Uutta toimintaa perinteisille kirjakaupoille: tiloja kirjailijoiden residenssiksi

Kirjailijat ja muut luovan työn tekijät kaipaavat ajoittain usean päivän, muutaman viikon tai kuukauden jakson, jonka aikana he voivat totaalisesti keskittyä mielessään pyörivään projektiin. Säätiöt ja muut organisaatiot tarjoavat tiloja, jossa voi rauhassa keskittyä työhön, mutta nämä ovat ihan tarkoituksella usein kaukaisissa kohteissa. Yhdysvalloissa kirjakaupat sen sijaan ovat keksineet tarjota residenssitiloja paikallisille kirjailijoille.

Forbes löysi Yhdysvaltain itärannikolta Cambridgen kaupungista Porter Square Books -kirjakaupan, joka käynnisti vuoden 2019 alussa residenssiohjelman paikallisille kirjailijoille.

Kirjakauppa ei tarjoa ilmaista lounasta kirjailijalle, vaan edellyttää vaihtokauppaa. Kirjailija saa kirjakaupan toimistosta oman tilan käyttöönsä arki-iltoina ja viikonloppuisin. Kaupan kirjat ovat käytettävissä, reilu alennus teoksiin jotka kirjailija haluaa omakseen ja lippuja kirjakaupan tapahtumiin.

Kauppa puolestaan edellyttää kirjailijalta panosta julkiseen blogiin, osallistumista asiakastilaisuuksiin ja kirjan julkistamistilaisuutta kaupassa. Kaikki osapuolet ovat olleet sen verran tyytyväisiä residenssiin, että Porter Square Books on päättänyt tarjota residenssiä kahdelle kirjailijalle samaan aikaan. Residenssin haku vuodelle 2020 päättyi elokuun lopussa, ja kaupan pitäjä arveli saaneensa noin 50 hakemusta.

Residenssiä käyttänyt kirjailija Catherina Floracon kertoo olevansa oikein tyytyväinen konseptiin: ”monet residenssit ovat jossain metsässä missä kirjoitetaan yksin … Porter Square Booksissa pidän todella siitä, että saan olla osa yhteisöä. On mukava kirjoittaa kirjakaupan blogia, kaupan kirjasuosituksia, ja pitää lukuhetkiä asiakkaille. Se vain tuntuu sellaiselta missä saan olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa samalla kun kirjoitan”.

Muita residenssiä tarjoavia kirjakauppoja Pohjois-Amerikassa ovat esimerkiksi Alley Cat Books San Franciscossa, Bookshop Santa Cruz San Franciscon lähistöllä, Big Blue Marble Books Philadelphiassa ja Audrey’s Books Kanadassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *