Uusi e-kirjojen kopiosuojaus voisi muuttaa teosten sisältöä

Maineikas saksalainen tutkimuslaitos Fraunhofer-Institut, joka aikoinaan kehitti standardiksi muodostuneen MP3-musiikkiformaatin, on kehittämässä uutta e-kirjojen kopiosuojausteknologiaa. Ajatuksena ei ole lukita kirjaa salasanan taakse, vaan lisätä kirjaan sekä näkymättömiä että näkyviä yksilöiviä tunnusmerkkejä.

Sidim watermark copy protection from Fraunhofer Institut

Fraunhofer-Institut on nimennyt teknologian nasevasti Sichere Dokumente durch individuelle Markierung (SiDiM), eli yksilöllisesti merkityt suojatut dokumentit. Kyse on niin sanotusta vesileimaustekniikasta.

Jokainen e-kirja saisi yksilöllisiä merkintöjä, joista osa olisi lukijalta näkymättömissä. Nykyisin käytössä olevat vesileimaustekniikat tyypillisesti toimivat juuri niin: ne lisäävät esimerkiksi kirjan ostajan tunnistetiedot teoksen ohjelmakoodin sekaan. Lukija ei tätä lisättyä tietoa koskaan näe, mutta e-kirjojen parissa työskentelevät asiantuntijat pystyvät vesileimamerkit kaivamaan esiin.

Fraunhoferin tutkijat kuitenkin haluavat Sidim-teknologialla mennä yksinkertaista vesileimaa pidemmälle. He ovat erityisen ihastuneita ajatukseen muuttaa kirjojen sisältöä esimerkiksi sanajärjestystä, välimerkkejä tai jopa sanoja vaihtelemalla. Yllä olevassa kuvassa on ote Fraunhoferin käyttämästä testilomakkeesta, jolla he keräävät lukijoilta palautetta eritasoisista sisällön muuntelutavoista ja miten paljon ne lukijoita häiritsevät.

Sidim-kopiosuojausta testataan jo kentällä, mutta se ei – ainakaan vielä – ole kaupallinen sovellus. Kaikki osapuolet eivät myöskään ole kovin riemuissaan juuri tämän tyyppisestä teknologiasta.

Miten kirjailijat suhtautuvat siihen, että joku tietokoneohjelma melko satunnaisesti muuttaa heidän kirjojensa sisältöä? Miten lukijat suhtautuvat tilanteeseen, jossa kirjan viesti on muuttunut kopiosuojauksen vuoksi?

Sidimin testilomake. Fraunhofer-Institutin tiedote.