Tietokirjailija Soile Varis: hyvä kirjoitustyyli syntyy ahkeralla hiomisella, joka palkitsee myös kirjailijan

Soile Varis on kirjoittanut useita tiiviitä historiankirjoja, kuten Apple iBookstoren tietokirjojen bestseller-listalla jo pitkään keikkuneen Suomen historian käännekohtia. Nyt kirjailija on puretunut syvemmälle viime sodan aikaisiin Suomen kohtalonhetkiin uudessa kirjassa Talvisota 1939-1940. Kysyimme tietokirjailijalta miten kirjat syntyvät.

Soile Varis

Kirjoitat tietokirjoja niin Suomen kuin muunkin maailman historiasta. Mikä on saanut sinut kiinnostumaan nimenomaan historiasta?

Lapsena ja nuorena historiassa kiehtoivat seikkailu ja toiminta. Myöhemmin olin utelias tietämään, miten asiat ja ilmiöt ovat tapahtuneet ja miten niitä voi selittää. Historian opintojen jälkeen työskentelin toimittajana ja tiedottajana, mutta veri veti takaisin kaivelemaan menneitä. Nyt toimin historian ja yhteiskuntaopin lehtorina ja harrastan oppi- ja tietokirjallisuuden tekemistä.

Miten tiivis ja helppolukuinen kirjoitustyylisi on kehittynyt?

Ahkeralla hiomisella, eikä loppua näy. Helpompaa ja nopeampaa olisi olla vaikeaselkoinen. Tuntuu palkitsevalta jos pystyy selittämään monimutkaisen ilmiön tai tapahtumasarjan tarpeellisine vivahteineen ymmärrettävästi ilman, että kokonaisuus ja tietosisältö kärsivät.

Oletko tietoisesti kehittänyt omaa työprosessiasi kirjan kirjoittamiseksi?

Kyllä. Teen mahdollisimman tarkan suunnitelman, mutta muutan sitä, ellei se ala toimia tai saan parempia ideoita. Työskentelen melko järjestelmällisesti ja laadin osatavoitteita. Kun kirjoittaminen on alkanut, jätän tekstille silloin tällöin aikaa hautua, jotta näen sen vieraan silmin ja huomaan paremmin missä on parantamisen varaa.

Mitkä ovat viisi parasta lukemaasi tietokirjaa?

Pekka Visuri, Suomi Kylmässä sodassa. Aiheena jo kiinnostava, monipuolinen ja analyyttinen teos Suomen asemasta idän ja lännen välissä.

Henrik Meinander, Suomen historia. Esihistoriasta nykyaikaan ulottuva Suomen historian päälinjojen käsittely. Helppolukuista ja terävää.

Kaari Utrio, Perhekirja, Eurooppalaisen perheen historia. Runsaasti kuvitettu ja tietorikas kirja siitä, millaista naisten elämä on antiikista alkaen ollut. Herättää paljon ajatuksia.

Walter Isaacson, Steve Jobs. Mukaansatempaava elämäkerta heti ensimmäiseltä sivulta.

Matti Wiberg, Politiikan sanakirja, inhorealistin versio. Hyödyllinen ja erilainen sanakirja kaikille yhteiskunnallisista asioista ja politiikasta kiinnostuneille.

Mitä voimme odottaa sinulta tulevaisuudessa?

Lisää yleissivistäviä historian tietokirjoja helposti sulavassa muodossa. Ei tiiliskiviä, vaan mobiililaitteisiin soveltuvampia tietomurikoita.

Soile Variksen kirjoja:
Lataa e-kirja: Talvisota 1939-1940
Talvisota 1939-1940
A Concise History of Finland
Suomen historian käännekohtia
Eurooppalaisen kulttuurin käännekohtia
Kansainvälisten suhteiden käännekohtia
Ihmisen ja ympäristön käännekohtia

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *