Mikään ei ole niin helppoa kuin tulevaisuuden ennustaminen – varsinkaan konsulteille. Pwc, maailmanlaajuinen lähes 200 000 työntekijää työllistävä konsulttiyhtiö, on laatinut kirjamarkkinoiden kehityksestä ennusteen vuoteen 2018 asti. Sen mukaan vuonna 2018 e-kirjat kaappaavat suuremman osan kirjamarkkinoilla liikkuvasta rahasta kuin painetut kirjat Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Muualla kehitys on hitaampaa.
Tietolähde: PwC, kaavio: Statista.
Kaavion siniset pylväät kuvaavat vuoden 2014 kirjamarkkinoita: tummansininen paperikirjojen tilannetta ja vaaleansininen e-kirjoja. Vuoden 2018 pylväät ovat punaisia: tumma on paperikirjoille ja vaalea sähköisille kirjoille.
USA:ssa painettujen teosten markkinat ovat noin 10 miljardin dollarin tasoa ja e-kirjojen noin 5,7 miljardia dollaria vuonna 2014. Vuoteen 2018 mennessä markkinoiden odotetaan kehittyvän siten, että paperikirjat ovat tipahtaneet 7,9 miljardiin dollariin ja e-kirjat kasvaneet 8,7 miljardiin. Kokonaisuutena kirjamarkkinat siis kasvaisivat Yhdysvalloissa noin yhden miljardin verran.
Britanniassa e-kirjojen markkinan odotetaan olevan 1,5 miljardin dollarin tasoa vuonna 2018, kun paperikirjat ovat jääneet 1,4 dollariin.
Muissa tutkituissa maissa Japanissa, Kiinassa, Saksassa ja Italiassa sähköisen kirjallisuuden kasvun odotetaan olevan hitaampaa kuin suurissa englanninkielisissä maissa.
Mikäli Pwc:n ennuste osuu kohdalleen edes parin vuoden marginaalilla, kyseessä on eräs historian nopeimmista uuden median ja käyttötavan omaksumisesta. E-kirjojen todellisen kehityksen voi katsoa alkaneen vuonna 2007, jolloin Amazon esitteli Kindle-lukulaitteen ja tarjosi samalla satojen tuhansien edullisten e-kirjojen valikoiman kaupassaan. E-kirjojen markkinat ovat kehittyneet nopeimmin niissä maissa, joissa Amazon toimii paikallisesti.
Mielenkiintoista ennusteessa on myös se, että kirjamarkkinan kokonaisuutena odotetaan hieman kasvavan niissä maissa, joissa on vahva e-kirjamarkkina. Esimerkiksi Suomessa, jossa e-kirjamarkkinat odottavat edelleen kunnolla käynnistymistään, kirjojen kokonaismarkkinoiden käyrät osoittavat alaspäin.