Tammi- ja helmikuun 2011 kirjamyynti Yhdysvalloissa jatkaa parin vuoden takaista trendiä: painettujen kirjojen myynti vähenee ja e-kirjojen myynti kasvaa. Huomionarvoista onkin trendin voimistuminen entisestään ja e-kirjojen myynnin kasvu merkittäväksi liiketoiminnaksi. E-kirjojen myynti Yhdysvalloissa vastaa nyt nimittäin 37 prosenttia painettujen kirjojen myynnin arvosta.
USA:n kustannusyhdistys Association of American Publishers on tilastoinut tammi- ja helmikuun 2011 kirjamyynnin. Tulos on 164,1 miljoonaa dollaria e-kirjamyyntiä (169,4% kasvu vuoden takaiseen vastaavaan aikaan) ja 441,7 miljoonaa dollaria (24,8% lasku vuoden takaiseen) painettujen kirjojen myyntiä.
Kirjamyynnin painopisteen muutos perinteisestä kirjasta digitaaliseen kirjaan on nyt historiallisen nopeaa. Tätä vauhtia e-kirjat tavoittaisivat painetun kirjan parissa vuodessa, mutta alkuvuoden myynti ei välttämättä kerro koko totuutta. Loppuvuodesta nimittäin myydään paljon lukulaitteita ja tablet-laitteita, joihin sitten heti joulun jälkeen uudet innokkaat omistajat alkavat ladata kirjallisuutta. Toisaalta, painettuja kirjoja myydään runsaasti loppuvuodesta lahjoiksi ja vähemmän alkuvuodesta.
Painetun kirjan myynnin lasku on joka tapauksessa Yhdysvalloissa dramaattinen: neljäsosa bisneksestä on haihtunut yhdessä vuodessa. Tämä alkaa muistuttaa vuosia 2000 ja 2001, jolloin MP3-musiikin saatavuus internetissä romahdutti perinteisen äänilevybisneksen. Levy-yhtiöt takkusivat digitaaliseen formaattiin siirtymisen kanssa niin monta vuotta, että alan myynti ei vieläkään ole palautunut vanhojen hyvien aikojen tasolle.
E-kirjoilla ei musiikissa koettua vaaran vuosia Yhdysvalloissa ole, sillä laillinen, helppo ja edullinen tapa hankkia tuotteita on olemassa (kuten kasvunumeroista näkyy). Ongelmana ovatkin hitaasti kehittyvät maat, kuten Suomi, joissa digitaalisia tuotteita ei käytännössä ole vielä laillisesti saatavilla.