Kuukauden kirjauutisia: e-kirjoja Instagramissa, Googlea haastetaan Euroopassa, Storytel laajentaa Suomessa

Syyskuun uutiskooste e-kirjoista, lukulaitteista, kirjoittamisesta ja julkaisemisesta

instagram e-kirjat new york kirjasto

Jo 300000 ihmistä on lukenut e-kirjoja Instagram-palvelussa

Jokainen Instagramin sivuilla käynyt tietää varsin hyvin, että se on erityisesti valokuvien jakamiseen suunniteltu palvelu. Tämä ei kuitenkaan haitannut New Yorkin kirjastoa kehittämään sapluunaa, jonka avulla kirjasto ryhtyi julkaisemaan e-kirjoja Instagramissa. Tekijänoikeuksista vapautuneita klassikoita voi lukea kuvapalvelussa aivan samalla tavalla kuin selaisi kuvia. Ehkä hieman yllättäen, tätä voi kutsua jonkinlaiseksi menestykseksi sillä kirjasto kertoo 300000 käyttäjän lukeneen Instagram-kirjoja.

Storytel ostaa yhden Suomen suurimmista kustantamoista

Ruotsalainen äänikirja- ja e-kirjapalvelu Storytel jatkaa nyt Suomessa muualla harjoittamaansa laajennusstrategiaa: yhtiö ostaa Gummerus-kirjakustantamon. Aiemissa vastaavissa yritykaupoissa Storytel on kertonut yhdeksi motiiviksi hankkia oikeuksia teoksiin ja vauhdittaa niiden saattamista ääni- ja e-kirjaformaatteihin.

Ranskalaiset ja saksalaiset sanomalehdet uhkaavat Googlea EU:n uuden copyright-direktiivin voimaantullessa

Åääsemme varmaan seuraamaan pitkä taistoa Googlen ja suurten ranskalaisten ja saksalaisten sanomalehtien välillä kun EU:n uusi digitaalisia palveluja koskeva direktiivi tulee voimaan ensimmäisissä maissa lokakussa 2019. Ranskassa on jo tiedossa kustantajia, jotka ovat valmiita haastamaan Googlen oikeuteen, jollei se suostu maksamaan lehdiltä lainaamistaan uutisotsikoista.

Lataa e-kirja Pophistoria ilmaiseksi

Janne Mäkelän kirja Pophistoria kertoo mistä elementeistä, ilmiöistä ja vaikutteista populaarimusiikki syntyi. Suuret suunnannäyttäjät, kuten The Beatles ja Abba esitellään ansiokkaasti, kuten muutkin heidän jälkeensä tulleet tärkeät artistit.

Miksi joistakin ihmisistä tulee ahkeria kirjojen lukijoita?

Jokaisella on varmaan tuttavia, joista yksi ei ole avannut kirjaa sitten koulun jälkeen, ja toinen lukee enemmän kuin itsellä ikinä on aikaa. The Atlantic on penkonut asiaa kysymällä mikä ihme tekee joistakin ihmisistä hanakoita lukijoita. Lapsuus- ja nuoruusvuosien aikana perusta muodostuu, mutta artikkelissa tunnistettu on kolme tärkeintä tekijää jotka kehitykseen vaikuttavat.

Kirja vastaan leffa

Jarmo Laitanevan toimittama radiossa ja Yle Areenassa kuultava sarja vertaa suosittua kirjaa ja siitä tehtyä elokuvaversiota. Joskus asiantuntijoiden mielestä kirja vie voiton, joskus elokuva, mutta joka tapauksessa on todella mielenkiintoista kuunnella miten omaan suosikkikirjaan tai leffaan suhtaudutaan.

Kysely paljastaa miksi sinunkin pitäisi lukea ennen nukkumaanmenoa

Noin tuhannelta ihmiseltä kysyttiin lukemis- ja lukemattomuustavoista nukkumaanmenon yhteydessä. E-kirjojen lukulaite havaittiin hyväksi välineeksi. Lukeminen yleensäkin rauhoittaa ja edesauttaa nukahtamista. Monenlaisia muitakin johtopäätöksiä kyselystä on johdettu, vaikka tällaisiin kyselyihin saatetaan vastata vähän näppituntumalta.

Tampereen Runoraati siirtyy Kulttuuriravintola Kiveen – live-tilaisuuden vieraana Heikki Kinnunen

Televisiosta lainattu idea Runoraati on Tampereella löytänyt uuden tapahtumapaikan Ravintola Kivestä. Elävän yleisön edessä arvioidaan runoja vierailievan arvostelijan Heikki Kinnusen kanssa 3.10. ja siitä eteenpäin noin kerran kuukaudessa.

Kobo e-kirjojen lukulaite

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *