Etelä-Korean koulut siirtyvät e-kirjoihin vuoteen 2015 mennessä

Etelä-Koreassa on käynnistetty valtava projekti koulujen oppikirjojen muuttamiseksi e-kirjoiksi. Hommaan on varattu aikaa vuoteen 2015 ja budjettia vaatimattomat kaksi miljardia dollaria. Ala-asteet siirretään digitaalisiin kirjoihin ja lukulaitteisiin ensin, jonka jälkeen keskiaste ja lukiot siirtyvät nykyaikaan.

Elonex 511EB lukulaitteen USB-liitin ja muistikorttipaikka

Suunnitelmana on tarjota sähköiset oppikirjat verkkopalveluna oppilaiden lukulaitteisiin. Myös työkirjat ja opinto-oppaat on tarkoitus siirtää verkkoon.

Etelä-Korean varaama kahden miljardin dollarin projektibudjetti on käsittämättömän suuri raha kirjabisneksessä. Esimerkiksi Suomen koko kirjamarkkinan arvo asiakashinnoin laskettuna oli reilu neljäsosa, 570 miljoonaa euroa vuonna 2009, Etelä-Korean budjetista. Rahamäärä on niin valtava, että se väistämättä muuttaa kirjamarkkinan dynamiikkaa Etelä-Koreassa ja voi heijastua uusina tuotteina myös muualle maailmaan.

Haastattelin vuoden 2010 lopussa kirjaani varten kustannusalan pitkän linjan asiantuntijaa Yrjö Repoa ja tietämättä silloin Etelä-Korean päätöksestä, hän arvioi: ”Milloin painettua kirjaa uhkaa todellinen häviäminen?” Repo kysyi ja vastasi itse: ”Siinä vaiheessa kun koko peruskoulu ja lukio käydään ilman painettua oppikirjaa. Ei tule enää tottumusta tarttua perinteiseen kirjaan. Itse kirjallisuus ei ole silloinkaan uhattuna, vaan ainoastaan yksi kirjan julkaisuformaatti.”

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *