Amazon pyytää asiakkaita avukseen kiistassa kustantajan kanssa

Koko maailmanlaajuinen kirja-ala seuraa suurella mielenkiinnolla verkkokauppa Amazonin ja suuren kirjakustantaja Hachetten välistä kiistaa. Lopputulos voi nimittäin määritellä varsinkin e-kirjojen osalta uudelleen tuotteiden hinnoittelua, kirjailijapalkkioita ja kaupan marginaalia.

Amazon letter to readers vs Hachette

Maailman suurin verkkokauppa Amazon on suurin sekä painettujen että e-kirjojen kauppias. Se on ollut sitä jo vuosia, jonka vuoksi yhtiö on pystynyt käyttämään suuruuden ekonomiaa edukseen neuvotellessaan kustantajien kanssa kirjojen sisäänostohinnoista.

Ranskalainen kustantaja Hachette puolestaan on yksi maailman viidestä suuresta kustantajasta, joka on myös tottunut tekemään asiat niin kuin se on parhaaksi katsonut.

Amazonin ja Hachetten kiista on hiertänyt yhtiöiden suhteita ja kauppaa jo keväästä 2014 lähtien. Amazon haluaa asettaa e-kirjojen enimmäishinnaksi 9.90 dollaria, mutta kustantaja haluaa edelleen vapauden hinnoitella tuotteensa siten kuin parhaaksi näkee. Amazon kertoo vuosien aikana kertyneen tilastotiedon e-kirjojen myynnistä näyttävän yksiselitteisesti, että 9.90 dollaria maksava teos myy enemmän ja myös tuottaa enemmän rahaa kaikille osapuolille kuin esimerkiksi 14.90 dollaria maksava kirja.

Kun kirjailijat ja lukijat ovat tulleet mukaan tukemaan omaa suosikkiaan kiistassa, kirja-ala on saanut oman maailmanlaajuisen jännitysnäytelmän, jossa kummallakin osapuolella on omat faninsa.

Kustantaja Hachette on saanut nimekkään fanijoukon menestyneistä kirjailijoista, kuten Malcolm Gladwell, Michael Chabon, Michael Lewis, Jon Krakauer, Scott Turow, George Saunders, Sebastian Junger, Philip Pullman ja Nora Roberts. Yhteensä 909 kirjailijaa on muodostanut ryhmän Authors United, joka vetoaa Amazoniin normaalin kaupankäynnin palauttamiseksi myös Hachetten kirjoille. Amazon on ajoittain lopettanut tai viivästyttänyt Hachetten kirjojen asiakastoimituksia. Kirjailijat pitävät vääränä Amazonin neuvottelutaktiikka, jonka vuoksi heidän töitään ei toimiteta lukijoille. Kirjailijoiden ryhmä on ostanut yli 100 000 dollaria maksaneen ilmoituksen New York Times-sanomalehteen 10.8.2014, jossa vetoomus esitetään.

Amazonin tukijoukot puolestaan koostuvat kirjailijoista ja lukijoista. He ovat varsin laaja, hieman yli 8000 tukijan (tilanne 10.8.2014) ryhmä, joka löytyy Stop fighting low prices and fair wages -addressin takaa (Älkää estäkö huokeita hintoja ja reiluja palkkioita). Ryhmä tukee Amazonia, sillä se myy kirjoja edullisesti, on saanut aikaiseksi laajat e-kirjojen markkinat ja mahdollistanut uusien kirjailijoiden esiinnousun.

Tähän asti Amazon tai Hachette ei ole paljoakaan julkisuuteen asiasta kertonut. Kiistan viihteellisestä osuudesta ovat vastanneet fanijoukot. Nyt kuitenkin Amazon on lähestynyt suoraan asiakkaitaan pyytämällä heiltä tukea. Amazonin asiakkaat ovat saaneet kirjeen, jossa kerrotaan huokeiden hintojen edistävän kirjallisuutta ja pyydetään lähettämään kirje Hachetten pääjohtajalle.

Amazon perustelee tilanteen juuri nyt olevan sama kun pokkareiden tullessa markkinoille. Pokkarin hinta oli kymmenesosa kovakantisen kirjan hinnasta. Monet kirjakaupat kieltäytyivät myymästä pokkareita ja monet kirjailijat, mukaan lukien George Orwell, vaativat niiden myynnin lopettamista. Amazon myös toteaa kirjojen kilpailevan kaiken muun median – pelien, television, webin, elokuvien – kanssa ihmisten ajasta ja rahasta, jonka vuoksi kirjojen hinnoittelu on laajempi kysymys kuin vain kirja-alan sisäistä kilpailua.

Amazon on myös ehdottanut kirjailijanpalkkioiden (osuus, jonka kirjailija saa kustantajalta myydyistä kirjoistaan) uusjaosta enemmän kirjailijan eduksi. Amazon on ilmoittanut tyytyvänsä 30% osuuteen kirjan hinnasta.

Kiistassa on kyse myös vallasta. Jos Amazon saa vaatimuksensa läpi, sille siirtyy entistä enemmän valtaa, joka on pois kustantajilta. Amazon on jo nyt niin iso toimija, että sen mahdollista valta-asemaa voi pian pitää riskinä kirja-alalle.

Suuret kustantajat puolestaan eivät ole niitä kaikkein dynaamisimpia yrityksiä. Niiden palkkiotasoa erityisesti rivikirjailijoille pidetään yleisesti kehnona. Hyvin menestyneet kirjailijat ovat varmasti tyytyväisiä kohteluunsa ja rahavirtoihinsa suurelta kustantajalta, mutta muut kirjailijat eivät enää varauksetta hyväksy kaikkia ehtoja ja toimintatapoja, joita heille tarjotaan.

Kävi tässä kiistassa miten tahansa, kirja-alaa koettelee muutos, joka tulee yllättävästä suunnasta.