Oppikirjoihin kokeillaan virtuaalitodellisuusteknologiaa Japanissa

Augmented Reality (AR, suomeksi Lisätty todellisuus) on ohjelmistoteknologia, joka yhdistää tietokoneiden bittiavaruuden oikeaan maailmaan. Toistaiseksi eniten sovelluksia ovat tuottaneet mainostajat, jotka haluavat lukijoiden osoittavan puhelimensa kameralla mielenkiintoista mainosta esimerkiksi aikakauslehdessä saadakseen tuotteesta lisätietoa. Augmented Reality -teknologian hommana on tulkita kameran lukema informaatio ja hakea sitä vastaava tieto mainostajan internet-palvelimelta. Nyt teknologiaa on kokeiltu oppikirjoihin Japanissa.

Katso video, jossa englantia painetusta kirjasta opiskeleva älypuhelimen omistaja saa kirjan puhumaan englantia:

Uutta tapaa opiskella kieliä on kokeillut kustantaja Tokyo Shoseki New Horizons -kirjabrändillään.

Tämä osoittaa, että teknologia toimii. Toinen asia on, miten käyttökelpoinen juuri tämä Augmented Reality sovellus on. Miksi kielen opiskeluun tarvitaan sekä painettu kirja että älypuhelin?

Täsmälleen sama kielenopiskelusovellus olisi mahdollista tuottaa esimerkiksi tablet-laitteelle, jolloin kaikki oppimismateriaali – tekstit, kuvat, äänet, videot – olisivat yhdessä ja samassa sähköisessä oppikirjassa.

Augmented Reality -teknologialla voi olla paljon annettavaa oppikirjojen tekijöille, mutta teknologiasta täytyy aidosti olla jotain hyötyä. Esimerkiksi pelimäinen opiskelusovellus voisi sopia paremmin Augmented Reality -ohjelmiston käyttökohteeksi kuin tämä japanilainen esimerkki.