Sanoma- ja aikakauslehtien lukeminen mobiilisovelluksilla yleistynyt nopeasti

Vaikka sanoma- ja aikakauslehtien paketointi mobiilisovelluksiksi on varsin tuore, vasta tämän vuoden aikana syntynyt trendi, Yhdysvalloissa jo noin 4 prosenttia aikuisväestöstä kertoo lukevansa lehtiä Apple iPad-laitteella tai älypuhelimella. Tutkimusyhtiö Gfk MRI kertoi raportissaan nuorimman aikuisväestön, niin sanotun Millennial-sukupolven (1977-1994 syntyneet) muodostavan noin puolet lukijakunnasta, joka on omaksunut uuden tavan lukea lehtiä.

Apple iPad tuli kauppoihin Yhdysvalloissa huhtikuussa 2010 (Suomessa joulukuussa 2010). Laitetta odottivat paitsi asiakkaat, myös lehtikustantajat, joilla oli valmiita suunnitelmia lehtiensä julkaisuun uudella tablet-laitteella. Kustantajat näkivät iPad-tabletissa ja siihen liitetyssä iTunes- ja iBookstore-kaupoissa mahdollisuuden veloittaa lukijoilta sisällöstä, josta nettisivuilla ei saada maksua.

Myös älypuhelimiin on saatavilla joitakin aikakaus- ja sanomalehtiä ladattavina sovellusohjelmina, kuten hs.fi.

Kustantajat paketoivat lehtensä sovellusohjelmiksi, joita lukijat lataavat laitteisiinsa kuten mitä tahansa muitakin sovelluksia. Kun lehtisovelluksen avaa, sieltä löytyy lehden sisältö. Sisältöä on helppo selata kosketusnäytöllä kääntelemällä sivuja, avaamalla kuvia, videoita ja hyppäämällä sisällysluetteloon. Jokainen kustantaja on kehittänyt oman lehtisovelluksensa, joten jokaista lehteä käytetään (luetaan) hieman eri tavalla.

Näin esimerkiksi aikakauslehti Time avautuu iPad-sovelluksena:

Tutkimuksen keskeiset tulokset löytyvät alla olevasta linkistä.