Hyödyllistä tietoa on valtavat määrät kirjastojen ja arkistojen hyllyillä, joista sen löytäminen ja hyödyntäminen on hidasta ja hankalaa. Siksi monessa paikassa digitoidaan vanhoja kirjoja, jotta tieto löytää tarvitsijansa tehokkaammin. Euroopan Unionin tuomioistuin on selkeyttänyt päätöksellään lupakäytäntöjä antamalla kirjastoille oikeuden digitoida kirjoja ilman oikeudenhaltijan lupaa.
Kirjastojen saama digitointioikeus ulottuu kirjastossa oleville työpisteille asti. Biteiksi muutettuja teoksia olisi helppo lähettää verkon kautta muualle tai antaa kansalaisten tulla internetistä hakemaan teoksia, mutta näin pitkälle EU:n tuomioistuin ei mennyt. Kirjastot saavat tarjota näitä luvatta skannattuja digitaalisia kirjoja vain omilla työpisteillään, eikä sivuja saa tulostaa eikä kopioida esimerkiksi muistitikulle.
Tämä EU:n tuomioistuimen ratkaisu on tulos Saksassa alkaneesta riidasta Technische Universität Darmstadtin yliopistokirjaston ja kustantaja Eugen Ulmer KG:n välillä. Kirjasto digitoi kokoelmissaan olevia kustantajan kirjoja ja tarjosi niitä asiakkaille luettavaksi. Kustantaja halusi myydä kirjastolle vastaavat e-kirjat, mutta kirjasto kieltäytyi maksamasta kirjoista toista kertaa. Kustantaja vei kiistan ensin Saksan oikeusasteiden läpi ja lopulta se päätyi EU:n tuomioistuimeen.
IP Watch raportoi oikeuden päätöksestä. Tuomioistuimen päätösasiakirja.
EU:n tuomioistuin määrittelee oman tehtävänsä seuraavasti:
Euroopan unionin tuomioistuin huolehtii siitä, että EU:n lainsäädäntöä tulkitaan ja sovelletaan samalla tavalla kaikissa EU-maissa. Se myös ratkaisee EU-maiden ja EU:n toimielinten välisiä riitoja.