3D-elokuvat, TV-ohjelmat eivät osoita menestyksen merkkejä

Pohjois-Amerikkalainen urheiluun erikoistunut TV-yhtiö ESPN lopettaa kolmiulotteisen (3D) TV-kanavansa vuoden 2013 loppuun mennessä. ESPN 3D –TV-kanava aloitti vuonna 2010 James Cameronin kolmiulotteisen Avatar-elokuvan aiheuttaman valtaisan 3D-innostuksen vanavedessä. ESPN ehti tuottaa yli 380 urheilulähetystä 3D-teknologialla

ESPN 3D

ESPN kertoi 3D-kanavan päätöksensä perusteluissa, että katsojia oli erittäin vähän, eikä määrä ollut kasvussa. Katsojia oli niin niukasti, että markkinatutkimusyhtiö Nielsen ei mitannut 3D-kanavan katsojamääriä. Urheilukanavan lopetuksesta huolimatta Pohjois-Amerikkaan jää muita 3D-TV-kanavia yrittämään teknologian läpimurtoa suurelle yleisölle. Yksi niistä on Sonyn omistama 3net.

Sekä elokuvateatterissa että TV:n kautta esitettävät 3D-ohjelmat ovat nykyteknologialla kalliita tuottaa, vaativat erikoislaitteiston ohjelmien esittämiseen ja kaiken kukkuraksi katsojien täytyy käyttää erikoislaseja.

Avatar-elokuvan käynnistämä 3D-innostus on laantunut myös elokuvateattereissa. Julkaistujen 3D-elokuvien määrä laski 20% vuonna 2012. Elokuvateattereiden keräämät tulot 3D-elokuvista eivät kasvaneet lainkaan vuonna 2012.

Associated Pressin haastattelemat televisioteollisuuden analyytikot kertovat laitevalmistajien investoivan 3D:n sijasta uuteen entistä terävämpään kuvaformaattiin Ultra HD:hen (Ultra High Definition), joka tunnetaan myös lyhenteellä 4K.

Ultra HD –kuvaformaatissa on 4 kertaa enemmän kuvapisteitä kuin nykyisessä Full HD –kuvassa. Nykyinen teräväpiirtostandardi on 1920 x 1080 kuvapistettä, kun Ultra HD terävyys on 3840 x 2160 tai 4096 x 2160 kuvapistettä. Ensimmäiset Ultra HD –näytöt on tehty, ja niiden ruutukoot ovat 50 tuumasta ylöspäin.

Mitä ilmeisimmin 3D-teknologia vaatii runsaasti parantelua, tai pikemminkin kokonaan uuden lähestymistavan tullakseen laajasti hyväksytyksi. Ultra HD sen sijaan tuo katsojille entistä suuremmat ruudut ja terävämmän kuvan ilman lisävaivaa (muuta kuin korkean hinnan).