Vuosikymmenen sana amerikanenglanniksi on google ja vuoden sana on tweet

Vuosikymmenen 2000 sana amerikanenglannissa on ’google’. Vuoden 2009 sana puolestaaan on ’tweet’. Niin että mikä?

Twitter

Twitter on noin kolme vuotta toiminnassa ollut viestipalvelu, jota myös mikroblogiksi kutsutaan. Se muistuttaa hieman nuorison suosimaa mese-viestittämistä, mutta Twitter-viestit ovat yleensä julkisia. Viestin enimmäispituus on 140 merkkiä, koska aluksi sitä käytettiin paljon tekstiviestien välityksellä. Twitter-palvelussa voi seurata kenen tahansa viestejä, sillä vastapuolen ei tarvitse hyväksyä seuraamispyyntöä.

Sana ’tweet’ tarkoittaa sekä viestin lähettämistä että itse viestiä. Suomenkielisten Twitter-käyttäjien käymässä keskustelussa ’tweet’-sanan kääntäminen joko ’viesti’ tai ’Twitter-viesti’-sanaksi sai eniten suosiota.

Esimerkiksi Klaavan viestit näet täällä: http://twitter.com/Klaava. Jos luot omat tunnuksen Twitter-palveluun ja lisäät Klaavan omien seurattaviesi (Follow) listalle, kaikkien seuraamiesi tunnusten uudet Twitter-viestit näkyvät automaattisesti kotisivullasi.

Google

Myös ’google’-sanan valintaa koko vuosikymmenen sanaksi voi pitää edistyksellisenä ja myös merkkinä kulttuurin nopeammasta muutostahdista, koska Google-niminen yritys perustettiin vain kaksi vuotta ennen kuin vuosikymmen edes alkoi.

Sanavalinnat teki American Dialect Society, joka tutkii englanninkieltä Pohjois-Amerikassa. Organisaation jäsenkunnan muodostavat kielitieteilijät, historiantutkijat, etymologit akateemikot, kirjailijat ja opiskelijat.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *