Käytetyn digitaalisen musiikin myyjä lirissä

Tätä hetkeä olen odottanut. Yhdysvalloissa toimiva yritys on alkanut myydä ’käytettyä’ digitaalista musiikkia. Tästä tulee ennakkotapaus, jolla on melko varmasti vaikutuksia kaikkeen digitaalisen sisällön kaupankäyntiin muuallakin maailmassa. Kyse on ReDigi-yrityksestä, joka välittää digitaalisen musiikin tuotteita (tietokonetiedostoja) myyjän ja ostajan välillä. Kaupankäynti toimii vain USA:ssa ja vaatii yhtiön kehittämän sovelluksen asentamisen tietokoneelle.

ReDigi

Näin ReDigin käytetyn musiikin välityskauppa toimii. Jos haluat myydä musiikkikappaleen, mitä et enää kuuntele, sinun on täytynyt ostaa se jostakin tunnetusta latauskaupasta, kuten iTunes tai Amazon. CD:ltä kopioidut kappaleet eivät kelpaa. Omalle tietokoneelle on asennettava ReDigin sovellus. Sovellusohjelma hakee kaikki tietokoneelta löytyvät laillisesti ostetut kappaleet luetteloon. Tästä luettelosta voi ilmoittaa ReDigille myyntiin haluamansa biisit. Sovellusohjelma poistaa myyntiin ilmoitetun kappaleen tietokoneelta ja valvoo, että sitä ei kopioida tietokoneelle uudelleen. (Mitä mahtaa tapahtua jos poistaa ReDigin sovelluksen tietokoneeltaan?)

Musiikin ostaja puolestaan kirjautuu ReDigin kauppaan, maksaa ja lataa haluamansa kappaleet. Hinnat eivät käyettyjen levyjen kaupassa ole kovin paljon edullisempia (0,79 dollaria) kuin esimerkiksi iTunesin tai Amazonin MP3-hinnat, mutta riittävästi kuitenkin.

Käydessäni läpi Hyvästi media –kirjaa varten suurimpia eroja perinteisen äänitemyynnin ja digitaalisen äänitemyynnin välillä, yksi harvoista eduista fyysisille äänitteille oli mahdollisuus myydä kuunneltu levy eteenpäin. Digitaalista kappaletta taas ei lisenssiehtojen mukaan saa luovuttaa kenellekään muulle.

Ei ole yllättävää, että ReDigi on nopeasti haastettu oikeuteen tekijänoikeuslain rikkomisesta. Tekijänoikeuksia valvovat järjestöt tulevat taistelemaan kiivaasti tämän tyyppisen toiminnan estämisen puolesta.

Kuluttajan kannalta ReDigi tekee kuitenkin ihan reilua bisnestä – konsepti on sama mihin CD-levyjen kanssa on totuttu huutokauppapalveluissa ja divareissa. Itseäni vain hirvittäisi asentaa ReDigin sovellus omalle tietokoneelleni. Ainakaan vielä en yhtiöön niin paljon luottaisi.

ReDigi aikoo avata vastaavan kaupan myös e-kirjoille. Kuka Suomessa ehtii ensin?

New York Times kävi haastattelemassa ReDigin johtoa sen jälkeen kun tekijänoikeuksia valova järjestö oli haastanut sen oikeuteen.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *