Kirjojen ja lehtien digitaalinen tulevaisuus ei ehkä olekaan sitä miltä se nyt näyttää

Lewis Carrollin kirjaklassikko Liisa ihmemaassa on ajankohtainen paitsi Tim Burtonin uuden elokuvasovituksen ansiosta myös siksi, että kirja on näemmä otollinen kohde uudenlaisten digitaalisten kirjojen suunnittelijoille.

E-kirjasta tulee yleensä mieleen teos, jonka tekstisisältö ja joskus myös kuvat ovat luettavissa tietokoneen, lukulaitteen, matkapuhelimen tai muun vempaimen ruudulta. Alkuteos Alice’s Adventures in Wonderland (Liisa ihmemaassa) näyttää suunnilleen tällaiselta perinteisenä e-kirjana (kuva on epäselvä koska se ei mahdu oikean kokoisena tähän tilaan):

Liisa ihmemaassa, Gutenberg e-kirja

Vook on puolestaan yhdysvaltalainen yritys joka uskoo e-kirjojen heräävän eloon videon ja kuvan avulla. Tekstin sekaan jälkikäteen lisätty kuvamateriaali herättää ainakin voimakkaita tunteita idean toimivuuden puolesta ja vastaan. Vook-kirjoja voi lukea PC:llä tai Applen iPad-laitteella. Liisa ihmemaassa-kirjan Vook-version näytettä voi katsella täällä (klikkaa View Trailer):

Liisa ihmemaassa, Vook-kirja

Jos Vook-kirja ei saanut sinua vielä hihkumaan ihastuksesta tai vaihtoehtoisesti verenpainetta kohoamaan jäähysektorille, tässä on vielä yksi näkemys kirjan tulevaisuudesta: kirja, joka koetaan fyysisesti.

Joko hengitys on tasaantunut videon katselusta? Kyseessä on Liisa ihmemaassa-kirja, joka todella herää eloon kun lukulaitetta kääntelee ja ravistelee. Kirjan suunnittelijayhtiö Atomic Antelope kertoo yhdistäneensä fysiikan ja tarinan kertomisen. Teoksen luominen vaati sekä taiteilijaa, joka piirsi kuvat kaikkine liikkuvine osineen että ohjelmoijaa, joka sai kuvat käyttäytymään halutulla tavalla lukulaitetta liikuteltaessa. Ohjelmoija käytti hyväkseen Apple iPad-laitteen sisäänrakennettua liiketunnistina.

Tämä fyysinen Liisa ihmemaassa-kirja on tällä hetkellä eniten myyty teos Applen iBooks-kirjakaupassa.

Toisille tulevaisuuden kirja on sekoitus elokuvaa ja peliä kun taas toisille kirja tarkoittaa edelleenkin lukukokemusta joka digitaalisenakin muistuttaa mahdollisimman paljon painetun teoksen lukemista.

Categories Yleinen