Lukulaitteiden näyttöteknologiaa sovelletaan jo muihinkin kohteisiin kuin kirjojen lukemiseen

E-kirjojen lukulaitteiden näytöissä käytettävä E ink –teknologia on oikeastaan melkoisen ihmeellinen toimintaperiaatteeltaan. Sen toiminta ei perustu valoon, vaan pienen pieniin mikrokapseleihin, joita pyörittämällä saadaan haluttuja kuvioita näytölle. Kuviot pysyvät näytöllä niin kauan kunnes uusi sähköpulssi muuttaa näytön sisältöä. Tästä syystä E ink -näytöt kuluttavat vain vähän sähköä ja niiltä on mukava lukea kirjaa jopa suorassa auringonvalossa.

San Diego pysäköintitalo E ink seinä
Nykyään E ink –teknologiaan perustuvia näyttöjä löytää monesta muustakin paikasta kuin vain lukulaitteista. Joissakin kaupoissa hyllyjen reunoilla olevat hintalaput ovat itse asiassa E ink –näyttöjä, ja myös suuria taulunäyttöjä on tehty samalla teknologialla.

Kaupalliset sovellukset eivät enää ole ainoa käyttökohde E näytöille, vaan taiteessa ja arkkitehtuurissa sitä on myös kokeiltu. San Diegon kaupungissa Kaliforniassa on valmistunut suuri pysäköintitalo, jonka betonista julkisivua on koristeltu näytöillä.

Alla oleva video näyttää minkälaisen ilmeen pysäköintitalo sai kun vaihtuvasisältöisiä näyttöjä kiinnitettiin koristamaan taloa:

Ohuet seinään kiinnitetyt E ink –näytöt on liitetty langattomasti tietokoneeseen, joka kertoo näytöille mitä niiden pitää ruuduillaan näyttää. Uebercall-yhtiö, joka suunnitteli konseptin, on tehnyt niille 15 vaihtuvaa animaatio-ohjelmaa.

Näytöt saavat virtaa aurinkopaneleista, joten ne toimivat vain valoisaan aikaan.

Olisikohan mahdollista luoda näytöille sellainen animaatio, joka näyttäisi ohiajavan auton kuljettajan silmiin siltä, että rakennus liikkuisi? Tästä voisi tosin syntyä yllättäviä tilanteita moottoritiellä.

VentureBeat uutisoi.