Tanskassa kokeillaan tulevaisuuden kirjastoa: e-kirjakaupan ja kirjaston yhdistelmä

Julkisen kirjastolaitoksen tulevaisuutta on varmasti pohdittu aina, mutta painettujen kirjojen muuttuminen kotisohvalta lainattaviksi e-kirjoiksi on kulttuurin muutoksena yksinkertaisesti valtava. Tanskanmaalla vastausta kirjaston tulevaisuuteen haetaan kokeilemalla miten e-kirjakaupan ja kirjaston yhteiselämä voisi toimia.

ereolen.dk

Kuuden tanskalaisen alueen keskuskirjastot ovat yhdessä muutaman kustantajan ja lehden kanssa perustaneet Ereolen-projektin. Projekti on kehittänyt e-kirjojen lainausjärjestelmän kirjastoille, josta voi myös ostaa kirjoja.

Kirjojen ostotoiminto on ollut järjestelmässä mukana vuodesta 2011 lähtien, mutta oikeus antoi Ereolenin aktivoida ostomahdollisuuden vasta nyt. Svensk Bokhandel kertoo miten järjestelmä toimii. Kirjaston käyttäjä voi joko lainata tai ostaa kirjan. Jos hän ostaa sen, kirjasto ei saa suoraan kaupasta provisiota.

Epäsuora provisio kirjastoille on sen sijaan mahdollinen. Normaalisti kun kirjasto lainaa asiakkaalle e-kirjan, kirjasto maksaa kustantajalle korvauksen. Tämä kirjaston tilittämä lainausmaksu kustantajalle pienenee niiden kirjojen osalta, jotka kirjasto on myynyt.

Ereolen-projekti alkoi vuonna 2011 ja se päättyy vuoden 2012 lopussa.

Projektin luoma skenaario olisi toteutuessaan melkoinen julkisen kirjaston ja kirja-alan pelikentän muuttaja. Ensiksi, e-kirjojen vähittäiskauppiaille ei skenaariossa ole ilmeisesti roolia lainkaan. Toiseksi, kirjaston käyttäjä ei edes virtuaalisesti mene kirjastoon (katso video alla), vaan suoraan Ereolen-järjestelmään, josta hän joko lainaa tai ostaa kirjan.

Tanskan kirjastot ovat ottaneet vahvan roolin Ereolen-järjestelmän kehityksessä, joten siinä mielessä kyseessä on kirjastopalvelusta. Kovin kaukana julkisin varoin rahoitetusta kirjakaupasta tässä ei kuitenkaan olla. Yhdysvalloissa verkkokauppa Amazon tarjoaa kiinteää Prime-vuosimaksua vastaan e-kirjojen lainausmahdollisuuden niihin kirjoihin, joihin kustantajat ovat antaneet lainausoikeuden. Amazon maksaa jokaisesta lainauksesta kustantajille korvauksen, joten palvelu pyörii kaupallisella riskillä.

Mikäli Ereolen-projekti saa jatkua vuoden 2012 jälkeenkin, se saattaa muuttaa kirjastoja nopeammin kuin on odotettu. Malliahan siitä voi ottaa vaikka heti.

Videolla näytetään miten Sonyn langattomaan lukulaitteeseen lainataan e-kirja Ereolen-järjestelmästä (noin kahden minuutin kohdalta alkaa varsinainen asia):

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *