Kaikki mitä olet aina halunnut tietää e-kirjojen tallennusformaateista

E-kirjat ovat vielä sen verran uusi keksintö, että kirjoihin tallennetun tiedon esitysmuodosta käydään kiivasta kilpailua. Se yritys, joka onnistuu voittamaan omalla formaatillaan valta-aseman markkinoilla, saa tällä tavalla luvan painaa rahaa. Kaikkien muiden kun on siirryttävä valta-asemassa olevaan formaattiin myöskin, jolloin luvasta käyttää formaattia voi rahastaa tavalla tai toisella. Mutta ennen kuin e-kirjojen formaattisota on päättynyt, joudumme elämään usean tallennusmuodon kanssa. Tässä kaikkien yleisten formaattien esittely.

Suomessa tilanne on melko hyvä, koska lähes kaikki suomenkielisiä e-kirjoja myyvät verkkokaupat tarjoavat tuotteensa EPUB-muodossa. EPUB on alan toimijoiden yhdessä määrittelemä standardi, jonka uusi multimediaominaisuuksia sisältävä formaatti on EPUB3. Uusi versio yleistynee toistaiseksi hitaasti vuoden 2012 aikana, jonka jälkeen on syytä varmistaa että mahdollinen uusi lukulaite osaa EPUB3-kirjat.

Kun lähtee kirjaostoksille kansainvälisiin kauppoihin, jotka myyvät niin suomenkielisiä kuin muunkin kielisiä e-kirjoja, on kuitenkin syytä olla selvillä mitä oikein on ostamassa.

EPUB Toimii käytännössä kaikissa lukulaitteissa ja tableteissa (myös Applen laitteissa, mutta ei Amazonin laitteissa). Myös PC:lle ja älypuhelimille saatavissa lukuohjelmia. Kustannus- ja media-alan järjestön IDPF:n standardi.
EPUB3 Laitteita tai lukuohjelmia ei vielä markkinoilla, mutta yleistynee vuoden 2012 aikana. Kustannus- ja media-alan järjestön IDPF:n standardi, joka valmistui vuoden 2011 lopussa. Sisältää määritykset esim. videon, äänen ja interaktiivisuuden liittämiseksi kirjoihin.
iBooks Luettavissa vain Apple iPad, iPhone ja iPod Touch-laitteissa. Applen oma e-kirjaformaatti, joka perustuu EPUB-määritykseen. Sisältää multimediaominaisuuksia.
Kindle (mobi ja KF8) Avattavissa vain Amazon Kindle -lukulaitteissa, mutta myös tableteissa, PC:llä ja älypuhelimissa, joihin Amazon tarjoaa ilmaisen Kindle-lukuohjelman. Amazonin luoma ensimmäinen Kindle-formaatti perustui vanhaan mobi-tallennusmuotoon. Vuoden 2011 lopussa Amazon julkaisi multimediaominaisuuksia sisältävän KF8-formaatin. Toistaiseksi vain Kindle Fire -tablet osaa multimediaa.
PDF PDF-dokumenttejä voi lukea käytännössä kaikissa lukulaitteissa ja tableteissa, kuin myös PC:llä ja joissakin älypuhelimissa. Myös Applen ja Amazonin laitteet osaavat avata PDF-asiakirjat. Adobe-yhtiön luoma asiakirjojen tallennusmuoto paperille tulostusta varten. Soveltuu huonosti e-kirjoihin.
HTML5 HTML5-sivuiksi taitettuja dokumenttejä voi lukea tableteissa, PC:llä ja joissakin älypuhelimissa. Vaatii uuden, standardin osaavan Web-selainohjelman. Toistaiseksi ei ole e-kirjojen lukulaitteita, jotka osaisivat HTML5-formaatin. HTML5 on W3C-organisaation standardi Web-sivujen esittämiseen. Siinä on kuitenkin sellaisia ominaisuuksia, joiden vuoksi myös e-kirjoja on tarjolla verkossa HTML5-muodossa.

Täällä on artikkeli Applen, Amazonin ja Googlen e-kirjajärjestelmistä, jossa annetaan vinkkejä ja kerrotaan miksi on syytä harkita tarkasti mihin järjestelmään sitoutuu.

Categories Yleinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *