Suomessa ja monessa muussa maassa uudet kirjastot ovat usein oman aikakautensa arkkitehtuurin taidonnäytteitä, joilla osoitetaan kansakunnan vaurautta ja elinvoimaa. Hyvä niin, sillä hienot kirjastot myös inspiroivat kansalaisia. Koska todella upeita isoja kirjastoja on vain suurissa kaupungeissa, muualla tyydytään lähellä maata olevaan arkkitehtuuriin, tai monessa tapauksessa kansalaiset tarttuvat itse toimeen, ja perustavat minikirjastoja kotinurkilleen.
Kerroimme aiemmin Bordeauxissa Ranskassa löydetystä pienen pienestä kirjastosta, jonka taidekauppias oli rakentanut kauppansa seinään. Hänen kirjastonsa oli mukana Bookcrossing-palvelussa, jolla pyritään luomaan kirjojen vaihtopaikkojen verkosto.
Katukirjasto Bourgissa Ranskassa.
Myös Espanjassa on kirjojen ystäviä, jotka haluavat tarjota ohikulkijoille mahdollisuuden tarttua luettavaan supermarketeista tutun heräteostoksen tapaan.
Guardamar-pikkukaupunki sijaitsee Espanjan Costa Blanca -rannikolla. Kaupunki on viritetty palvelemaan turisteja, jotka puolestaan ovat virittyneet hakeutumaan mahdollisimman nopeasti kilometrejä pitkälle hiekkadyyneistä muodostuneelle rannalle.
Paikallisen omakotitalon omistaja haluaa kuitenkin muistuttaa vierailijoita, että lukea voi myös rannalla loikoillessa (Klaavan testiryhmä tosin suosittelee auringossa lukemiseen e-kirjojen lukulaitetta, jonka näytöltä on miellyttävämpi lukea kirkkaassa valossa kuin valkoiselta paperilta).
Bookcrossing-periaatteella toimiva katukirjasto Guardamarissa: tuo kirja, vie kirja.
Aivan oikein, tällaisesta minikirjastosta on ihan turha etsiä suomenkielisiä kirjoja.
Sitä varten Espanjassa Costa Blancan alueella Torreviejan kaupungin rivitaloalueella on katukirjasto, josta löytyy myös suomenkielistä luettavaa.