Lukulaitteet voivat olla p-kirjoja luontoystävällisempiä 14 e-kirjan jälkeen

Ajatus siitä, että kirjan julkaisua varten ei tarvitse kaataa metsää eikä paperiin käyttää sellunkeiton vaatimia myrkkyjä on luontoystävällinen tapa ajatella siirtymistä e-kirjoihin. Koska e-kirjat eivät ole fyysisiä tuotteita, ei niiden valmistamiseen ole tarvittu raaka-aineitakaan. Lukulaitteiden valmistamiseen kuitenkin on käytetty monenlaisia raaka-aineita, eikä e-kirjojakaan ilman sähköä lueta. Onko painettu kirja sittenkin e-kirjaa ekologisempi vaihtoehto?

lukulaite, kirjoja

Digitaalisen median ekologisuutta on tutkittu monta kertaa aiemminkin, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia. Perinteisen printtimedian arvostettu edustaja National Geographic on nyt kerännyt aiheesta tutkimustuloksia ja päätynyt sähköistä mediaa suosivaan lopputulokseen.

National Geographicin käsiinsä saamien tutkimusten mukaan 14 e-kirjaa lukulaitteelta luettuna on maksanut takaisin hiilijalanjälkensä. Siitä eteenpäin luetut e-kirjat ovat ympäristön kannalta ekologisempi vaihtoehto kuin painettu kirja.

Paperia arvioidaan kuluvan kirjojen painamiseen 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa. Jokainen painettu kirja tuotti noin 4 kiloa hiilidioksidia. Tältä pohjalta on päästy tulokseen, että lukulaitteella luetut 14 e-kirjaa ovat maksaneet hiilijalanjälkensä paperikirjaan verrattuna.

Tablet-laitteita käytetään paljon e-kirjojen lukemiseen ja nettipelien pelaamiseen, samalla kun niillä katsellaan, kuunnellaan ja luetaan muutakin digitaalista mediaa. Energiaa tabletit vaativat enemmän kuin vähäsähköiset lukulaitteet, mutta monikäyttöisyys tasapainottaa tabletien hiilijalanjälkeä.