Arkistot, museot ja kirjastot ovat jo vuosia siirtäneet tietokonemuotoon niiden kirjallista, kuvallista ja esineistä koostuvaa aineistoa. Suomessa toimivat laitokset ovat saaneet sovittua yhteisen hakupalvelun kehittämisestä, jonka avulla kuka tahansa verkon käyttäjä voi yhdellä haulla etsiä aineistoa useasta arkistosta. Palvelu on saanut nimen Finna.
Finna aloitti toiminnan vuoden 2013 loppupuolella, jolloin mukana oli kymmeniä vanhan aineiston tarjoajia. Sitä mukaa kun aineiston digitointi etenee ja uusia laitoksia tulee Finnaan mukaan, tarjonta laajenee. Finnasta löytää asiakirjoja, esineitä, karttoja, kirjoja, kuvia, lehtiä, artikkeleita, nuotteja, opinnäytteitä, taideteoksia, tietokantoja, videoita ja äänitteitä.
Kaikkien aineistojen tunnistetiedot ovat katseltavissa omalla tietokoneella, mutta vain osa aineistosta on saatavilla oman tietokoneen näytölle. Vaikka Finnan kautta löytyvät aineistot pääosin ovatkin vanhaa, niiden käyttöön voi liittyä rajoituksia. Osaa aineistosta voi lainata käymällä paikan päällä tai kysymällä jos paikallinen kirjasto voi auttaa.
Pikatestin perusteella Finna näyttää soveltuvan tutkijoiden ja muiden arkistojen käyttöön tottuneiden palveluksi. Tavallinen Googlen helppouteen tottunut verkonkäyttäjä voi tarvita hieman aikaa, että oikeat asiat löytyvät. ”Tarkennettu haku” –ominaisuuden käyttö on hyvä alku siihen.
Finnan alkuvaiheessa omat digitaaliset sisältönsä hakupalveluun on tarjonnut 10 arkistoa, 7 kirjastoa ja 22 museota.
Finnasta löytyvien aineistojen käyttöä koskevat seuraavat ehdot:
• Kuvailutiedot: Aineistojen kuvailutietoja voivat kaikki käyttää vapaasti.
• Digitaaliset aineistot: Jokaisen aineiston kohdalla on merkitty minkälaisia rajoituksia sen käyttöön liittyy.
• Kuvat: kuviin voi liittyä käytön rajoituksia samalla tavalla kuin aineistoja hallinnoivien organisaatioiden sivustoilla oleviin aineistoihin.