Näin helposti maailman media uskoi ja levitti valeuutista aggressiivisista hammasharjoista

hammasharja, tietokoneen näppäimistö ja näyttö. kuva: arihak.

Valeuutinen, jonka havaitsin usealla englanninkielisellä uutissivustolla ensimmäisen kerran aamulla 7.2.2024, ja joka päivän edetessä levisi myös Suomen mediaan kertoi kolmesta miljoonasta sähköhammasharjasta, jotka Sveitsissä oli hakkeroitu hyökkäämään yritysten verkkosivuille tukkien niiden palvelimet (niin sanottu DDOS, distributed denial of service hyökkäys). Aamulla 8.2.2024 tunnetut ja tuntemattomat tietoturvayhtiöt kertoivat kyseessä olleen valeuutisen, sillä mitään tietoa aggressiivisista hammasharjoista ei ollut mistään löytynyt.

Miten tunnetut ja luotetut, monessa tapauksessa kymmeniä vuosia uutisia ja teknologia-artikkeleita julkaisseet mediat uskoivat tarinan?

Sveitsiläinen saksankielinen lehti Aargauer Zeitung julkaisi 30.1.2024 artikkelin missä esiteltiin tilanne miten sähköhammasharjat voidaan hakkeroida ja verkosta käsin ohjata tekemään hyökkäys mitä tahansa internetin palvelinta vastaan. Juttuun haastateltiin Fortinet-tietoturvayhtiön asiantuntijaa, joka piti kaikkia verkkoon liitettyjä laitteita hakkereiden mahdollisina kohteina.

Syystä tai toisesta joku kenties ymmärsi väärin artikkelin, luotti automaattikääntäjän käännökseen tai halusi testata miten valeuutinen leviää maailmalla, sillä sveitsiläisen lehden artikkelin pohjalta 6.2.2024 julkaistu englanninkielinen uutinen levisi erittäin nopeasti luotettavina pidettyihin uutissivustoihin. Koska moni uutisia seuraava luottaa esimerkiksi The Independent, Zdnet, Boing Boing, Tom’s Hardware julkaisemiin artikkeleihin, valeuutinen levisi nopeasti myös mediasta toiseen. Tätä kirjoittaessani moni valeuutisen julkaisija on jo päivittänyt artikkelinsa siten, että todellisen hyökkäyksen uutisointi on editoitu hyökkäysmahdollisuudeksi (ja väärä uutisointi unohdettu).

Kun 8.2.204 tietoturvayhtiöt rauhoittelivat ihmisiä, että sähköhammasharjat eivät ole hyökänneet mihinkään, saatiin myös lyhyt lausunto sveitsiläisessä lehdessä haastatellun Fortinet-tietoturvayhtiön edustajalta:

”Hammasharjojen käyttö verkkohyökkäyksiin esitettiin mahdollisena tapahtumana, vaikka se ei perustu Fortinetin tutkimukseen. Näyttää siltä, että käännöksissä aiheen käsittelyä on venytetty pisteeseen, jossa hypoteettiset ja todelliset skenaariot ovat sekoittuneet.”

Fortinet ei missään vaiheessa julkaissut mitään missä olisi viitattu hammasharjahyökkäykseen.

Tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen valeuutinen, mutta luotettuina pidettyjen uutistalojen osallistuminen väärän tiedon levittämiseen on erittäin huolestuttavaa. Mistä tavallinen kansalainen voi tietää mikä uutinen on totta ja mikä ei, jos edes iso joukko luotettuja ammattilaisia ei sitä tiedä? Tekoälyn hyödyntäminen kirjoittamisessa ja kuvittamisessa tekee tästä vielä kertaluokkaa haastavampaa.

Olisiko vuoden 2023 Sony World Photography -pääpalkinnon voittanut kuva koskaan paljastunut tekoälyn tekemäksi, jollei voittaja olisi kertonut kokeilleensa miten pitkälle tekoälyllä pääsee?

Mitä mieltä olet tästä valokuvasta?

Vuosittainen valokuvauskilpailu villieläinten kuvaamisesta (Wildlife Photographer of the Year) on äskettäin saatu vuoden osalta päätökseen. Kilpailussa on monta kategoriaa, joista yhteen voi tuomarina osallistua kuka tahansa. Tämän ihmisten valinta (People’s Choice) -palkinnon voitti tänä vuonna kuva (nähtävissä BBC:n sivulla), jossa jääkarhu ottaa päiväunet pikkuruisen jäälautan päällä.