Venäjällä kokeillaan e-kirjojen lukulaitteiden käyttöä kouluissa

On varmasti monta asiaa missä Venäjä on kehityksessä Suomea edellä ja tässä yksi lisää: e-kirjojen käytössä kouluissa. Venäjällä pitäisi syksyllä 2011 käynnistyä pilottiprojekti, jossa 1000 e-kirjojen lukulaitetta jaetaan kouluihin. Näissä kouluissa e-kirjat korvaavat painetut kirjat.

Plastic Logic

Yksi ensimmäisiä ja eniten huomiota saaneita e-kirjojen lukulaitteiden erikoisnäyttöjä kehittänyt yhtiö Plastic Logic meni konkurssiin vuonna 2010 ennen kuin ehti saada yhtään laitetta kauppoihin. Tammikuussa 2011 venäläinen yhtiö Rusnano investoi Plastic Logiciin kuitenkin niin paljon, että laitteiden tuotantoa varten pystyttiin rakentamaan tehdas Zelenogradiin Venäjälle. Tämän tehtaan tuotannon on tarkoitus käynnistyä 2012-2014, joten koulukokeiluun laitteet hankitaan Plastic Logicin toiselta tuotantolaitokselta Saksasta.

Venäjälle mahtuu niin suuri määrä kouluja ja niissä käytetään niin paljon oppikirjoja, että pitkällä tähtäimellä tässä varmasti haetaan kustannussäästöjä. E-kirjojen päivittäminen ajantasalle kun on monta kertaluokkaa halvempaa kuin painattaa uudet oppikirjat.

Mikä sitten juuri Plastic Logicin näyttöteknologiasta tekee houkuttelevan koulukäyttöön laajalti käytetyn E-ink- näytön sijaan? Plastic Logicin juju on taipuisa näyttö. Nimensä mukaisesti se on muovista tehty. Alunperin teknologia on kehitetty Cambridgen yliopistossa, josta brittiyhtiö lähti kehittämään sitä kaupalliseksi tuotteeksi. Särkymätön sekään ei ole, mutta kestää kenties hieman enemmän käsittelyä kuin LCD tai E-ink-näyttö.

Itse näyttö on siis taipuisa, mutta toinen asia on, minkälaisen lukulaitteen valmistaja valmistaa.

Etelä-Koreassa on jo käynnistetty miljardiprojekti, jossa koulut siirtyvät vuoteen 2015 mennessä e-kirjoihin.

Paidcontent kertoi Plastic Logicin teknologiaa käyttävien lukulaitteiden maksavan noin 415 dollaria kappale 1000 kappaleen erissä.

Categories Yleinen