelee uusia ominaisuuksia, kuten osoitinta, kuvien editointia, siirreltävää näppäimistöä, ikkunointia, ja paljon muuta YouTube videollaan.

Suomi lukee, ja samalla lukutavat muuttuvat hitaasti kirjojen suurkuluttajien ohjaamana

2019-05-29

Kirjojen kirjoittaminen, lukeminen ja näiden aktiviteettien tutkiminen on pitkäjänteistä työtä. Viiden vuoden välein Kustannusyhdistys ja Kirjakauppaliitto kartoittaa suomalaisten lukutapoja Suomi lukee –tutkimuksella. Vuoden 2018 tutkimusraportti on julkaistu, ja siitä löytyy muutama suunta-antava tiedonjyvänen tulevaisuuteen.
nainen nojaa kirjapinoon
Perusvire suomalaisten hitaasti muuttuvissa lukutavoissa on painettujen kirjojen suosion loiva lasku, ja sähköisten kirjojen ja äänikirjojen suosion loiva kasvu. Varsinkin vuoden 2018 tutkimuksessa näkyy miten kuukausimaksulliset palvelut ovat siirtäneet lukijoita digitaalisten kirjojen pariin, tai vähintään tehneet joistakin lukijoista sekakäyttäjiä.

Suunnannäyttäjinä uusien lukutapojen suhteen näyttävät olevan kirjoja paljon lukevat ja ostavat henkilöt.
lähde: suomi lukee tutkimusLähde: Suomi lukee -tutkimus.

Kokonaisrahamäärä mikä kirjoihin omasta pussista lukemiseen sijoitettiin kasvoi melko reippaasti (ilman inflaatio- tai hintaindeksikorjausta) edellisestä mittausvuodesta 2013.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset valitsevat ostamansa kirjat järkevästi. Ylivoimaisesti vahvin vaikutin ostovalintaan oli kirjan aihepiiri, johon taustatukea antoivat kirjailijan nimi ja sopiva hintalappu. Vasta viidentenä, kuudentena ja kahdeksantena vaikuttajina valintaan olivat muiden mielipiteet: tuttavat, julkisuus, ja lehdissä olleet arvostelut.

Ulkomaiset verkkokaupat, kuten Amazon ovat saaneet runsaasti lisää suomalaisia asiakkaita. He hankkivat sekä painettuja kirjoja että e-kirjoja ulkomaisista kaupoista. Varsinkin tietokirjojen valikoima vetää näitä (varsin todennäköisesti) kielitaitoisia lukijoita suuriin kauppoihin maailmalla.
lähde: suomi lukee tutkimusLähde: Suomi lukee -tutkimus.

Kuukausimaksulliset tilauspalvelut, kuten Storytel, Bookbeat ja Nextory ovat tulleet vahvan markkinoinnin mukana Suomen markkinoille. Niiden ykköstuotteena on äänikirja, jota ei tarvitse ladata omalle laitteelle, vaan kirjaa voi kuunnella heti tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Elisa Kirja on myös avannut oman kuukausitilauspalvelunsa, joka tosin poikkeaa valtavirrasta: maksua vastaan saa ladata itselleen kaksi e-kirjaa tai äänikirjaa. Se suuri ero tässä muihin kuukausipalveluihin on, että kirjat ovat luettavissa ja kuunneltavissa senkin jälkeen jos kuukausimaksun lopettaa.

Suomalaiset ovat lämmenneet aika hitaasti kuukausipalveluihin, sillä tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia vastaajista oli jossain vaiheessa maksanut kuukausimaksua. 75% heistä oli kuunnellut äänikirjoja ja 25% lukenut e-kirjoja. Painettujen kirjojen suurkuluttajat olivat innokkaimmin tarttuneet kuukausitilauksiin.

Suomi lukee –tutkimustulosten yhteenveto riemuitsee lukemisen nousseen suomalaisten suosituimmaksi vapaa-ajan viettotavaksi. Raportin mukaan 85% suomalaisista lukee erittäin tai melko mielellään. Toiseksi suosituin oli musiikin kuuntelu, sen jälkeen sanomalehdet, matkailu, liikunta, aikakauslehdet ja elokuvissa käynti.

Mitähän tutkimukseen osallistuneilta on kysytty tässä kohdassa? Epätieteellisellä näppituntumalla mitattuna television katselu todennäköisesti on se suosituin ajanviettotapa. Ulkoilu ja koiran kusettaminen naapurin aidalle saattavat myös olla listalla korkealla.

Ei se mitään. Riemuitaan suomalaisten positiivisesta asenteesta kirjoja kohtaan.

