Saitko lahjaksi lukulaitteen? Lue tästä aloitusvinkit laitteen ja e-kirjojen käyttöön

Kirjan väitetään edelleen olevan suosituin lahjatyyppi vuoden pimeintä aikaa kunnioittavassa juhlassa Suomessa. Lahjakirja on kova paketti, aivan kuten e-kirjojen lukulaitekin, joka löytyy yhä useamman suomalaisen kuusen alta. Itse lukulaitteen käytön oppii tarttumalla siihen rohkeasti, kokeilemalla ja äärimmäisessä hädässä vilkaisemalla myös ohjekirjaa. E-kirjojen löytäminen, lataaminen ja ostaminen verkkokaupoista on kuitenkin uusi alue, jossa moni saattaa kaivata apua.

Bebook lukulaitteen valikkoElonex 511EB lukulaitteen USB-liitin ja muistikorttipaikkaSony Reader Touch e-kirjojen lukulaitetta voi käyttää sormen sijasta kynälläEpuuk e-kirja sarjakuva Samsung-puhelimessa

Aivan ensimmäisenä täytyy luonnollisesti saada e-kirjoja laitteeseen, että pääsee kokeilemaan sen toimintaa. Tältä sivulta löydät uusien kirjojen ilmaisia näytelukuja. Osassa kirjoista on myös kuvia, jotka mustavalkoisella näytöllä ovat välttävän näköisiä, mutta loistavat värinäytöllä. Ilmaisia klassikoita voi ladata esimerkiksi Gutenberg Project –arkiston sivuilta. Lähes kaikilla laitteilla voi myös kuunnella äänikirjoja. Täältä löydät paikat, mistä saat ladata äänikirjoja ilmaiseksi.

Kun laitteen käyttö alkaa sujua, voit siirtyä kaupallisten kirjojen pariin. Kotimaisista verkkokaupoista kirjojen ostaminen edellyttää yleensä pankkitunnusten käyttöä ja ulkomaisista kaupoista ostaminen luottokortin vingutusta.

Lähes kaikki kotimaiset kaupat myyvät e-kirjoja EPUB-muodossa pääasiassa kopiosuojattuna. Käytännössä kaikki lukulaitteet, paitsi Amazon Kindle, osaavat avata tällaiset kirjat. Suomalaiset e-kirjoja myyvät verkkokaupat on esitelty täällä. Luettelo sisältää myös ne omia teitään kulkevat kaupat, jotka toimittavat kirjat muussa kuin EPUB-formaatissa.

Hyvä verkkokauppa muistaa mitä kirjoja olet ostanut ja antaa ladata teokset uudelleen jos lukulaite unohtuu junaan tai tippuu kesällä järveen. Hyvässä verkkokaupassa on luonnollisesti laaja valikoima useamman kuin yhden kustantajan kirjoja ja hinnat ovat kohdallaan. Ostosten keskittäminen yhteen ja samaan kirjakauppaan suomalaisia teoksia ostettaessa ei ole välttämätöntä (mutta voi helpottaa elämää), mutta suurista ulkomaisista verkkokaupoista ostettaessa on ennen ensimmäistäkään e-kirjaostosta syytä miettiä mihin kokonaisjärjestelmään haluaa sitoutua.

Jos olet halukas lähtemään ulkomaille ostoksille, Amazon.com tarjoaa maailman suurimman valikoiman e-kirjoja. Toinen suuri e-kirjakauppa on Apple iBookstore, jonne pääsee vain iPad-, iPod Touch- ja iPhone-laitteilla. Näiden kauppojen juju on sellainen, että ne ovat suljettuja järjestelmiä. Amazon.comista ostetut e-kirjat ovat luettavissa vain Kindle-laitteissa ja Kindle-sovellusohjelmissa (PC, tablet). Samoin Applen kaupasta ostetut e-kirjat aukeavat vain edellä mainituissa Applen laitteissa. Täältä löydät vinkit digitaalisen median hallintajärjestelmän valintaan. Järjestelmä kannattaa miettiä huolella, koska sen jälkeen ostokset on järkevä keskittää valittuun kauppaan.

Jos käytössäsi on tablet-laite, siihen voi ladata vaihtoehtoisia e-kirjojen lukuohjelmia mukana tulleen sovelluksen lisäksi. Esimerkiksi Bluefire ja suomenkielinen Elibris osaavat asioita mitä Apple iBooks-ohjelma ei osaa.

Langattomalla internet-yhteydellä varustetun laitteen käyttäjä voi pian edetä vaiheeseen, jossa kirjasurffailu on luonteva osa lukemista ja etenkin luettavan valintaa.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *