Digitaalisen aikakauden Valitut Palat: Citia-kirjat tablet-laitteella

On oikeastaan hämmästyttävää, ettei Valitut Palat –lehden mallin mukaista suosituista kirjoista toimitettujen tiivistelmien konseptia ole aiemmin markkinoitu digitaalisessa mediassa. Uusi tuote nimeltään Citia iskee juuri tähän markkinarakoon. Citia-kirjat ovat tietokirjoista osin automaattisesti, osin toimitustyönä tehtyjä tiivistelmiä, joille on luotu hieno käyttöliittymä Apple iPad -laitteille.

Citia määrittelee itsensä seuraavasti: ”Jotkut maailman parhaista ideoista ovat kirjoissa, mutta joutuvat taistelemaan huomiostamme meitä ympäröivässä digitaalisessa karnevaalissa. Käytämme ammattikirjoittajia, toimittajia ja suunnittelijoita – yhteistyössä kustantajien kanssa – kun organisoimme uudelleen ja tiivistämme julkaistuja tietokirjoja.”

Digitaalisen ajan kirjatiivistelmä ei enää näytä kirjalta, vaan pikemminkin navigointijärjestelmältä. Kun Citia-kirjan avaa, tabletin ruudulle ilmestyy laatikoita, joiden sisällä on korttipinoja. Jokainen kortti sisältää tiivistelmän jostakin kirjan kohdasta tai lyhyen suoran lainauksen. Kuvia, videoita ja ääntä voi myös olla mukana, vaikka niitä ei alkuperäisessä painetussa kirjassa voinut luonnollisesti olla lainkaan.

Laatikoiden, korttipinojen ja korttien välillä on helppo hyppiä kirjan kohdasta toiseen sen mukaan mikä kiinnostaa eniten. Navigointijärjestelmä myös näyttää ruudulla jatkuvasti missä mennään. Yhtä korttia pidempää ajatuksenjuoksua ei Citia-kirjoissa ole, vaan kortin sisältö on kaikki mitä valitusta aiheesta löytyy.

Citia-kirjoja kävi esittelemässä Allthingsd-konferenssissa konseptin kehittänyt Linda Holliday. Sivulla on myös video, jossa hän esittelee yhtä korteiksi muunnettua kirjaa.

Citia-kirjat tehdään aina yhteistyössä kustantajan ja kirjailijan kanssa. Olipa joku kirjailija niin innostunut kirjansa muuttamisesta korteiksi, että halusi itse suunnitella Citia-kirjansa. Tiivistetyt kirjat maksavat 9,99 dollaria. Alkuperäisen kirjan voi ostaa suoraan Citia-sovelluksesta.

Kokeilin pikaisesti yhtä Citia-kirjaa. Kirjaa oli tiivistetty niin paljon, että se oli kuin näytekappale, jolla houkutellaan ostamaan koko kirja. Kirjan käyttöliittymänä Citian navigointijärjestelmä oli kuitenkin varsin miellyttävä.


Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *