Sanomalehdet ja aikakauslehdet elävät kolmessa uudessa formaatissa

Painetun sanomalehden lukijamäärä ja levikki ovat jo pitkään olleet hienoisessa laskussa. Aikakauslehtien levikki on aaltoillut ylös ja alas, mutta joka tapauksessa painetun maksullisen aikakauslehden suurimmat päivät voivat olla takana. Tilalle on tullut kokonaista kolme uutta tapaa lukea sanoma- ja aikakauslehtiä: verkkolehti, ladattava lehti ja henkilökohtainen lehti.

Videolla tarkastellaan eri lukemistapoja Apple iPad-tabletilla:

Suurten sanomalehtien verkkosivut ovat jatkuvasti Suomen suosituimpien sivustojen listalla, joten uutisia seurataan kenties enemmän kuin koskaan – yhä enemmän Internetistä ja yhä vähemmän mustetahroja aiheuttavasta paperilehdestä.

Ladattava lehti on itse asiassa sovellusohjelma, jonka sisään lehden sisältö on paketoitu. Lukijan kannalta hyvä puoli on siinä, että nämä lehdet ovat yleensä erittäin näyttäviä ja helppoja käyttää. Yleistä standardia ei kuitenkaan ole, joten jokainen lehti toimii hieman eri tavalla. Kun uskaltaa tökkiä ja pyyhkiä näyttöä tarpeeksi innokaasti, niin halutut toiminnot kyllä löytyvät.

Suurten suomalaisten lehtikustantajien lehtiä on saatavissa ladattavina lehtinä ja myös uusi tekniikan ihmeitä ja tuotteita esittelevä Teknari. Esimerkiksi Helsingin Sanomat taittaa joka yö painetun lehden sisällöstä digitaalisen lehden, joten lehtien sisältö on täysin sama, mutta ulkoasut poikkeavat radikaalisti toisistaan. Ladattavia lehtiä on myös helppo ostaa irtonumeroina ainakin Apple App Storesta ja Android Marketista.

Henkilökohtainen lehti on keksintö, joka on vain odottanut oikeaa toteutustapaana. Tablet-laitteiden tultua markkinoille uudet yritykset kuten Flipboard ja Pulse kehittivät nopeasti hienot sovellukset, jotka koostavat useasta uutislähteestä lukijalle henkilökohtaisen lehden. Flipboard automatisoi lähteiden ja artikkelien valinnan lukijan sosiaalisen median historian avulla. Pulse antaa lukijan kertoa mistä lähteistä hän uutisensa haluaa lukea. Kumpikin on erittäin toimiva tapa seurata uutisia ja löytää uusia uutislähteitä. Muita henkilökohtaisia lehtisovelluksia ovat esimerkiksi Zite ja News.me.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *