Kirjakaupan ja levykaupan tulevaisuus: viihdetavaratalo?

Maailmaan mahtuu runsaasti upeita kirjakauppoja ja sykähdyttäviä levykauppoja, mutta miten pitkään? E-kirjat syövät painettujen kirjojen myyntiä ja MP3-latailu näivettää CD-myyntiä, joiden vuoksi erikoismyymälät ovat tiukan paikan edessä. Jotain pitäisi tehdä jos kauppaa aikoo käydä. Englantilainen HMV (His Master’s Voice) on käynyt läpi muodonmuutoksen, joka näyttää yhden mahdollisen kehityspolun levy- ja kirjakaupoille.

HMV levymerkistä viihdekaupaksi
HMV: levy-yhtiöstä levykaupaksi ja lopulta viihdetavarataloksi.

His Master’s Voice (HMV) on musiikin historian tunnetuimpia yrityksiä, joka aloitti jo 1800-luvun loppupuolella. Yhtiön käyttämä alun perin tauluksi maalattu gramofoni ja koira-tunnus lienee yksi maailman mieleenpainuvimpia yrityslogoja. HMV aloitti levy-yhtiönä, joka muiden alan pioneerien tavoin paitsi tuotti äänitteitä, haki jatkuvasti uusia teknisiä ratkaisuja äänenlaadun parantamiseksi. Yhtiö laajentui levyjen, nuottien ja gramofonien vähittäiskauppiaaksi avaamalla Lontoossa myymälän vuonna 1921.

Lontoon myymälä näytteli pientä osaa myös Beatles-yhtyeen läpimurrossa. Decca ja EMI-yhtiöiden torjuma Beatlesin manageri Brian Epstein marssi HMV:n Oxford Streetin myymälään tekemään läjästä yhtyeen nauhoja demolevyä. Myymälässä oli tuotemyynnin lisäksi tila myös pienelle äänitysstudiolle. Demolevyä kaivertaessaan studiota hoitava kaveri kuunteli materiaalin ja päätti vinkata tutuilleen levy-yhtiössä. Seuraavana päivänä Epstein tapasi George Martinin, josta tuli Beatlesin tuottaja.

Vähitellen HMV jätti äänitetuotannon, keskittyi vähittäiskauppaan ja laajeni voimakkaasti myös Britannian ulkopuolelle. 2000-luvulla liiketoimintaa on jouduttu mukauttamaan voimakkaasti muuttuneisiin markkinoihin. Myymälöiden määrää on supistettu ja niiden konseptia on korjattu. HMV on tänä päivänä viihdetavaratalo, josta löytyy pelejä, elokuvia, kirjoja ja myös musiikkia.