Mikä ihmeen lukulaite? Mikä halvatun e-kirja?

Mikä ihmeen lukulaite? Mihin kummaan lukulaitetta tarvitaan – itsehän se kirja täytyy lukea. Sitäpaitsi e-kirjan tuloa on toitotettu jo vuosikymmeniä eikä niitä kukaan vieläkään julkaise, osta eikä lue?

Oikein ja väärin. Oikein väitteistä oli se, että myös e-kirjojen lukulaitteelta kirjan saa lukea ihan itse. Väärin oli väite, että e-kirjasta ei koskaan tule mitään. Teknologia ja jakelutekniikat ovat nyt valmiit. Edelläkävijämaassa Yhdysvalloissa e-kirjoja ostetaan jo junassa, henkilöauton takapenkiltä ja omasta puutarhasta mobiiliverkon kautta.

Mikä e-kirjojen lukulaite oikein on?

Sony Reader PRD-505 e-kirjojen lukulaite
Sony Reader PRS-505 e-kirjojen lukulaite.

E-kirjojen lukulaite on elektroninen laite, joka on tehty vain kirjojen, lehtien ja kaikenlaisen tekstin lukemista varten. Laitteissa on e-ink teknologiaan perustuva erikoisnäyttö, joka on optimoitu tekstiä varten. Siinä on tavoiteltu mahdollisimman suurta kontrastia ja tarkkoja kirjasimia.

Tekstin kokoa näytöllä voi säätää suuremmaksi tai pienemmäksi. Kuviakin lukulaitteet osaavat näyttää, mutta laatu on heikko johtuen tekstin suosimisesta.

E-ink näyttöteknologia ei välky eikä vilku, koska kuvaa ei virkistetä eikä valaista erikseen. Kun teksti on kerran näytölle ilmestynyt, se pysyy siinä niin kuin muste. Edes sähköä ei tarvita sen jälkeen kun sivullinen tekstiä näytöllä on luettavissa. Erittäin hyvän tekstilaadun lisäksi tämän onkin lukulaitteiden toinen tärkeä ominaisuus – niiden akut kestävät tuhansien sivujen lukemisen.

Sony Reader PRD-505 e-kirja lukulaite normaali teksti

Sivuja käännellään painamalla näytön sivulla tai alla olevia näppäimiä. Lukulaitteen valikoita selaamalla voi valita haluamansa kirjan ja kirjasta määrätyn luvun tai sivun. Jos nukahtaa kesken kirjan lukemisen, lukulaite muistaa sivun, mikä viimeksi oli auki.


(Näillä videoilla kuuluvien äänien haltijoiden nimiä en Tietokirja 2009-päivien säpinässä 4.9.2009 ehtinyt saada muistiin, mutta yhteydenotto tänne korjaa tilanteen).

Yhteen lukulaitteeseen mahtuu tyypillisesti satoja tai parhaimmillaan jopa tuhansia e-kirjoja. Suomessa saatavilla oleviin lukulaitteisiin e-kirjat saa siirtämällä ne PC:ltä. PC:lle kirjat puolestaan usein ladataan netistä.

Yhdysvalloissa on jo myynnissä laitteita, joille voi ladata uusia e-kirjoja suoraan kirjakaupasta kännykkäverkon kautta (Amazon Kindle). Toinen lukulaitteiden kehityssuunta on kosketusnäytöt, jolloin lukija voi näyttöä tökkimällä valita haluamansa kirjan ja käännellä sen sivuja.

Mikä e-kirja sitten on?

E-kirja on kirjan sisältö tallennettuna johonkin yleiseen tiedostomuotoon. Teoksen sisältö on siis sama kuin paperille painetussa kirjassa, mutta e-kirjan jakelua varten ei ole tarvinnut kaataa metsää.

Yleisiä e-kirjojen tallennusmuotoja ovat Adobe Acrobat PDF ja EPUB, mutta muitakin on. E-kirjoja voi lukea myös omalla PC:llä. Itse olen ostanut muutaman PDF-muotoon tallennetun e-kirjan ja lukenut niitä pienellä kannettavalla PC:llä. Lukulaitteen veroinen lukukokemus ei ollut, mutta jos vasta illalla kello 21.00 huomaa, että ei ole mitään luettavaa, niin vaihtoehtoja ei e-kirjojen lisäksi ole kuin televisio.

Categories Yleinen