Suuret kustantajat valmistautuvat muuttuvaan kirjamarkkinaan: megakustantamo Penguin Random House aloittaa 2013

Penguin ja Random House –kustantamot ovat kirja-alan suurimpiin kuuluvia yhtiöitä, joista ensimmäinen on vahva myös länsimaiden ulkopuolisessa maailmassa ja jälkimmäinen vahva angloamerikkalaisessa maailmassa. Nyt nämä kaksi kustantamoa yhdistyvät yhdeksi megakustantamoksi, jonka tuloksena yhtiö tulee vastaamaan peräti neljäsosasta kaikesta julkaistusta yleiskirjallisuudesta. Suomessa vaikutus ei toistaiseksi ole kummoinen, sillä yhtiöillä ei ole täällä paikallista kaupallista toimintaa.

Random House

Penguin-kustantamon omistaja brittiläinen mediakonserni Pearson tulee omistamaan uudesta Penguin Random House –kustantamosta 47% ja Random Housen omistaja saksalainen Bertelsmann 53%. Omistajat tavoittelevat kustantamojen yhdistymistä vuoden 2013 loppuun mennessä, mikäli kilpailuviranomaiset sen sallivat.
Penguin
Omistajat perustelevat yhdistymispäätöstä kirjojen kustannustoiminnan vahvistamisella ja suurten kasvumarkkinoiden – Brasilian, Intian ja Kiinan – markkinoiden tarpeiden tyydyttämisellä. Tämä on vain toinen puoli asiasta, koska tämän vuoksi yhdistyminen olisi voitu tehdä koska tahansa.

Syy, miksi yhdistyminen tehdään juuri nyt selviää omistajien lausunnoista. “Yhdessä nämä kaksi kustantajaa voivat jakaa suuren osan kustannuksistaan, voivat investoida enemmän kirjailijoiden ja lukijoiden hyväksi ja voivat tehdä enemmän jännittäviä kokeiluja nopeasti liikkuvassa e-kirjojen ja lukulaitteiden maailmassa”, Pearsonin pääjohtaja Marjorie Scardino totesi.

Bertelsmannin pääjohtaja Thomas Rabe muotoili asian: “Bertelsmann ja Pearson luovat parhaan polun tulevaisuuteen maailmanlaajuiselle kustantamolle. Yhdistyminen antaa mahdollisuuden julkaista tuotteita tehokkaasti sekä perinteisissä että uusissa kirjaformaateissa ja jakelukanavissa”.

Hyvin sanottu, sillä digitaalisen median murros muuttaa nopeasti myös kirjojen jakelua, toisin sanoen kirjakauppaa ja tukkuporrasta. Kuka olisi uskonut esimerkiksi vielä viisi vuotta sitten, että yhdysvaltalainen verkkokauppa Amazon, tietokoneyhtiö Apple ja kanadalainen e-kirjakauppa Kobo (perustettu vasta 2009) olisivat maailmanlaajuisia kirjojen jakelijoita? Kuka olisi uskonut viisi vuotta sitten, että nuoriso vielä lukee kirjoja? Niin vain lukee, mutta puhelimella ja tabletilla.

Categories Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CAPTCHA Image