Author Archives: aralar

E-kirjojen runsas tarjonta ja saatavuus kehittävät Hollannin markkinoita

2015-04-14

E-kirjojen markkinat suurissa englanninkielisissä maissa, kuten Yhdysvalloissa ja Britanniassa ovat kehittyneet jo niin pitkälle, että markkinoiden kasvuvauhti alkaa tasaantua. Siellä sähköisen kirjallisuuden myynti ei kasva enää 100-200% vuodessa, vaan ollaan 10-30% vuositasolla. Missä e-kirjat lyövät läpi seuraavaksi? Hollanti saattaa olla läpimurron kynnyksellä vuonna 2015.

infografiikka, Hollanti, e-kirjat

Hollantilaiset yritykset Gfk ja CB Logistics ovat julkaisseet infografiikan, johon on kerätty tunnuslukuja pienen eurooppalaisen kansakunnan markkinatilanteesta. Tässä muutama poiminta:
– Verkkokirjakauppojen myynnistä 26,7% on e-kirjoja.
– E-kirjojen markkinaosuus Hollannissa vuoden 2015 5,2%.
– E-kirjojen myynnin kasvuvauhti 22% edellisestä vuodesta.
– 65% tuotteista on vesileimattu ja 33% suojattu kauppakohtaisesti (oletettavasti Amazon, Apple, jotka eivät tarjoa vesileimausta, vaan omaa kopiosuojaustaan).
– Hollannissa on 37 190 nimikettä tarjolla digitaalisesti.
– 195 verkkokauppaa myy e-kirjoja.
– Hollannissa on 10 miljoonaa älypuhelimen, 7,9 miljoonaa tabletin ja 1,4 lukulaitteen omistajaa.

infografiikka, Hollanti, e-kirjat

Hollannin asukasluku on noin 16,5 miljoonaa. Ne suuret erot Suomeen ovat e-kirjojen tarjonnassa, joka Hollannissa on aivan toisella tasolla kuin Suomessa. Samoin saatavuus: e-kirjoja myyviä verkkokauppoja on runsaasti, ja maailman kaikki suuret toimijat – Amazon mukaan lukien – ovat kaupankäynnissä paikallisesti mukana.

Näissä kunnissa ovat Suomen ahkerimmat e-kirjojen lukijat kirjastolainojen mukaan

2015-04-08

Kirjastot varsinkin suurissa kunnissa lähtivät jo viisi vuotta sitten tarjoamaan kuntalaisille uutta helppoa tapaa lainata ja lukea kirjoja, nimittäin e-kirjoja. Sähköisten kirjojen vastaanottoa kirjaston käyttäjien keskuudessa ei maanlaajuisesti kuitenkaan tilastoitu ennen kuin vuonna 2014, joka tilasto on nyt käytettävissä. Tilastoista paljastuu yllättävää tietoa siitä, miten eri kunnat suhtautuvat kansalaisten sivistämiseen ja toimintansa kehittämiseen.

kirjoja ja e-kirjojen lukulaite

Muutama e-kirjoja koskeva poiminta kirjastojen vuoden 2014 tilastoista seuraavassa.

E-kirjojen kirjastolainojen kymmenen kärjessä:
Helsinki 46 925 e-kirjojen käyttökertaa
Espoo 25 340
Vantaa 20 647
Turku 5132
Tampere 4192
Lahti 3444
Vaasa 3156
Kuopio+Juankoski+Kaavi+Tuusniemi 2559
Oulu 2402
Pietarsaari 1557

Kunnan asukaslukuun suhteutettuna e-kirjalainojen kymmenen kärjessä –lista menee hieman uuteen järjestykseen. Vantaan, Espoon, Pietarsaaren ja Helsingin (tässä järjestyksessä) asukkaat lainasivat ahkerimmin e-kirjoja kirjastosta per asukas. Vähiten kymmenen kärjessä –kunnista e-kirjoja lainattiin asukaslukuun suhteutettuna Oulussa ja Tampereella.

Miksi 10 kärjessä listalla ei näy yliopistokaupunki Jyväskylää? Lukijoita luulisi kaupungissa riittävän. Syy on yksinkertainen: Jyväskylän kaupungin kirjasto ei tarjoa yhtään e-kirjaa kuntalaisille luettavaksi. Entä toinen yliopistokaupunki Joensuu? Sama juttu.

Joensuun ja Jyväskylän lisäksi nollakuntia on 93 kappaletta, jotka eivät vuonna 2014 tarjonneet lainkaan kirjallisuutta sähköisessä muodossa kuntalaisille.

Suurin e-kirjavalikoima on Helsingin kirjastossa: hieman yli 4000 teosta. Oulussa on vain 340 lainattavaa e-kirjaa, mutta niistäkin on selvästi ollut iloa kaupunkilaisille.

Vapaapäiviksi lukemista ja selailtavaa: ilmaisia e-kirjoja historian ja taiteen ystäville

2015-04-02

Monet julkaisevat kokoelmistaan ja näyttelyistään hienoja painettuja kirjoja, joita voi ostaa museon kaupasta. Jokaisella paperikirjalla on kuitenkin rajoitettu saatavuus, sillä jossain vaiheessa kirjan painaminen ja varastointi ei ole enää kannattavaa. New Yorkin Metropolitan Museum of Art on raktaissut ongelman elegantisti: se tarjoaa yli 50 vuotta julkaistut kirjat ilmaisina e-kirjoina.

ilmaisia e-kirjoja Metropolitan Museosta

Ilmaisia historia- ja taidekirjoja, joita on yli 400, voi ladata museon sivuilta. E-kirjat ovat saatavilla omalle koneelle ladattavassa PDF-muodossa (lataaminen on erittäin hidasta) ja verkkokirjana, jonka voi lukea heti selaimessa.

Historia- ja taidekirjoissa on myös sellainen hyödyllinen ominaisuus, että niistä saa hyviä matkavinkkejä. Esimerkiksi satunnaisotannalla katseltu kirja Al-Andalus sisälsi monta mielenkiintoista paikkaa Espanjassa. Lisää matkaoppaita löytyy Klaava Travel Guide –kirjoista. Suomenkielisiä e-kirjoja löytyy puolestaan täältä.

ilmaiset taide- ja historia e-kirjat

E-kirjojen lukulaitteita, jotka kestävät pohjoisen ilmaston ihmeelliset lämpötilat

2015-03-28

Harva vaeltaja tai hiihtäjä on kantanut edes pientä osaa kirjastostaan mukana matkalla vain siltä varalta jos lukukärpänen sattuisi pistämään ulkoilun aikana. Nyt se periaatteessa on mahdollista, sillä pieni ja kevyt e-kirjojen lukulaite voi sisältää koko oman kirjaston ilman painonlisäystä repussa. Vaan kestääkö herkkä elektroninen vimpain pohjoisen säitä? Kestää, todistavat tuoreet videot.

Pocketbook Aqua

Venäläinen lukulaitteiden valmistaja Pocketbook testasi oman vedenpitävän Aqua-tuotteensa laittamalla lukulaitteen vedellä täytettyyn astiaan, viemällä astian pakastimeen, ja kun astia sisältöineen oli jäätynyt, sulattamalla sen. Pocketbook Aqua –lukulaite toimi aivan normaalisti käytyään läpi pakastamisprosessin. Tässä video:

Pocketbookin lisäksi myös muilla valmistajilla on vedenpitäviä e-kirjojen lukulaitteita. Yksi niistä on Keski-Euroopassa suosittu Kobo, jonka laitemalli Aura H2O on vedenpitävä. Saksalainen julkaisu allesebook.de testasi laitteen pakkaskestävyyden pakastamalla sen. Myös Kobon laite kesti pakastamisen hienosti. Tässä video:

Kun uskot kirjoittavasi kiihkeästi, mitä todella teet?

2015-03-23

Hauska infografiikka Kirjoitusprosessin ajankäyttö (Time Breakdown of the Writing Process) sai minut ajattelemaan ajankäyttöä kokonaisen kirjan työstämisen suhteen. Itselläni on aina ollut aavistus siitä, että vain murto-osa kirjan tekemiseen kuluvasta ajasta on varsinaista kirjoittamista. Olisi hyödyllistä tietää ajankäytön jakautuminen, jotta työtä voisi kehittää. Tässä pari hihasta vedettyä arviota kirjailijan ajankäytöstä.

infografiikka, Indiereader: kirjoittamisen ajankäyttö

Indiereader-sivustolla on arvioitu kirjoittamiseen käytetyn ajan jakautuvan seuraavasti (eniten aikaa vievästä vähiten aikaa vievään):
– Passiivinen tietokoneen näytön tuijottaminen tai sille huutaminen.
– Sopivien paikkojen etsiminen pilkuille.
– Nimen miettiminen julkaisemattomalle kirjalle.
– Toisten kirjojen lukeminen.
– Kodin siivous.
– Kirjoittaminen.

Jos asian ottaa hieman vakavammin ja yrittää miettiä miten tietokirjan kirjoittamiseen kuluva aika voisi jakautua, tässä oma näppituntumani. Alla olevassa kaaviossa oletetaan, että valtaosa kirjaa varten tarvittavasta taustaselvityksestä ja tiedon hankkimisesta on jo tehty. Samoin kirjan konsepti on selvillä aiheen rajausta myöten. Periaatteessa kirjailija on siinä vaiheessa, että hän voi istua näppäimistön ääreen ja ryhtyä naputtelemaan.

kirjoittamiseen kuluvan ajan jakautuminen tehtäviin

Ajan jakautuminen eniten aikaa vievästä vähiten aikaa vievään:
– Aiemmin kirjoitetun tekstin editointi.
– Kirjoittaminen.
– Tiedon haku ja tarkistaminen.
– Suunnittelu.
– Kuvien ja kaavioiden laatiminen.

Kirjailijan työstä on Kari Ojala kirjoittanut kattavan tietopaketin Kirjoittajan ansaintalogiikka – Miten saan tekstini julki ja kuinka elän kirjoittamisella.

Matkaopas Etelä-Ruotsiin matkaaville: Göteborg ja länsirannikon saaristo

2015-03-17

Ruotsin kaupungeista kaksi suurta Tukholma ja Göteborg ovat monelle tuttuja, kuten myös Tukholman saaristo – vähintään Siljan tai Vikingin kannelta katsottuna. Mutta kuinka moni tiesi, että ruotsalaisten suosituin lomakohde pääkaupungin jälkeen on Göteborgin lähistöllä sijaitseva länsirannikon saaristo? Västkusten on myös valittu maailman 10 parhaan luontomatkakohteen joukkoon.

Göteborg ja Ruotsin länsirannikko

Göteborgin miellyttävä kaupunki, länsirannikon saariston luonto ja harrastusmahdollisuudet sekä monet historialliset paikat ja rakennukset tekevät alueesta kiintoisan matkakohteen niin kaupunkilomaa, luontoa, merta kuin aktiivilomaakin hakevalle. Alueella on viikinkien muinaisia asuinalueita ja upeita kunnostettuja linnoituksia, joiden suojissa ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset ovat aikoinaan käyneet kauppaa ja kiistelleet alueidensa laajuudesta.

Siksi matkaopas Gothenburg and Sweden’s West Coast. Opas on englanninkielinen, mutta runsas kuvitus, kartat ja videot auttavat lukijaa eteenpäin Ruotsin länsirannikon nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin.

Katso kirjan esittelyvideo:

Stuntkohtauksen kuvaus saksalaiseen tyyliin Kölnin kaduilla

2015-03-14

Saksalaisia rikossarjoja seurataan Suomenkin televisiokanavilla innokkaasti vuodesta toiseen. Poliisisarjoihin kuuluu nerokkaan etsivätyön lisäksi myös annos toimintaa, jota elokuva-alan ammattilaiset stuntnäyttelijät tuottavat filmeihin. Stuntmies ja kirjailija H-P Virkki oli paikalla kun Kölnissä Saksassa kuvattiin Alarm für Cobra 11 – Die Autobahpolizei –televisiosarjan toimintakohtausta.

Stunt-kuvaukset, Köln. Kuva HP Virkki.
Moottoripyörää kuvataan liikkuvasta autosta kahdella kameralla ja kadulle sijoitetuilla jalustinkameroilla. Etualalla stunt-koordinaattori ajoittaa toimintaa radiopuhelimella.

Motouutiset kertoo miten kölniläinen stunt-alan suuryritys Action Concept suunnittelee ja toteuttaa vaativan takaa-ajokohtauksen kaupungin kaduilla. Yhtiö on saanut luvan sulkea kuvausten ajaksi katuja, joilla moottoripyörät ja autot pakenevat ja kohtaavat toisiaan.

H-P Virkin kirjassa Action! selitetään kaikenlaisten stuntkohtausten valmistelua ja kuvausta laajemmin.

Stunt-kuvaukset, Köln. Kuva HP Virkki.
Kohtauksen kuvaus Kölnissä onnistui, vaikka siivottavaa tulikin.

Lue koko juttu Motouutisista. H-P Virkki kertoo miten saksalaisen tv-sarjan stuntit valmisteltiin ja miten kuvaukset etenivät.

Ranska ja Luxemburg joutuvat nostamaan e-kirjojen arvonlisäveroa

2015-03-08

Monessa maassa on erikoinen käytäntö: kun kirja julkaistaan sähköisenä tuotteena, rankaistaan sitä korkeammalla arvonlisäverolla kuin vastaavaa painettua kirjaa. Ranska ja Luxemburg päättivät kaksi vuotta sitten laskea e-kirjojen veron samalle tasolle paperikirjojen kanssa. Maaliskuussa 2015 EU:n tuomioistuin määräsi kuitenkin maita nostamaan veron takaisin korkeammalle tasolle.

e-kirjojen lukulaite MReader S600

Edistääkseen kirjallisuuden kehitystä Ranska laski kaksi vuotta sitten e-kirjojen arvonlisäveron 5.5 prosenttiin. Luxemburg laski oman veroasteensa kolmeen prosenttiin. Luxemburg on mielenkiintoinen tapaus, sillä esimerkiksi Amazon ja Apple toimittavat EU:n alueen asiakkaille sähköiset tuotteet Luxemburgista.

EU:n tuomioistuin käski Ranskaa ja Luxemburgia nostamaan sähköisten kirjojen veron takaisin todeten: “tuomioistuin katsoo, että ALV direktiivi sulkee pois mahdollisuuden soveltaa matalaa ALV-tasoa elektronisesti toimitettuihin palveluihin”. EU komissio on kuitenkin työstämässä koko ALV-järjestelmää koskevaa uudistusta, joten asia voi vielä lähivuosina muuttua.

Suomessa e-kirjojen arvonlisävero on 24% ja painettujen kirjojen 10%, vaikka itse tuotteen sisältö onkin yleensä täsmälleen sama.

Reuters raportoi.

Ikea tuo mobiililaitteiden akkujen latauspisteet huonekaluihin

2015-03-03

Huonekalukauppa Ikea on valtava maailmanlaajuinen menestystarina, mutta nyt Ikea on päättänyt hypätä mukaan elektroniikan maailmaan, jossa menestyminen on hieman mutkikkaampi juttu. Ikea ottaa elektroniikkaan kuitenkin varovaisen lähestymistavan, sillä yhtiö rakentaa joihinkin huonekaluihinsa mobiililaitteita varten langattoman akkujen latauspisteen.

Huonekaluun upotettu latauspiste on osa Ikean Home Smart –konseptia. Latauspisteellä varustettuja huonekaluja tulee kauppoihin vuoden 2015 aikana.

Puhelinten ja tabletien langattoman latauspisteen teknologiaa esitteli ensimmäisten joukossa Nokia pari vuotta sitten. Silloin latauspisteitä tai laitteita, joita langattomasti olisi voinut ladata, ei ollut montaa. Sittemmin yhdistys nimeltä Wireless Power Consortium on saanut langattomalle Qi-standardilleen tukijoita muistakin yrityksistä kuin Nokiasta, ja langaton lataus on yleistymässä. Siksi Ikea näkee ajan nyt sopivaksi myös huonekalujen astuvan mukaan elektroniikan ihmeelliseen maailmaan.

Langaton lataus toimii niin, että akkuun lisää energiaa kaipaava laite asetetaan latauspisteen päälle. Mitään ei tarvitse kiinnittää mihinkään. Ikean tapauksessa esimerkiksi ladattava tablet laitetaan lampunjalan päälle ja jäädään odottamaan akun latautumista. Esimerkiksi Nokia myy lataustyynyjä ja muita tarvikkeita, jotka myös hoitavat latauksen langattomasti.

Qi-standardin mukaisia laitteita, joita voi ladata langattomasti ovat joidenkin Lumia-puhelinten lisäksi esimerkiksi LG G3, Nexus 5, Nexus 7, ja monet muut mallit.

Elokuvaa tekemässä: hyvä ilmapiiri kuvauspaikalla välittyy myös katsojalle

2015-02-27

Suomalaisella lastenelokuvalla menee hyvin. Elokuvalla Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri on huikea vauhti leffateattereiden katsomoissa. Pari viikkoa ensi-illan jälkeen elokuva oli kerännyt katsojia jo reilusti yli 200 000. Eikä suosio näytä laantuvan kun katsoo Finnkinon paikkavarauksia.

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri

MTV3-kanavalla esitettiin dokumentti elokuvan kulisseista Näin tehtiin Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri. Lähes 25 minuutin mittainen dokumentti on mielenkiintoista katseltavaa jokaiselle elokuvista kiinnostuneelle. Filmi on katsottavissa netissä Katsomon sivuilla.

Näin tehtiin Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri -dokumentti vie katsojan elokuvan kulisseihin, ja esittelee kuvaustilanteita ja kuvauspaikkoja sekä elokuvassa mukana olleiden ajatuksia. Päällimäisenä dokumentista jäi mieleen keveys. Keveys hyvässä mielessä. Kun katsoo kuvaustilanteita, haastatteluja tai aivan yleistä tilannekuvaa, näkee rentoja, hymyileviä ja iloisia ihmisiä.

Olen päässyt tekemään ohjaaja Timo Koivusalon (Artista Filmi) kanssa monia elokuvia. Joissakin leffoissa on ollut stunt-ammattilaisellekin vaativia kohtauksia, joita olen jännittänyt etukäteen, vaikka tietenkin valmistelu lievittää tätä jännitystä. (Kirjassani Action! on aiheesta oma jakso.)

Risto Räppääjä -dokumenttia ja muita Making of -filmejä katsellessani uppoudun helposti syvälle elokuvamaailmaan ja elän tilanteita uudelleen. Päällimäisenä Timo Koivusalon kuvauspaikalla on kuitenkin turvallisuus. En tarkoita pelkästään fyysistä tai teknistä turvallisuutta, joka on tietenkin tärkeää, vaan turvallista ilmapiiriä.

Koivusalon elokuvissa se tarkoittaa käytännöllisyyttä ja terävää oikea-aikaista huumoria. Ei tarvitse pelätä. Voi ehdottaa toteutustapoja, joista valitaan elokuvalle sopivin. Hyvä kuvausilmapiiri on maagista ja energistä. Kun kamera käy, haluat tehdä parhaasi, jotta saataisiin vangittua ”se” hetki. Kannattaa katsoa tuo Making of –dokumentti ja tietenkin itse elokuva Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri. Aika paljon elokuvan magiasta on välittynyt katsojillekin, kun lukee palautetta esimerkiksi täältä.

Risto Räppääjän hahmon luonut kirjailijatiimi Tiina ja Sinikka Nopola on saanut kirjoille menestystä jo yli 20 kielialueella, joille kirjat on käännetty.

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri –elokuvan näytösajat ja –paikat.

HP Virkki kirjoitti tämän artikkelin, ja hänen elokuva-aiheinen kirjansa Action! löytyy täältä