Taloustutkimus toteutti tutkimuksen Kirjakauppaliitolle ja Suomen Kustannusyhdistykselle. Kohderyhmänä olivat 15–79 -vuotiaat suomalaiset, joiden omalla rahalla tehtyjä kirjaostoksia udeltiin verkkokyselyllä.

Parhaat e-kirjojen lukuohjelmat Windows-tietokoneille

2019-05-17

Kompaktin kokoisia ja kevyitä kannettavia Windows-tietokoneita moni käyttää myös kirjojen lukemiseen (monen muun asian lisäksi). Windows 10 PC ei kuitenkaan tehtaalta tullessaan yleensä sisällä e-kirjojen lukuohjelmaa, vaan sellainen on asennettava itse. Tässä parhaat kirjojen lukusovellukset Windows-tietokoneille.

Ensin kuitenkin muistutus ekirjojen formaateista. Niitä on yleisesti käytössä kahta lajia: EPUB ja Kindle. Epub on alan määrittelemä standardi, jota kaikki muut paitsi Amazon noudattavat. Kindle on Amazonin e-kirjaformaatti.

Amazonin kaupasta ostetut sähköiset kirjat ovat aina Kindle-muodossa, eikä niitä kaikilla Epub-lukuohjelmilla voi avata. Amazonilta voi kuitenkin ladata Kindle-kirjojen lukusovelluksen tietokoneelle, tabletille ja puhelimeen. Kolmas yleinen kirjaformaatti on PDF, jota monet kaupat kuitenkin välttelevät hiukan hankalan lukukokemuksen vuoksi. PDF-dokumentteja luetaan yleensä sitä varten tehdyillä lukuohjelmilla, mutta jotkut lukusovellukset osaavat kaiken: Epub, Kindle ja PDF –formaatit.

Katsotaan seuraavaksi parhaat eri tarkoituksiin suunnitellut Epub-kirjojen lukuohjelmat Windows 10-tietokoneille. Turvallinen lähde ladata Windows-ohjelmia on Microsoft Store. Avaa Windowsin päävalikko ruudun vasemmasta alakulmasta. Kulje listaa alaspäin kunnes löydät Microsoft Storen. Valitse se, niin pääset hakemaan sovelluksia.
freda, epub-kirjojen lukohjelmalla Windows-laitteella

Viisi ilmaista Epub-kirjojen lukuohjelmaa Windows-tietokoneille

Cover – Comic Reader
Tämän sovelluksen nimi kertoo mistä on kyse. Cover on suunniteltu erityisesti kuvallisia kertomuksia sisältävien kirjojen lukemiseen, joten sarjakuvien ja mangan ystävät pitävät tästä.

Freda
Freda on kiitosta kerännyt e-kirjojen lukuohjelma missä on todella runsaasti toimintoja (niin paljon, että niihin voi eksyä). Lukemisen alkuun Fredalla kuitenkin pääsee helposti, sillä se on liitetty kirja-arkistoihin mistä löytyy ilmaisia ja tekijänoikeusvapaita teoksia.

Kun Fredan käynnistää, voi välittömästi ladata kirjan, jonka avulla pääsee tutkimaan ohjelman toiminnallisuutta. Freda on ilmeisesti suunniteltu toimimaan kosketusnäytöllä, mutta toimii hienosti tavallisessa Windows-kannettavassa. Tabletiksi taittuva kosketusnäytöllinen kannettava voisi olla varsin kätevä Fredan käyttäjälle.

Kobo
Kobo on maailmanlaajuinen e-kirjakauppa, joka markkinoi myös kiittäviä arvioita keränneitä lukulaitteita. Lukusovellukset tietokoneille ja mobiililaitteille löytyvät myös. Laitteet ja lukuohjelmat on liitetty Kobon kauppaan, mutta omalle Kobo-tilille voi ladata e-kirjoja ja sitä kautta saada ne kaikkiin laitteisiin missä on Kobon lukusovellus.

Windows 10-tietokoneissa toimiva lukuohjelmassa on hallittu käyttöliittymä ja vain tarpeellinen niukka toimintovalikoima, jotta lukemista varten saa säädettyä mieleiset asetukset.
Kobo, e-kirjojen lukusovellus Windows 10 -tietokoneille
Overdrive
Kirjaston käyttäjille Overdrive saattaa olla tuttu nimi, sillä yhtiö toimittaa e-kirjojen lainausjärjestelmäänsä kirjastoille. Jos oma kirjasto on Overdriven järjestelmässä, tämä lukusovellus on järkevä valinta Windows-tietokoneelle ja mobiililaitteisiin.

Storytel
Äänikirjoja ja e-kirjoja kiinteää kuukausimaksua vastaan tarjoava Storytel on kehittänyt luku- ja kuuntelusovellukset sekä mobiililaitteille että Windows-tietokoneille. Sovellukset ovat suomenkielisiä. Storytelin menestys on perustunut erityisesti äänikirjojen kuuntelussa tarvittavaan toiminnallisuuteen. Palvelussa voi aina valita kuunteleeko vai lukeeko kirjan vai hyppääkö toisesta formaatista toiseen kesken teoksen.

Suomenkieliset Epub-kirjojen lukuohjelmat

Kirjakauppiaat Adlibris ja Elisa Kirja ovat tehneet mobiililaitteille suomenkieliset lukusovellukset, jotka on liitetty niiden kauppoihin. Jos siis ostaa kirjoja jommastakummasta kaupasta ja lukee niitä puhelimella tai tabletilla, ehdottomasti helpointa on käyttää juuri sen kaupan lukuohjelmaa.

Myös näillä Epub-lukuohjelmilla voi olla käyttöä

Adobe Digital Editions ei kuulu parhaiden lukusovellusten joukkoon, mutta jotkut kirjakaupat suosittelevat tai jopa vaativat sen käyttöä kyseisestä kaupasta ostettujen kirjojen kanssa.

Windows 10:n mukana tuleva Microsoft Edge verkkoselain osaa avata Epub kirjat suoraan selainikkunaan.

Jos satut omistamaan Apple MacBook –kannettavan, jossa on suhteellisen tuore MacOS-käyttöjärjestelmä, niin sen mukana on tullut Books-lukusovellus. Se on yksi markkinoiden parhaita Epub-kirjojen lukemiseen, eikä sen lisäksi pitäisi paljon muuta tarvita.

freda, sähkökirjojen lukusovellus

Juristia syytetään plagioinnista, tehtaili romaaneja leikkaa-liimaa menetelmällä haamukirjoittajien kanssa

2019-05-10

Digitaalinen media ja internet ovat tuoneet aivan uuden ulottuvuuden kirjallisuudelle ja muulle medialle. Vanhat teokset voidaan tuoda helposti uudelleen saataville ja uusi kykyjä nousee omakustanteiden mukana jatkuvasti esiin. Kaikella on varjopuolensa – tässä tapauksessa plagiointi. Sekin on nyt sen verran vaivatonta, että brasilialainen juristi palkkasi ammattikirjoittajia, joiden avulla hän julkaisi omissa nimissään useista aiemmin julkaistuista teoksista koottuja kirjoja.

Tapaus sai nimen #CopyPasteCris (leikkaa-liimaa-Cris) plagioinnista epäillyn Cristiane Serruyan mukaan. Hän kertoo olevansa brasilialainen juristi,joka ei missään tapauksessa syyllistyisi plagiointiin.
kirjapino käsissä
Kenties tunnetuin kirjailija kenen kirjoista hänen kerrotaan kopioineen osia on Nora Roberts. Hänelle tämä ei ole ensimmäinen kerta kun hänen tekstejään on lainattu sallittua enemmän, eikä Roberts epäröinyt nostaa syytettä Rio de Janeirossa Serruyaa vastaan. Tällä hetkellä havaintoja kirjoista, joista Serruya ilmeisesti on kopioinut osia on noin 90.

Kun plagiointiepäilyt alkoivat tulla esiin helmikuussa 2019, Serruya pontevasti kielsi asian, jonka jälkeen hän sulki kaikki sosiaalisen median tilinsä ja kirjailijasivunsa. Juuri kun tämä vaihe oli meneillään, kirjailija Lucas Mota onnistui tavoittamaan Serruyan. Mota teki haastattelun sähköpostilla, mutta suoriin kysymyksiin ei tullut yhtä suoria vastauksia. Serruya pyrki kääntämään huomion hänen palkkaamiinsa ammattikirjoittajiin ja toimittajiin, joiden luotettavuutta hän epäili.

Muutama Serruyan käyttämä kirjailija ja editori ilmoittautui sosiaalisessa mediassa tehneensä hänelle töitä kun epäilykset tulivat esiin. Heiltä onkin saatu mielenkiintoista tietoa siitä miten Serruya pyöritti tehdastaan.

Serruya itse ilmeisesti kyhäsi kasaan käsikirjoituksen rungon. Ne olivat yhteen liimattuja palasia useista teoksista. Tämän käsikirjoituksen työstämiseen hän tarvitsi apua, johon hän palkkasi ammattilaisia. Lopullinen käsikirjoitus oli siis viimeistelty kunnolla. Sen jälkeen Serruya teetti kansikuvan kirjalle, joka tuli hänen nimiinsä, laittoi sen myyntiin ja ryhtyi markkinoimaan teostaan.

Kun Claire Ryan, kirjailija ja ohjelmoija, huomasi useita Twitter-viestejä aiheella #CopyPasteCris, hän kiinnostui asiasta. Hän laati tietokoneohjelman, joka osasi verrata Serruyan kirjojen sisältöä muihin saman romantiikka-genren kirjoihin. Heti tärppäsi. Ryanin ohjelma löysi samoja kappaleita ja pidempiä jaksoja aiemmin julkaisuista kirjoista mitä Serruyan kirjoissa oli. Hän viritteli ohjelmaansa paremmaksi kunnes Serruyan hankkeen mittakaava alkoi hahmottua.

Serruya vastaa Brasilian oikeuslaitokselle tekemisistään, joten aikanaan asiaan saadaan lisäselvyyttä, mutta joka tapauksessa tästä herää paljon kysymyksiä.

Miksi Amazon, Serruyan keskeinen myyntikanava, ei huomannut plagiointia? Amazonilla on nimittäin käytössä järjestelmä, joka tutkii myyntiin tulevien kirjojen sisällön ja pyrkii tarkastamaan onko kyseessä originaalituote. Voisi olettaa muillakin suurilla toimijoilla olevan plagioinnin tarkastusjärjestelmiä käytössään.

Plagioinnin tarkastamiseksi ei tarvitse suinkaan itse laatia tietokoneohjelmaa, tai odottaa jonkun muun havaitsevan sitä, vaan tarkistuksia on ostettavissa palveluna.

Näin plagiointiepäilyä voi tutkia itse

PlagScan plagiointi, tarkistus, raportti
Muutamia laajasti käytettyjä plagioinnin tarkastuspalveluja ovat esimerkiksi Grammarly, PlagScan ja Viper. Itse olen käyttänyt saksalaista PlagScan-palvelua, joka tuottaa varsin selkeän raportin havainnoistaan. Raportti sisältää yhteenvedon lisäksi yksityiskohtaisen merkinnän jokaisesta tekstin osasta, joka saattaa olla kopioitu muusta lähteestä. Myös lähde mainitaan, joten niitä voi vielä itse manuaalisesti tarkistaa.

Kaikkia lainauksia nämä automaattitarkastajat eivät saa kiinni, mutta riittävästi kuitenkin, jotta asia tulee selväksi (suuntaan tai toiseen).

Vesitiivis e-kirjojen lukulaite toimii matkalla ja mökillä, tässä tuotevalikoima vuonna 2019

2019-05-03

Kun kirjojen ystävä suunnittelee lomaa, yksi ensimmäisiä kysymyksiä on mitä kirjoja voisi ottaa mukaan. Onneksi e-kirjojen lukulaitteet ovat ratkaisseet tämän ongelman, sillä niihin mahtuu satoja tai tuhansia kirjoja (kuten myös tabletiin ja puhelimeen). Parempi kysymys onkin missä ja miten kirjoja on aikomus lukea? Jos lukeminen houkuttaa rannalla, veneessä tai leirintäalueella, voi olla hyvä harkita vesitiivistä lukulaitetta.

vedenpitävä lukulaite Kobo FormaKobo Forma.

Tässä vesi- ja pölytiiviit e-kirjojen lukulaitteet, jotka ovat saatavilla vuonna 2019 sellaisissa kaupoissa, joista tuotteita voi tilata myös Suomeen.

Kobo Aura
Kobo Aura H20 on ollut saatavilla jo muutaman vuoden. Vesitiiviissä laitteessa on 6,8 tuuman näyttö. Se on siis hieman suurempi kuin standardi kuuden tuuman kokoinen laite, mutta edelleen hyvin kompakti. Näytöllä on korkea pistetiheys 265 tuumalla (ppi). Listahinta lähtee 180 eurosta.

Kobo Forma
Kobo Forma –lukulaite on uusi tuote, ja kuten monet muut uudet lukulaitteet, se on hieman tavallista suurempi. Näyttö on kahdeksan tuuman kokoinen, joten e-kirjojen lisäksi myös PDF-dokumentteja voi laitteella lukea. Laite on muotoiltu siten, että sitä voi luontevasti pitää myös vaaka-asennossa. Hinta 280 euroa.

Amazon KIndle Oasis 2 lukulaite on vedenpitäväKindle Oasis.

Amazon Kindle Paperwhite
Mikäli e-kirjojen ystävä on jo tehnyt ostoksia Amazon-kirjakaupassa, Kindle-lukulaite on luonnollinen valinta. Paperwhite-laitetta pidetään hinta/laatusuhteeltaan usein parhaana Kindle-valikoimasta. Uusin Paperwhite on vesitiivis, mutta vanhemmat mallit eivät ole. Laitteessa on kuuden tuuman näyttö. Hinnat 130 dollarista alkaen.

Amazon Kindle Oasis
Kindle Oasis on Amazonin hienoin ja kallein lukulaite, ja se on vesitiivis. Oasis eroaa parissa kohdassa muista Kindle-laitteista. Oasis-laitteen näyttö on hieman suurempi, seitsemän tuumaa, ja laite on epäsymmetrinen.

pocketbook aqua 2 lukulaite rannallaPocketbook Aqua 2.

Tässä vielä pari tuotetta, joiden saatavuus on rajallisempi kuin edellä mainittujen tuotteiden.

Pocketbook Aqua 2

Pocketbook Aqua 2 on kompakti perustason kuuden tuuman kokoinen lukulaite, mutta se on vesitiivis. Amazon-kaupasta sen voi löytää kohtuulliseen hintaan.
Tolino Epos lukulaite

Tolino Epos
Tolino on saksankielisen alueen vastaisku Amazon Kindle –tuotteille, jolla on laaja kirja-alan tuki takanaan. Useita Tolino-laitteita on markkinoilla, joista Epos-niminen tuote on vesitiivis. Se on 7,8 tuuman kokoinen lukulaite.

Onko tämä lukulaite on hieman kestävämpi kuin muut?

Kobo Forma lukulaitetta ei välttämättä alun perin suunniteltu kolhuja kestäväksi laitteeksi, mutta materiaalivalintojen vuoksi se on kestävämpi kuin muut suuret lukulaitteet.

Kahdeksan tuuman kokoiseksi lukulaitteeksi Kobo Forma on kevyt. Se on itse asiassa kevyempi kuin monet pienet laitteet.

Toinen asia, joka tekee laitteesta jonkin verran paremmin kolhuja kestävän on muovikomponenttien käyttö. Jopa E ink Mobius -teknologiaan perustuva näyttö on muovia.

Laite antaa hieman periksi, joustaa käsissä ja myös silloin jos se tipahtaa uima-altaan koville laatoille. Näyttö ei siis mene pirstaleiksi aivan helpolla.

Lukulaite on myös mahdollista suojata vesitiiviillä pussilla, mutta se väistämättä hieman vaikuttaa laitteen käyttömukavuuteen.

Facebook kohtaa kilpailua uudelta suunnalta: pelien muodostamista yhteisöistä

2019-04-26

Maailmassa voi olla vain yksi Facebook. Se oli johtopäätöksemme kollegojen kesken käydyn keskustelun jälkeen jo vuosia sitten. Koska lähes jokainen puhelimen tai tietokoneen käyttäjä on Facebookissa, ihmiset olettavat kaikkien olevan aktiivisesti mukana. Koska kaikki ovat Facebookissa, miksi mennä mihinkään muualle? Jopa Google epäonnistui Plus-palvelullaan murtautua laajan yleisön suosioon. Nyt verkossa toimivat usean pelaajan pelit ovat tarjoamassa tavan rakentaa uudenlainen sosiaalinen verkosto.
Fortnite live, pelien katselu

Fortnite-peli kasvaa sosiaaliseksi yhteisöksi

Fortnite-peliä pelataan verkossa usean pelaajan kesken. Taistelupelissä menestyminen vaatii vuorovaikutusta muiden pelaajien kanssa. Kun pelaajien tehtävänä on selviytyä ja menestyä, he tekevät myös yhteistyötä. Pelaajien välille syntyy luontevasti siteitä niin toiminta- kuin tunnetasollakin.

Epic Games kertoo Fortnite-pelin keränneen 200 miljoonaa käyttäjää, joilla on tili järjestelmässä. Keskimäärin noin 8 miljoonaa pelaajaa on pelissä kurkistaapa sen maailmaan mihin aikaan tahansa. Puolet Fortnitea pelaavista teini-ikäisitä kertoo tapaavansa pelissä ystäviään.
snapchat-palvelun etusivu

Kuvapalveluna aloittanut Snapchat laajentaa peleihin

Snapchat kehitettiin alunperin valokuvien jakamiseen, mutta hieman erilaisella tavalla kuin muut kuvapalvelut. Hetken aikaa palvelu olikin niin kovassa nosteessa, että se näytti nousevan jopa Facebookin haastajaksi. Nousu katkesi kuitenkin nopeasti. Jopa valtavirran uutisia julkaisevat mediatalot tekivät Snapchatiin omia kanaviaan, mutta omintakeinen palvelu jäi nuorison suosikiksi. Suuri yleisö, joka kuluttaa aikaansa Facebookissa ja Twitterissä eivät Snapchatin erinomaisuutta arvosta, eikä sitä osaa välttämättä käyttää.

Snapchat on nyt laajentanut palvelutarjontaansa verkkopeleihin. Peleillä on helpohko pitää nykyinen ikäryhmä palvelussa kauemmin ja myös kasvattaa käyttäjäkuntaa.

Pelit on muokattava erityisesti Snapchat-palvelua varten. Silloin niitä voi pelata samassa Snapchat-sovelluksessa, jota muutenkin käyttää. Myös pelien jakaminen ja kavereiden kanssa pelaaminen onnistuu helposti sovelluksessa. Huhtikuussa 2019 Snapchatin käyttäjille tuli tarjolle seuraavat pelit:

Bitmoji Party, usean pelaajan peli.
Alphabear Hustle (Spry Fox).
C.A.T.S. Drift Race (ZeptoLab).
Snake Squad (Game Closure).
Tiny Royale taistelupeli Zyngalta.
Zombie Rescue Squad (PikPok).

Siitä on vain muutama vuosi kun lähes kaikki video- ja tietokonepelejä pelaavat ihmiset elivät osan ajastaan World of Warcraft -pelin maailmassa. On pariskuntia, jotka ovat löytäneet toisensa sieltä. Tämän hetken suosituinta peliä (Fortnite) voi myös tarkastella sosiaalisen median palveluna, jossa tutustutaan ihmisiin.

Peleistä sosiaaliseen mediaan

Sekä Snapchatin kehittäminen sosiaalisen media kuvapalvelusta peleihin että Fortnite-pelin luonteva laajentuminen sosiaaliseksi verkostoksi ovat sopivia asioita palveluiden ja niitä käyttävien ihmisten kannalta. Käyttäjät viihtyvät palvelussa ja tutustuvat sen ominaisuuksiin. Palvelun tuottaja taatusti keksii tapoja muuttaa se rahaksi.

Kumpikaan, Snapchat tai Fortnite, ei kuitenkaan ole uusi Facebook. Tällä hetkellä ne vetoavat vain rajalliseen asiakasryhmään, eikä palveluilla ole ainakaan toistaiseksi ollut keinoja eikä ilmeisesti aikomustakaan laajentaa kohdeyleisöään.

Joka tapauksessa sekin päivä vielä nähdään, kun joku syrjäyttää Facebookin nykyisestä asemastaan. Odotamme mielenkiinnolla.

Google on kehittänyt robotin, joka hakee kirjaston kirjat kotoa

2019-04-19

Google on iso ja resurssirikas yhtiö, jossa kehitellään kaikenlaista mistä joskus saattaa tulla jotain tai olla tulematta. Yksi Googlen testilaboratorion tuotteista on Book Bot robotti, joka kulkee itsekseen Kalifornian Piilaakson kaduilla noutamassa kirjaston kirjoja ihmisten kotoa.
Mountain View library, Book Bot robot
Mountain Viewn kaupungin kirjasto on ottanut käyttöön pari Book Bot -robottia, jotka liikkuvat rajatulla alueella kirjaston lähistöllä.

Homma toimii niin, että alueella asuva kirjaston käyttäjä voi internetin kautta tilata robotin noutamaan kirjat. Kun robotti on talon kohdalla, se lähettää tekstiviestin saapumisensa merkiksi. Kirjat tiputetaan robotissa olevaan säiliöön. Muuta ei tarvitakaan, vaan Book Bot lähtee siitä seuraavaan paikkaan.
Book Bot robot for libraries  by Google
Kierroksen tehtyään robotti palaa kirjastolle, jossa henkilökunta tyhjentää säiliön ja hoitaa varsinaisen kirjojen palautuksen kirjastojärjestelmään.

Mitähän ne seuraavaksi keksivät? Voisimme ehdottaa sellaista robottia, joka osaisi käydä lainaamassa kirjoja. Siinä saisi olla sen verran tekoälyä, että se tietäisi mitä yleensä luemme. Robotti saisi yllättää hyvillä kirjavalinnoillaan.

Mountain Viewn kirjaston ohjeet lainaajille jotka haluavat palauttaa kirjat robotin avulla.

Mercury News kävi kuvaamassa videon missä Book Bot kulkee asuinalueen jalkakäytävillä hakemassa kirjoja takaisin kirjastoon:

Tämän hetkinen Book Bot:

Ulkomitat: pituus 71 cm, leveys 45 c, korkeus 81 cm. Tämän lisäksi botissa voi olla ulkoinen antenni, huomiolippu muita liikkujia varten, ja käsivarsi jalankulkuvalon painamista varten.
Paino: 45 kg, max paino kuorman kanssa 68 kg.
Suurin nopeus: 7 km/h.

ActuaLitte kertoi BookBot-robotista.

Musiikin liiketoiminta on vahvassa kasvussa tallennemyynnin aallonpohjasta

2019-04-12

Säveltäjät, muusikot, sanoittajat ja levy-yhtiöt voivat hengittää hieman vapaammin kuin muutama vuosi sitten, sillä tulot heidän äänitallenteina markkinoimistaan tuotteista ovat voimakkaassa kasvussa. Vuonna 2018 maailmanlaajuinen äänitemyynti kasvoi peräti 9,7 prosenttia IFPI:n mukaan. Myynti on noussut jo neljä vuotta peräkkäin.
IFPI, äänitallenteiden myynnin kehitys. kaavio QuartzKaavio Quatrz.

IFPI on maailmanlaajuinen organisaatio, johon kuuluu 1300 levy-yhtiötä. 2000-luvun alussa MP3-tiedostoiksi pakattu digitaalinen musiikki levisi villisti verkossa, romahduttaen artistien ja levy-yhtiöiden talouden. Apple iTunes oli ensimmäisten joukossa tarjoamassa digitaalisia latauksia, joista myös tekijät saivat oman osansa, mutta sen jälkeisestä kehityksestä huolimatta musiikkiala on edelleen kaukana 1990-luvun liikevaihdosta.

Tuore IFPI:n tilastoa tutkimalla ala kuitenkin näyttäisi löytäneen äänitallenteiden myynnin pelastavan mallin: suoratoistopalvelut.

Tärkeimmät luvut vuoden 2018 maailmanlaajuisen musiikin äänitemyynnin tilastosta:

– Myynti yhteensä 19,1 miljardia dollaria.
– Äänitemyynti kasvoi 9,7% edellisestä vuodesta.
– Suoratoiston osuus on 46,8% kaikesta äänitemyynnistä.
– Maksullisista suoratoistopalveluista kertynyt tulo kasvoi 32,9%.
– Fyysiset tallenteiden myynti laski 10,1%, vaikka vinyylilevyjen uusi tuleminen etenee edelleen jo 13. vuotta peräkkäin (kasvua 6%).
– Ladattavien digitaalisten äänitteiden myynti laski 21,2%.

Suoratoistosta saatavat tulot ovat jo lähes puolet kaikesta äänitemyynnistä. Osa tulosta tulee mainoksista, osan maksavat kuuntelijat. Spotify sai alussa paljon kritiikkiä artisteilta, jotka ihmettelivät muutaman sentin suuruisia tuloja tekijänoikeuksistaan, mutta vuosien kuluessa suoratoistopalvelu on onnistunut saamaan maksavia asiakkaita mainosten lisäksi, ja tekijöille on enemmän jaettavaa. Samalla Spotify on saanut kilpailijoita, joten tarjontaa on.

Seuraavatko e-kirjat digitaalisen musiikin kehityspolkua?

Storytel, äänikirja puhelimessa ja Vesa Vierikko
Kuuntelin ensimmäisen äänikirjani autossa c-kasetilta. Olimme niin kaukana ihmisasutuksesta, että edes radioasemat eivät kantaneet tielle asti. Syrjäisen huoltoaseman rajallisesta valikoimasta löytyi yksi kelvollinen kirja, jota kuunnellessa matka taittui.

CD-levyt olivat seuraava tallenne, joita muutamat kirjojen ystävät ostivat kuunnellakseen tarinoita, mutta vasta digitaaliset äänikirjat avasivat markkinat aivan uudella tavalla. Nyt joka puolella maailmaa kirja-alan ihmiset ihmettelevät äänikirjojen suosion voimakasta kasvua, joka näkyy myös liikevaihtona.

Äänikirjoille suoratoisto sopii hyvin, varsinkin kun yleensä palvelut tarjoavat myös latausmahdollisuutta matkan tai mökkireissun varalta. Äänikirjapalvelut Storytel, Bookbeat ja Nextory ovat kasvaneet huomattavan nopeasti ja laajentaneet toimintaansa myös Ruotsin ulkopuolelle, Suomi mukaan lukien.

Englanninkielisistä palveluista esimerkiksi Scribd tarjoaa varsin laajan valikoiman e-kirjoja, äänikirjoja, ja lehtiä.

Digitaalinen kirja-ala on nopeasti omaksunut uusia toimintamalleja, jotka toimivat muissa medioissa. Kuukausimaksua vastaan luettavat ja kuunneltavat kirjat ovat saavuttaneet jatkuvasti enemmän asiakkaita. Paria tällaista palvelua käyttäneenä huomasin miten tärkeää on mahdollisuus ladata mieluisa kirja omalle laitteelle, mutta nimenomaan siten, että kirjasta voi nauttia myös sen jälkeen jos palvelun käytön lopettaa. Tämä ominaisuus saattaa maksaa hieman lisää, mutta on sen arvoinen.

Apple iPad Mini tablet sai kynällä kirjoitus- ja piirrosominaisuuden

2019-04-05

Samaan aikaan kun e-kirjojen lukulaitteiden valmistajat kehittävät kilvan tuotteita, joilla voi myös kirjoittaa ja piirtää kynän avulla, maailman suurin tietotekniikkayhtiö Apple jatkaa iPad-tabletien kehitystä samaan suuntaan. Pienen kokonsa (7,9 tuuman näyttö) vuoksi Apple iPad mini on monelle mieluinen vekotin e-kirjojen ja verkkojulkaisujen lukemiseen. Laitteen uusi versio tuo mukanaan uusia ominaisuuksia, kuten muistiinpanojen kirjoittamisen ja piirrosten hahmottamisen Pencil–kynällä suoraan näytölle.
apple ipad mini 2019 malli, kynäpiirros valokuvalle
Kaikki iPad-tabletit ovat melkoisen tehokkaita tietokoneita, joilla voi tehdä suunnilleen samat asiat kuin PC:llä, mutta yksi suuri ero niiden välillä on. PC:t on suunniteltu näppäimistöllä ja hiirellä ohjattavaksi, kun taas mobiililaitteet ovat kosketusnäytön kautta käytettäviä laitteita.

Sekä Apple iPad Pro että Microsoft Surface –tableteihin voi ostaa irrallisen kunnollisen näppäimistön, jolloin ne ovat kuin tietokoneita. Näitä huipputason tableteja voi käyttää myös stylus-erikoisykynällä, ja tämä on juuri se tärkeä ominaisuus, mikä vuoden 2019 iPad mini –tabletiin on uutuutena saatu.

Nyt iPad mini –tabletilla voi kirjoittaa käsin muistiinpanoja, hahmottaa piirroksia, kaavioita ja luonnoksia. Laitteessa on puhtia monenlaisten sovellusten käyttöön, esimerkiksi teräväpiirtovideoiden leikkaaminen onnistuu suoraan tabletissa.
apple ipad mini 2019, videoeditointi app
Apple Books –lukuohjelma ja kauppa ovat e-kirjojen lukijoita varten myös mukana.

Apple iPad mini vuoden 2019 mallin listahinnat lähtevät Suomessa 469 eurosta. Lisäksi suhteellisen hinnakas Pencil-kynä on ostettava erikseen (99 euroa), sillä paketissa tulee mukana vain verkkolaite.

Perusteellisen arvostelun iPad Mini 2019 –tabletista julkaissut Zdnet veti yhteen seuraavasti: Apple Pencil –ominaisuus, laitteen koko, applikaatiot ja suorituskyky ovat hyviä puolia. Ei niin hyviä puolia ovat median katselu ja leveät reunukset näytön ympärillä, mutta tämän kokoisissa pienissä tableteissa ei ole paljon hyviä vaihtoehtoja.
apple ipad mini 2019 malli, kynällä piirtäminen ja kirjoittaminen

Apple iPad mini (malli 2019) ominaisuudet ja spesifikaatiot

Näyttö 7,9 tuumaa. LED-taustavalaistu.
2048 x 1536 kuvapistettä, 326 pikseliä tuumalla (ppi).
1,8 % heijastavuus, 500 nitin kirkkaus.
Kynäkäyttö – kirjoittaminen, piirtäminen, laitteen ohjaus – Apple Pencilin kanssa.
A12 Bionic ‑siru, 64‑bittinen arkkitehtuuri.
8 megapikselin kamera. Aukko ƒ/2.4.
Kameran ominaisuuksia: panoraama, HDR, valotus säädettävissä, sarjakuvaus, ajastin, kuvanvakain.
1080p HD teräväpiirto videokuvaus.
Videon ominaisuuksia: hidastus (120 fps), timelapse-nopeutus.
Etupanelin kamera 7 megapikseliä.
Tallennustilaa 64 GB tai 256 GB, mallista riippuen.
Stereokaiuttimet.
Kaksi mikrofonia, toimivat puheluihin, videokuvaukseen ja äänitallennukseen.
Wifi (802.11a/b/g/n/ac).
Bluetooth 5.0.
3,5 mm kuulokeliitin.
Mobiiliverkkoon kytkeytyvät mallit: 3G, 4G, LTE. Nano-SIM-kortti.
A-GPS, GLONASS satelliittipaikannus.
Touch ID –lukitus.
Siri äänipalvelu.
Litium­polymeeri­akku, latauksella noin 10 tuntia verkon käyttöä Wi-fi -yhteydellä. 9 tuntia mobiiliverkon käyttöä.
Ulkomitat: 203 x 135 x 6 mm.
Paino 300 gr.

Pocket-Lint nauhoitti videon, jossa arvioidaan iPad Mini 2019 nopeaksi ja kevyeksi tabletiksi, jossa myös Pencil-kynä toimii hyvin.