Jatkaako e-kirjojen markkina kasvuaan muutaman seuraavan vuoden aikana?

Kirjat – kuten moni muukin tuttu asia – on saanut sähköisen muodon viime vuosien aikana. Sähköiset kirjat, kuten e-kirjat ja äänikirjat ovat yleistyneet vahvasti varsinkin monien rajoitusten ja etätyön aikana. Tässä artikkelissa pohdimme tuleeko sähkökirjojen markkinoiden kasvu jatkumaan muutaman seuraavan vuoden aikana. Aluksi on kuitenkin hyvä luoda katsaus kehitykseen, joka on tuonut myös kirjat sähköiseen muotoon.

e-kirjojen lukulaite kädessä

Digitalisaatio on päivän sana

Mikäli viime vuosien kehitystä pitäisi luonnehtia ja kuvata yhdellä sanalla, olisi digitalisaatio erittäin sopiva termi. Tähän on vaikuttanut voimakkaasti tietotekniikan ja internetyhteyksien kehittyminen. Internetin yleistymisen ja yhteyksien parantumisen myötä ihmiset saivat aivan uudenlaisia viihteen muotoja aina musiikin ja elokuvien striimaamisesta pelaamisen uusiin muotoihin. Internetin kehityksen vaikutus nähtiin monissa asioissa, joista yksi oli rahansiirtojen nopeutuminen verkossa. Tästä oli hyötyä etenkin niille, jotka innostuivat pelaamaan nettikasinoilla uuden teknologian avustamana. Kehityksessä olivat mukana etenkin älykännykät, joiden teho ja suurentunut näyttö tarkoitti sitä, että siitä oli tullut myös pelikone. Näyttävien pelien pelaaminen ei kuitenkaan ollut ainut uusi toiminto, mitä älypuhelimella saattoi tehdä.

Yksi uusista käyttötavoista oli e-kirjojen lukeminen. Puhelimien sekä myös taulutietokoneiden eli tablettien määrän kasvu oli omalta osaltaan keskeisessä roolissa, kun e-kirjojen potentiaali alkoi hahmottua. Tässä yhteydessä on hyvä mainita, että joissain yhteyksissä äänikirjat – eli kuunneltavat kirjat – lasketaan mukaan sähköisten kirjojen kategoriaan. Äänikirjoja on mahdollista kuunnella niin ikään tietokoneella, kännykällä ja tabletilla.

Mikä e-kirja tarkalleen on?

Tässä vaiheessa on hyvä käydä läpi mikä e-kirja tarkalleen on. Se tunnetaan myös termeillä sähkökirja, elektroninen kirja, sähköinen kirja ja digitaalinen kirja. Tässä artikkelissa käytetään kuitenkin termiä e-kirja. Nimensä mukaisesti kyseessä on sähköisessä muodossa oleva kirjallinen teos. Sähkökirjojen julkaisualusta on nykyään yleisesti internet, kun aiemmin niitä julkaistiin CD-levyjen muodossa. E-kirjan lukeminen onnistuu jo aiemmin mainittujen älypuhelimien ja tablettien lisäksi myös yleensä tietokoneella sekä lukulaitteella. Ideana on se, että kirja ladataan näihin laitteisiin luettavaksi näytöltä. Tässä on hyvä huomata, että kaupallisiin e-kirjoihin asennetaan useasti suojauksia, joiden on tarkoitus estää kirjojen vapaa levitys tai tulostus. Äänikirja puolestaan on siis sähköinen, kuunneltava kirja.

Sähköinen kirja tekee läpimurron

E-kirjojen lukemiseen tarvittavien laitteiden määrä kasvoi voimakkaasti 2010-luvulla. Potentiaalisia e-kirjojen lukijoita oli siis paljon. Sähkökirjojen suosio koki ensisijaisesti Amazon-verkkokaupan ansiosta ensimmäisen buumin vuoden 2010 aikoihin, jolloin niiden uskottiin haastavan perinteisen kirjan aseman. Vuonna 2014 e-kirjojen markkinoilla oli mielenkiintoinen tilanne: niiden myynti kasvoi Suomessa, mutta suurimmilla markkinoilla, eli USA:ssa ja Isossa-Britanniassa niiden myynti oli kääntynyt laskuun. Vuonna 2017 Suomessa uutisoitiin, että e-kirjojen suosio kasvoi kuukausittain, vaikka paperinen kirja piti edelleen ykköspaikkaa. Sähköisten kirjojen – tässä tapauksessa sekä e-kirjojen ja äänikirjojen – myynnin sanottiin lähestyvän pokkarien myyntilukuja. Kyseessä oli siis melko iso osuus kirjakaupasta.

Yksi sähköisten kirjojen valteista on se, että niillä on pidempi elämä, jos sitä verrataan painettuun kirjaan. On nimittäin niin, että myyntilistoille saattaa nyt putkahtaa teoksia, joita ei ole saatavissa enää paperisena versiona. Tuolloin puhuttiin sähköisistä kirjoista peräti kirjakaupan megatrendinä, niin suuresta asiasta vaikutti olevan kysymys. Yksi keskeinen seikka trendissä oli se, että sähköiset kirjat olivat tulleet myös oppikirjapuolelle, mutta kasvu oli voimakasta myös yleisen kirjallisuuden puolella.

Suomalaiset ovat innokkaita lukijoita ja sähköisten kirjojen suosio on nousussa

Lukeminen on perinteisesti ollut suosittu ajanviettotapa Suomessa. Vuonna 2019 julkaistu Suomi lukee -tutkimus vahvisti tämän edelleen. Tuolloin peräti 85 prosenttia kansalaisista sanoi lukevansa mielellään, ja sähkökirjojen suosio oli myös kasvussa. Kyseinen tutkimus kertoi, että suomalaiset olivat ostaneet edeltävänä vuonna suunnilleen 18 miljoonaa painettua kirjaa, mutta se oli kuitenkin kolmisen miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2013.

Tuleeko suosio jatkumaan?

Tuleeko e-kirjojen markkinaosuuden nousu edelleen sitten jatkumaan? Uskallamme veikata, että näin käy. Äänikirjojen suosio kasvaa yhä: ihmiset kuuntelevat mielellään podcasteja, joten äänikirjojen kuuntelu sopii hyvin tähän trendiin. Oppikirjat ovat siirtymässä digitaaliseen muotoon. Lisäksi mobiililaitteiden määrä tuskin vähenee tulevaisuudessa, joten kasvupotentiaalia e-kirjojen lukemisen suosion kasvulle on.