E-kirjojen markkina kasvaa lukulaitteita nopeammin Yhdysvalloissa

Kahdeksan prosenttia yhdysvaltalaisesta aikuisväestöstä osti e-kirjan vuonna 2009. Tämä tarkoittaa, että 309 miljoonan kokoisen väestön noin 224 miljoonasta aikuisesta 17 miljoonaa osti e-kirjan viime vuonna. Huima luku.

Näin kuitenkin kertoo uusi Simba Information-tutkimusyhtiön julkaisema Trade E-Book Publishing 2010-raportti. Tutkimusta varten yhtiö haastattelu 1800 USAn kansalaista tämän vuoden alussa.

Toinen kiintoisa tieto raportissa on, että huolimatta suhteellisen nopeasta yleistymisestään parin viime vuoden aikana (siis USAssa), lukulaite ei ole vieläkään se laite jolla e-kirjoja eniten luetaan. 68% niistä ihmisistä, jotka olivat ostaneet e-kirjan, lukivat sen yleensä PC:llä.

Koska koko lukulaitemarkkina on vasta syntymässä ja esimerkiksi Suomessa sitä ole vielä ollenkaan olemassa, on liian aikaista todeta mitään lukulaitteiden ja PC:n tulevaisuudesta e-kirjojen suhteen. Siinä missä runsaasti työssään tai opiskelussaan tietokirjoja tarvitseva kokee parin sadan euron investoinnin lukulaitteeseen välttämättömäksi, kokee tavallinen silloin tällöin kirjan lukeva kansalainen lukulaitteen ainoastaan lisämenoksi, jota ilmankin ehkä pärjää.

Jos pelkästä PC:n ja lukulaitteen vastakkainasettelusta luovutaan ja otetaan vertailuun mukaan tablet PC-laitteet, kuten Apple iPad ja suurinäyttöiset älypuhelimet, puhutaankin jo ihan eri asiasta.

Aasiassa, etenkin Japanissa, e-kirjoja luetaan (ja myös kirjoitetaan) paljon kännykällä. Esimerkiksi Wattpad-palvelu tarjoaa helposti puhelimella luettavia lyhyitä tarinoita satunnaisilta kirjoittajilta. Niin uskomattomalta kuin kirjan lukeminen matkapuhelimella kuulostaakin, niin kirkkaalla ja suurella kosketusnäytöllä lukeminen sujuu aika mukavasti. Kannattaa kokeilla ennen kuin tyrmää ajatuksen mahdottomana.

Apple iPad ja muut tablet PC-tyyppiset laitteet ovat puolestaan kuin luotuja e-kirjojen ja lehtien lukemiseen. Esimerkiksi iPad-laitteessa on vajaan 10 tuuman värinäyttö, jolle mahtuu tekstiä enemmän kuin perinteisen lukulaitteen näytölle. Kirjojen ja lehtien sivuja, kuvia ja valikoita selataan sormella näyttöä tökkimällä. Värinäyttö tekee myös kuvia (tai jopa videoita) sisältävien kirjojen lukemisen miellyttäväksi. Koska tablet PC on tietokone, sillä voi hoitaa samalla sähköpostit, Skype-puhelut, YouTube-videot ja uutisten seurannan.

Päivänvalossa lukeminen ei kuitenkaan onnistu, toisin kuin mustavalkonäytöllisellä lukulaitteella. Tekstin kontrasti ei myöskään ole samaa luokkaa kuin lukulaitteissa. Parhaiten perinteistä paperi-ja-muste lukukokemusta vastaa kuitenkin lukulaite, mitä Espoon ja Turun kirjastotkin jo lainaavat.

Millä laitteella itse luet e-kirjoja (jos millään)?