EU-kansalaiset saivat virallisesti oikeuden selata web-sivuja lupaa kysymättä

Uuden teknologian vaikutukset vahoihin lakeihin, jotka on laadittu mahdollisesti satoja vuosia aiemmin, ovat arvaamattomia. Varsinkin silloin kun joku uskoo löytäneensä lakiteksteistä aukon tai niin tulkinnanvaraisen kohdan, että sillä voi yrittää rahastaa. Yksi tällainen tapaus käsiteltiin kesäkuussa 2014 EU:n tuomioistuimessa erään yrityksen voitettua alemmat oikeusasteet vaatimuksellaan, että jokaisen web-sivun lukeminen edellyttää lupaa sivun julkaisijalta.

EU oikeuden päätös

EU:n tuomioistuin päätti kuitenkin 5.6.2014 päivätyssä istunnossaan, että internetiin julkaistujen web-sivujen katsomiseen ei vaadita etukäteislupaa sivujen julkaisijalta. Tuomioistuin perusteli päätöstä sillä, että vaikka sivujen katsomisesta syntyy kopio käyttäjän tietokoneelle, kopio on koneen muistissa väliaikaisessa tallennustilassa (cache), jonka vuoksi sitä varten ei tarvitse kysyä lupaa sivun tekijänoikeuksien omistajalta.

Tarina alkaa vuonna 2010, jolloin uutisleikkeitä keräävä yritys Meltwater haastettiin Britanniassa oikeuteen. Meltwater kokosi uutisleikkeitä verkkojulkaisuista ja myi niitä PR-toimistoille, jotka seuraavat leikkeiden avulla asiakkaidensa medianäkyvyyttä. Meltwater maksoi leikkeiden kaupallisesta käytöstä lisenssimaksua sanomalehtien perustamalle lisensointiagentille Newspaper Licensing Agency (NLA). Tämä lisenssimaksu ei kuitenkaan riittänyt NLA:lle, vaan se halusi enemmän. Tämä johti lopulta siihen, että NLA edellytti web-sivujen lukijoilla olevan asianmukaiset luvat sivujen katsomiseen, ja vei asian Britanniassa oikeuteen.

Britannian High Court päätti vuonna 2010 ja Court of Appeal päätti vuonna 2011, että NLA on oikeassa: web-sivujen katsomiseen tarvitaan aina lupa tekijänoikeuksien haltijalta. Britannian korkein oikeus oli kuitenkin eri mieltä vuonna 2013. Lisäksi korkein oikeus lähetti jutun EU:n tuomioistuimeen, että asia käsiteltäisiin koko EU:ta koskevana.

EU:n tuomioistuin siis päätti, että julkaistuja web-sivuja voi vapaasti katsoa siitä huolimatta, että niistä syntyy väliaikainen kopio tietokoneen muistiin. Uutisseurannan lisensointimaksusta alkanut kiista johti tässä tapauksessa hyvin erikoiselta tuntuvaan oikeusprosessiin, joka nyt kuitenkin päättyi kuten suunnilleen jokainen EU-kansalainen sen olettaisi päättyvän. Myös web-sivujen välisestä linkittämisestä käytiin oikeutta EU-tasolla helmikuussa 2014, ja lopputulos oli myös silloin tavallisen kansalaisen odotusten mukainen: linkittämiseen ei vaadita erityistä lupaa.